MLB Rookie Watch 2021: Week 24-25

Na 162 wedstrijden en dertien edities van de MLB Rookie Watch kwam het regular season van MLB ten einde. In de laatste twee weken van het seizoen liet Alek Manoah nogmaals zien dat hij een hele goede pitcher is en Ian Anderson keerde na blessureleed terug op zijn niveau. Verder nog of zes rookies in willekeurige volgorde.

ALEK MANOAH (Toronto Blue Jays)

Stats: 18.2 IP, 25 K’s, 9 BB, 12 H, 5 ER

Alek Manoah gooide in de laatste twee weken van het seizoen 18.2 innings. Dit deed hij tegen de Tampa Bay Rays (6.0 IP), Minnesota Twins (5.2 IP) en Baltimore Orioles (7.0 IP). Alledrie deze wedstrijden sloot hij winnend af, waardoor zijn record op negen winstpartijen en twee verloren wedstrijden kwam te staan. In totaal gooide hij 25 strikeouts waarmee hij leider was van alle rookies in week 24 en 25. Hij sloot het seizoen af met 127 strikeouts en een achtste plek in het strikeoutklassement.

Manoah gooide zijn laatste wedstrijd van het seizoen tegen de Baltimore Orioles. De 23-jarige rechtshandige werper toonde in deze wedstrijd nogmaals aan de Blue Jays dat hij een enorm talent is: 7.0 innings één hit, één run en één vrije loop. Tien keer stuurde Manoah een O’s speler met een K terug naar de dugout. Hiervan kwamen vijf strikeouts weer aan de hand van zijn bijna niet te raken slider, die in de vorige editie ook werd besproken.

Helaas voor Manoah en de Blue Jays haalden zij de playoffs niet en daarom is het eerste seizoen voor de rookie pitcher definitief in de boeken. Het was een seizoen waarop beide partijen met plezier zullen terugkijken en hopelijk kan Manoah verder bouwen op deze vorm volgend seizoen.


ANDY IBAÑEZ (Texas Rangers)

Stats: .327 (16-uit-49), HR, 4 2B, 3B, 4 BB, 6 RBI, .888 OPS

Na Dane Dunning, DJ Peters en Adolis Garcia is Andy Ibañez de vierde Texas Ranger die zijn plek in de rookie watch verdiende. De 28-jarige tweedehonkman, die ook op het eerste honk en derde honk kan spelen, sloeg .327 in 49 slagbeurten met één homerun, vier doubles, één triple en vier vrije lopen. Hij sloeg ook zes runs over de plaat, waarmee zijn seizoentotaal op 25 RBIs kwam te staan. In zijn 49 slagbeurten werd hij ook het minieme aantal van zes strikeouts naar de kant gestuurd. Over het gehele seizoen kreeg Ibañez 35 K’s tegen en dat in 253 slagbeurten, wat neerkomt op een K% van 13.8%. Hiermee was hij de rookie van de Texas Rangers met het minste aantal strikeouts achter zijn naam en het beste K%.

De enige homerun die hij sloeg in week 24 en 25 kwam tegen de Baltimore Orioles. Met twee wijd en nul slag en een man op het eerste honk kwam Ibañez aan slag. Pitcher John Means gooide een breaking ball die aan de bovenkant van de slagzone bleef hangen en daardoor een prooi werd voor de Cubaan. De bal bleef op een haar na aan de juiste kant van de foul pole en de Rangers kwamen op 2-0 voorsprong. Met een afstand van 376 feet was het de kortste homerun uit het seizoen en de carrière van Ibañez. Uiteindelijk wonnen de Rangers deze laatste wedstrijd van de series met 7-4.


JOSIAH GRAY (Washington Nationals)

Stats: 17.1 IP, 19 K’s, 6 BB, 13 H, 6 ER

De laatste keer dat Josiah Gray zich meldde in de Rookie Watch, was in de editie van week 16-17. Toen maakte hij zijn debuut voor de Nationals, nadat hij van de Dodgers getraded werd. In de laatste twee weken van het seizoen was Gray ook weer in vorm. Hij gooide 17.1 innings, waarmee hij alleen Josh Rogers (18.1 IP) en Alek Manoah (18.2 IP) voor moest laten in dat klassement. In zijn gegooide innings kwam hij tot negentien strikekouts, kreeg hij zes earned runs, dertien hits en zes vrije lopen tegen.

De slider van Josiah Gray is een pitch die er schitterend uitziet, maar ook moeilijk te raken is. Zo moest ook Boston Red Sox speler Hunter Renfroe er aan geloven en met hem nog drie andere Red Sox. In totaal stond hij dit seizoen dertien wedstrijden vanaf het begin op de heuvel en gooide 76 strikeouts. Van deze 76 strikeouts, kwamen achttien K’s via de slider. Hiermee was het de minst gebruikte pitch van Gray om een tegenstander aan de kant te zetten, maar als hij de pitch blijft ontwikkelen gaan we hem vaker terugzien.


KELVIN GUTIERREZ (Baltimore Orioles)

Stats: .362 (17-uit-47), 2 HR, 3 2B, 5 BB, 3 RBI, .976 OPS

Kelvin Gutierrez is na Andy Ibañez de tweede nieuwe naam in deze laatste Rookie Watch. De Baltimore Orioles speler, die het seizoen nog startte als speler van de Kansas City Royals, sloeg zeventien honkslagen in 47 slagbeurten en tekende daarmee voor een .362 slaggemiddelde. Hij kwam tot twee homeruns en twee doubles met vijf vrije lopen en drie RBI. Zijn twee homeruns in de laatste twee weken van het seizoen waren zijn eerste voor de Orioles. Ook waren zijn drie doubles een verdrievoudiging van zijn eerdere totaal voor de organisatie. Hij begon aan week 24 met één double en eindigde met vier, hetzelfde aantal als waarmee hij Kansas City verliet.

In de eerste wedstrijd van de laatste serie van het seizoen tegen de Toronto Blue Jays sloeg Gutierrez zijn enige homerun. Hij verlengde daarmee zijn hitting streak naar negen wedstrijden, waarmee het de langste was uit zijn nog korte carrière. Echter lukte het hem niet om de wedstrijd daarop ook een hit te slaan, waardoor de streak stopte op negen wedstrijden. Hij sloot het seizoen wel af met een 3-uit-5 dag, maar hij zou één van die hits graag ingeruild hebben om de nul van de dag ervoor weg te poetsen. Wie weet lukt het de Dominicaanse derdehonkman volgend seizoen zijn eigen record te verbreken.


IAN ANDERSON (Atlanta Braves)

Stats: 13.0 IP, 10 K’s, 4 BB, 5 H, 3 ER

Vanaf 11 juli was pitcher Ian Anderson uit de roulatie met een schouderblessure. Eind augustus keerde de 23-jarige starter terug en de laatste twee weken van het seizoen was hij terug op het niveau wat hij voor zijn blessure bereikte. Anderson gooide 13.0 innings in twee starts tegen de Arizona Diamondbacks (7.0 IP) en Philadelphia Phillies (6.0 IP). Hij gooide hierin tien strikeouts en kreeg vijf hits, vier vrije lopen en drie earned runs tegen. Beide wedstrijden sloot hij winnend af en met een 2.08 ERA. Hierdoor heeft hij in de beslissende maanden van MLB (september en oktober) 14 starts gemaakt en in deze wedstrijden een ERA van 2.64. De Braves kunnen dus op Ian Anderson rekenen op de belangrijkste momenten.

De overlay van de fastball en changeup van Ian Anderson laat zien waarom het voor slagmensen zo moeilijk is om hem te raken. Beide worpen komen bijna op een identiek punt op de werper af. De fastball stijgt en de changeup daalt en is zes mph langzamer. Dat maakt het inschatten welke pitch de slagman voorgeschoteld krijgt erg lastig. Jean Segura sloeg dan ook compleet mis op de changeup, waardoor hij een K om zijn oren kreeg. Hij was niet de enige, want in totaal gooide Anderson 51 strikeouts met zijn changeup. Dit maakte de pitch na zijn fastball (52 K’s) zijn meest gebruikte strikeoutpitch.


DYLAN CARLSON (St. Louis Cardinals)

Stats: .366 (15-uit-41), 3 HR, 2 2B, 3B, 5 BB, 8 RBI, 1.108 OPS

Midvelder van de St. Louis Cardinals Dylan Carlson kwam in drie eerdere Rookie Watch edities voor, maar sinds week vijftien ontbrak hij. In de laatste twee weken van het seizoen solliciteerde hij alleen wel weer naar zijn plek. Een slaggemiddelde van .366 met drie homeruns, twee doubles, één triple en vijf vrije lopen. Met zijn honkslagen haalde hij ook nog eens acht RBI binnen. In de laatste wedstrijd van de series met de Brewers sloeg hij twee homeruns in één wedstrijd. Zijn eerste kwam tegen Brett Anderson in de derde inning en de tweede tegen Miguel Sanchez in de zesde inning. Hiermee was hij beslissend in de 4-3 overwinning.

Ook op defensief gebied stond Dylan Carlson zijn mannetje. In de afsluitende wedstrijd van de series tegen de Chicago Cubs sloeg Wilson Contreras een hoge bal het rechtsveld in. Tweedehonkman Tommy Edman en Carlson stormden beide op de bal af, maar de sprintende rechtsvelder was net iets sneller. Met een sliding, terwijl hij tegen de zon inkeek, maakte hij de vangbal. Hiermee nam hij een honkslag weg van de catcher van de Cubs en zorgde voor het einde van de vijfde inning.


SHANE BAZ (Tampa Bay Rays)

Stats: 13.1 IP, 18 K’s, 3 BB, 6 H, 3 ER

Shane Baz is de laatste nieuwe naam in de Rookie Watch van week 24 en 25. Hij maakte zijn debuut in MLB op 20 september. Dit deed hij tegen de Toronto Blue Jays met 5.0 innings. Zijn tweede wedstrijd gooide hij tegen de Miami Marlins, waarin hij tot 5.2 innings kwam en nul hits tegen. De laatste wedstrijd van zijn korte seizoen in majors gooide hij tegen de New York Yankees, maar toen kwam hij maar tot 2.2 IP. In deze 13.2 innings gooide hij achttien strikeouts, kreeg hij zes hits, drie vrije lopen en drie earned runs tegen.

De jonge pitcher kwam ook langs in Just A Bit Outside, de MLB podcast van SportAmerika en kon op lof rekenen van Jasper Roos. In zijn korte start tegen de Yankees kreeg hij één homerun tegen, maar hij gooide ook vier strikeouts. Zijn fastball kan soms boven de 100 mph komen, maar heeft een gemiddelde snelheid van 97 mph. Andrew Velazquez moest er ook aan geloven en met hem nog acht anderen, waardoor 50% van de strikeouts van Baz via zijn fastball kwamen. Het ziet er fantastisch uit.


RANDY AROZARENA (Tampa Bay Rays)

Stats: .317 (13-uit-41), HR, 5 2B, 8 BB, 4 RBI, .952 OPS

Randy Arozarena is last but not least in deze laatste Rookie Watch. Hij sloeg .317 met dertien hits in 41 slagbeurten. Van deze dertien honkslagen stopte hij vijf keer op het tweede honk voor een double en hij sloeg ook één homerun. Hij eindigde hiermee het reguliere MLB seizoen met 32 doubles en twintig homeruns. Ook kwam de Cubaanse buitenvelder acht keer op het honk met een vrije loop en daarmee leidde hij alle rookies in de laatste twee weken van het seizoen.

Arozarena voegde zich in een exclusief clubje door zijn vijf gestolen honken en één homerun in de laatste twee weken. Hij eindigde hiermee op twintig homeruns en twintig gestolen honken en werd daarmee de derde speler in de geschiedenis van de organisatie die dat voor elkaar kreeg. Alleen B.J. Upton (2007, 2011 en 2012) en Tommy Pham (2019) deden dit eerder als speler van de Rays. Zijn laatste honk stal hij tegen de New York Yankees en aan zijn ontlading te zien was hij erg tevreden met zijn prestatie.

Coverfoto:Corey Sipkin/IMAGO

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen