Off-speed pitches, week 3: ‘no no-no’, fenomeen deGrom en meer!

Ook in de derde week van het MLB-seizoen gebeurde er veel en vielen er verschillende zaken of spelers op. Genoeg om even vijf willekeurige onderwerpen uit te lichten in de rubriek Off-speed pitches.

DEGROM KAN ALLES

Jacob deGrom liet in zijn eerste drie gestarte wedstrijden al zien klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Hij wierp twintig innings, verzamelde 35 strikeouts en kreeg maar één earned run tegen. Terwijl die twintig innings al een hoog niveau lieten zien, deed hij er in zijn laatste start tegen de Washington Nationals nog een schepje bovenop.

Hij gooide een complete wedstrijd zonder één run tegen te krijgen en noteerde vijftien keer drie slag. Hiermee verhoogde hij zijn persoonlijke record van strikeouts in één wedstrijd en werd hij de eerste pitcher in de MLB-geschiedenis die in zijn eerste vier wedstrijden 50 strikeouts gooide.

Buiten zijn pitching liet deGrom zich ook nog gelden aan slag. Hij sloeg een tweehonkslag waardoor twee teamgenoten over de thuisplaat liepen. In de tweede helft van de achtste inning sloeg hij nog een single.

Met zijn 9.0 IP, 2 H, 0 R, 0 ER, 0 BB en 15 K in de 6-0 overwinning tegen de Nationals werd deGrominator de vierde pitcher ooit die dat deed. De laatste keer dat het gebeurde was op 7 juli 2007 door toenmalig Baltimore Orioles pitcher Erik Bedard.


DE ‘NO-NO NO-HITTER’ VAN BUMGARNER

Het was tot zondag 25 april 2021 nog nooit gebeurd, een zeven inning no-hitter. Hoewel, Sam Jones van de Giants gooide in 1959 al zeven no-hit innings, maar dat was in een wedstrijd die eigenlijk negen innings zou hebben moeten duren. Een ‘scheduled seven inning no-hitter’ hadden we nog niet eerder gezien, maar Madison Bumgarner deed het tegen de Atlanta Braves, in de tweede wedstrijd van de doubleheader.

De wedstrijd was een dag verzet door regen op zaterdagavond, maar omdat MLB sinds 2020 een nieuwe regel heeft waarbij doubleheaders over zeven innings worden gespeeld in plaats van de gebruikelijke negen, werd MadBum’s no-hitter (nog) niet officieel erkend.

In totaal gooide de lefty 98 pitches, waarvan 73 strikes. Hiermee eindigde zeven slagbeurten van Braves spelers in een drie slag. Verder gaf hij geen enkele vrije loop weg en kwam hij op een fout van kortestop Nick Ahmed na niet aan een perfect game. Wel gooide hij tegen het minimale aantal slagmannen, want na de fout van Ahmed kwam er een double play.

Helaas voor Bumgarner en de Arizona Diamondbacks telt de no-hitter officieel (nog) niet, hoewel MLB naar verluidt wel in overleg is met Elias Sports Bureau om de regels uit 1991 rondom wat wel en wat niet een no-hitter is te herzien. Het zou de eerste in de carrière zijn geweest van de pitcher en de derde in de geschiedenis van de Diamondbacks, nadat Randy Johnson in 2004 een Perfect Game gooide en Edwin Jackson in 2010 een no-hitter.


DE ATHLETICS VINDEN VORM

Waar de Oakland Athletics in de Off-speed pitches van week 1 nog benoemd werden voor hun abominabele start keren zij twee weken later terug op de lijst door dertien wedstrijden op rij te winnen.

De reeks begon tegen de Houston Astros. Na acht wedstrijden, waarvan er maar één werd gewonnen, wonnen de A’s hun tweede wedstrijd van het seizoen door de ‘Stros met 6-2 te verslaan. Daarna volgde een reeks van twaalf overwinningen op rij, beginnend met nog één overwinning op de Astros. Tevens werden de Arizona Diamondbacks, Detroit Tigers en Minnesota Twins alle drie gesweept, waarna ook de eerste twee wedstrijden van de serie tegen de Baltimore Orioles winnend werden afgesloten. In deze reeks scoorden de A’s 81 runs en kregen zij er 36 tegen.

Toch zijn deze reeksen niet eindig en dat bleek in de laatste wedstrijd van de serie tegen de Orioles. Voor het eerst in zeventien dagen tijd verloren de Athletics een wedstrijd, waarmee een einde kwam aan de op drie na langste winning streak in de geschiedenis van de club.


ASTROS EN CUBS HEBBEN EEN OFFENSIEVE UITBARSTING

De Houston Astros kenden na het verlies in de serie tegen de Oakland A’s een mindere periode. Van de tien wedstrijden die zij erna speelden, gingen er negen verloren en de club maar één keer. De Angels bleken echter net de tegenstander die die de Astros nodig hadden. De eerste wedstrijd werd makkelijk met 8-2 gewonnen en de tweede wedstrijd resulteerde in een 5-4 overwinning in de tiende inning.

Het bleef niet bij dat spektakel, want een dag later lieten de Astros zien dat zij het balletje nog altijd erg goed kunnen slaan. De Angels werden met 16-2 verslagen. Carlos Correa, Alex Bregman en Kyle Tucker sloegen alledrie een homerun en de ploeg verzamelde 36 total bases.

Naast de offensieve uitbarsting van de Astros, lieten ook de Chicago Cubs van zich horen. Eerst sloegen zij in de tweede wedstrijd van de serie tegen de New York Mets zestien runs over de plaat en twee dagen later moesten de Brewers er aan geloven (15-2).

Hiermee stegen de Cubbies van de 26e plaats (.200/.300/.370) in slagstatistieken naar de twaalfde plaats (.215/.313/.407) en dat allemaal in drie dagen tijd. De Cubs staan ook twaalfde in gescoorde runs dit seizoen, met 89. Hiervan kwamen er 55 in de laatste zes wedstrijden.


KOPECH’S ABSURDE 10-K SPOT START

Last, but certainly not least op de lijst van deze week is Michael Kopech. De 24-jarige pitcher van de White Sox moest op zondag invallen voor de Lucas Giolito, die een sneetje in zijn vinger had opgelopen. Tegen de Texas Rangers was Kopech overweldigend.

In vijf innings tijd gooide hij tien strikeouts en kreeg hij maar vier hits en één run tegen. Verder dan een homerun van David Dahl kwamen de Rangers niet. Kopech’s middag eindigde na 87 pitches.

Wanneer Kopech nu weer een wedstrijd mag starten, hangt van de bestaande startende rotatie af. Giolito keerde na de wedstrijd met de Rangers terug en dus verplaatst Kopech zich weer naar de bullpen. Met het oog op Kopech’s inningslimiet, na twee jaar zonder wedstrijden, zullen de White Sox hem voorzichtig blijven gebruiken. Het is echter goed te zien dat één van de jonge toparmen in MLB nog steeds op koers ligt om zijn grote belofte in te lossen.

Coverfoto: Jim McIsaac/Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen