Phillies halen Soto, onzekerheid voor Correa en Bauer, Hendriks deelt kankerdiagnose

Er is de laatste dagen weer het nodige gebeurd in MLB en bij SportAmerika praten we je in deze update even bij. Zo gaat Gregory Soto zijn geluk beproeven in Philadelphia, zit Trevor Bauer sinds kort zonder club en heeft Carlos Correa nog altijd geen officieel contract in New York. Ook deelde Liam Hendriks mee dat er bij hem een vorm van kanker is geconstateerd.

PHILLIES VERSTERKEN BULLPEN MET SOTO

In de play-offs bleken de Philadelphia Phillies over een verrassend sterke bullpen te beschikken. Wat in het reguliere seizoen een pijnpuntje was, ontpopte zich in ’t postseason tot een sterk punt. Dit off-season maakt Dave Dombrowski duidelijk dat ’t versterken van de bullpen prioriteit heeft. De trip naar de World Series is ze goed bevallen in Philly en nu willen ze die volgende stap zetten. Gregory Soto is één van de spelers die ze daar bij moet gaan helpen. De lefty komt over van de Detroit Tigers.

IN HET SPOOR VAN ALVARADO

Jose Alvarado werd eind 2020 naar Philadelphia gelokt en ruim twee jaar later haalt Dombrowski een tweede hard-throwing lefty. De Phillies moesten drie spelers opgeven om tweevoudig All-Star Gregory Soto in handen te krijgen. Infielder Nick Maton, outfielder Matt Vierling en catcher Donny Sands verruilen noodgedwongen het uniform van de Phillies voor dat van de Detroit Tigers. Kody Clemens, de 26-jarige zoon van voormalig pitcher Roger Clemens, maakt eveneens de stap naar de titelhouder in de National League. Clemens en Sands vertoefden tot nu toe voornamelijk in de minors, hoewel eerstgenoemde wel op het hoogste niveau debuteerde.

LATE INNINGS

Waar Soto in Detroit de aangewezen closer was, daar zal hij in Philadelphia meer dan waarschijnlijk een andere rol krijgen. Net als vorig seizoen zullen de Phillies het vermoedelijk opnieuw doen zonder een “echte” closer. Craig Kimbrel werd onlangs vastgelegd voor één seizoen, maar ook hij zal “gewoon” één van de relievers zijn die laat in de wedstrijd gebracht kan worden. Dit zal ook gelden voor Soto, die ondanks een 2-11 record terug kan kijken op een zeer acceptabel 2022. Hij noteerde 30 saves voor de Tigers en eindigde met een 3.28 ERA.

In Soto en Alvarado hebben de Phillies nu twee lefties die angstaanjagend zijn voor de tegenstander. Het zijn echter ook twee relievers die nog wel eens kwakkelen met hun controle. Dit euvel is bij Alvarado al enigszins verholpen. De werper uit Venezuela is meer strikes gaan gooien en logischerwijs minder wijdballen.

Manager Rob Thomson zal hopen dat dit proces bij Soto ook snel gaat. Ook hij is niet altijd even constant met zijn controle en als de Phillies wederom een factor van belang willen zijn, zal Gregory Soto zich wat moeten verbeteren. Dat hij die potentie heeft, daar twijfelen ze in Philadelphia niet aan. Bovendien ligt de man uit de Dominicaanse Republiek nog tot 2025 vast.

WISSELGELD

Het is ook afwachten hoe het wisselgeld voor de rebuilding Tigers uitpakt. Matt Vierling speelde vorig seizoen 117 wedstrijden (.246/.297/.351) voor de Phillies en is voor zijn nieuwe werkgever een perfecte vierde man in het outfield. De 26-jarige Amerikaan begint daar aan zijn derde seizoen in de majors.

Nick Maton is een jaar jonger en kan op vrijwel alle posities uit de voeten. Ideaal voor een manager, maar een speler zal er niet altijd even gelukkig mee zijn. Het geeft namelijk ook aan dat je nergens écht uitblinkt. De Phillies waren voorzichtig met Maton, want in twee jaar speelde hij slechts 86 wedstrijden en noteerde Maton 189 AB’s.

In tegenstelling tot zijn legendarische vader is Kody een infielder met weinig ervaring op het hoogste niveau. De toch al 26-jarige Clemens moest het in 2022 doen met 117 at-bats en kon daarin niet overtuigen. De eveneens 26-jarige Donny Sands wacht nog altijd op zijn kans om ’t als catcher te laten zien op het hoogste niveau. Bij hem staan 3 AB’s achter z’n naam en hij wacht nog op zijn eerste hit.

DODGERS NEMEN AFSCHEID VAN BAUER

Vlak voor kerst kwam het bericht naar buiten dat Trevor Bauer weer mag spelen in MLB. De organisatie besloot dat de voormalig Cy Young-winnaar zijn straf had uitgezeten en dat zijn schorsing werd opgeheven. De oorspronkelijke straf, voor seksueel misbruik en geweld tegen een vrouw, was een schorsing van 324 wedstrijden, maar deze werd teruggebracht tot 194 duels. Die had hij uitgezeten en dus zou hij in 2023 weer kunnen spelen voor werkgever Los Angeles Dodgers.

Die club kreeg echter twee weken de tijd om te bepalen of Bauer überhaupt weer in de armen werd gesloten. Hoewel de zaak strafrechtelijk werd geseponeerd, houden alle betrokkenen een vervelende nasmaak over aan deze kwestie. Dat er geen zaak meer is, wil natuurlijk niet zeggen dat Bauer niets verkeerds heeft gedaan. De Dodgers er de tijd voor, want pas op het laatste moment besloten ze afscheid van de pitcher te nemen.

HOE NU VERDER?

Wat er nu met Trevor Bauer gaat gebeuren, is volstrekt onduidelijk. Zijn reputatie, die toch al niet geweldig was, heeft een enorme deuk opgelopen. Zijn laatste wedstrijd werkte hij op 28 juni 2021 af en zijn van zijn vette contract is niets meer over. Clubs kunnen hem nu voor een minimumsalaris (voor MLB-begrippen) vastleggen, maar daar kleven nogal wat risico’s aan. Talent zal hij nog altijd hebben, maar ’t ritme zal Bauer kwijt zijn. Daarnaast is het natuurlijk de vraag of je iemand met een dergelijk besmet imago wilt opnemen in je clubhouse. Ook dit wordt ongetwijfeld weer vervolgd.

SOAP ROND CORREA DUURT VOORT

Ken je die grap van die infielder die naar San Francisco ging? Nee, inderdaad: hij ging niet. Carlos Correa ging namelijk naar de New York Mets. Voor 12 jaar en veel geld ($ 315 miljoen). Toch hielden ze in New York nog een slag om de arm. Pending physical, zoals het zo mooi heet; daar waar het in Californië op was geklapt. We zijn nu een paar weken verder, maar aan de oostkust blijkt het lichaam van Correa er niet veel beter aan toe. Ook de Mets zetten namelijk hun vraagtekens bij zijn gestel.

Nog altijd is de deal tussen de Mets en het kamp van Correa niet officieel. De mogelijkheid bestaat dat de infielder uit Puerto Rico alsnog aan de slag gaat in New York, maar dan voor een lager salaris. Het probleem bij Correa zit ‘m in zijn rechteronderbeen. In 2014 is hij geopereerd aan zijn kuitbeen nadat hij deze brak tijdens een sliding in de minors destijds. Hij zat toen al in de organisatie van de Astros, maar zij zagen geen problemen. Blijkbaar zijn zowel de Giants als de Mets tijdens de medische keuring iets tegengekomen waardoor ze het (nog) niet aandurven met Correa. Intussen hebben de Minnesota Twins, Correa’s vorige club, zich naar verluidt ook weer in de onderhandelingen gemengd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

HENDRIKS HOUDT HOOP NA KANKERDIAGNOSE

Heel slecht nieuws voor Liam Hendriks en zijn familie: bij de closer van de Chicago White Sox is Non-Hodgkin, een vorm van lymfeklierkanker, geconstateerd. Hendriks deelde dit via zijn social media, maar liet in hetzelfde bericht weten dat hij goede hoop op volledige genezing heeft. Hij begint vandaag (maandag 9 januari) al met de behandeling. Hendriks zegt dankbaar te zijn voor de steun van zijn familie, teamgenoten en ’t management van de White Sox en geeft op Instagram aan dit gevecht te zullen winnen.

Zijn eerste twee jaar in Chicago leverden hem telkens een uitnodiging voor de All-Star Game op. Dit had hij mede te danken aan de 75 saves die hij in totaal noteerde voor de White Sox. Hendriks speelde eerder vijf seizoenen voor de Oakland A’s, twee jaar in Toronto, één seizoen in Kansas City en drie jaar in Minnesota.

2023 IN GEVAAR

Het is nog te vroeg om te zeggen wanneer de 33-jarige closer uit het Australische Perth terugkeert op de heuvel. Hendriks hoopte in 2023 aan zijn derde seizoen in Chicago te beginnen, maar die kans lijkt verkeken.

De White Sox hebben aangegeven op zijn vroegst pas rond Opening Day weer te berichten over de gesteldheid van Hendriks. Dit betekent dat de closer naar alle waarschijnlijkheid het seizoen gaat missen. Een vergelijkbare casus is die van voormalig Red Sox- en Cubs-werper Jon Lester. Bij de linkshandige werper werd in september 2006 ook een vorm van Non-Hodgkin geconstateerd. Na een uitgebreide behandeling en revalidatiestarts in de minors keerde Lester 10 maanden na de diagnose, eind juli 2007, weer terug op de heuvel.

Mocht Hendriks eenzelfde traject ingaan als Lester, zou hij dus in oktober weer speelklaar zijn, maar geen twee zaken zijn hetzelfde.

Coverfoto:Quinn Harris

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen