MLB Rookie Watch 2021: Week 20-21

Het MLB seizoen nadert steeds meer zijn einde. Waar sommige teams nog in een verhitte strijd zijn om een playoff plek, zijn sommige allang al uit gespeeld. Waar de playoff picture steeds duidelijker wordt, is de Rookie of the Year race nog niet beslist. Wander Franco zette zijn vorm door, maar ook Luis Garcia wierp goed in de laatste weken. Toch verschenen er ook nieuwe namen, pitcher Carlos Hernandez en midvelder DJ Peters. Verder nog vijf andere rookies in verschillende volorde.

CARLOS HERNANDEZ (Kansas City Royals)

Stats: 11.2 IP, 9 K’s, 3 BB, 6 H, 1 ER

De eerste naam in de Rookie Watch van week 20 en 21 is ook meteen een nieuwe. Carlos Hernandez werd midden juli toegevoegd aan de rotatie van de Kansas City Royals en groeide steeds meer in zijn nieuwe rol. Hij gooide negen strikeouts en kreeg één enkele earned run tegen. Deze kwam in de wedstrijd tegen de Chicago Cubs. Die wedstrijd tegen de Chicago Cubs was een hele sterke van de kant van Hernandez. Hij gooide als starter 7.0 innings, het hoogste uit zijn carrière en gooide acht strikeouts, ook het hoogste van zijn carrière.

Voor de 24-jarige werper was de gehele maand augustus een hele goede maand. Hij startte vier wedstrijden en verzamelde een 2.08 ERA. Verder had hij 24 strikeouts in 30.1 gegooide innings en kreeg hij zeven earned runs tegen. Hierom werd hij in de verkiezing door de Royals zelf uitgeroepen als hun Pitcher of the Month.


WANDER FRANCO (Tampa Bay Rays)

Stats: .347 (17-uit-49), HR, 7 2B, 4 BB, 8 RBI, .947 OPS

Net als de vorige twee edities bleef Wander Franco on fire en verdiende hij zijn plaats in de lijst. Dit keer had hij een slaggemiddelde van .347 in 49 slagbeurten. De kortestop sloeg één homerun, zeven doubles en 8 RBIs. Dat hij de bal op dit moment erg goed ziet, is ook te zien aan zijn strikeout-aantallen. Alleen Archie Bradley (Philadelphia Phillies) en Griffin Jax (Minnesota Twins) kregen het voor elkaar Franco aan de kant te zetten met drie slag.

Mede-rookie en ploeggenoot Randy Arozarena opende de tweede wedstrijd van de series tegen de Minnesota Twins met een triple, waarna Franco aan slag kwam. Hij vond een gaatje tussen de tweedehonkman en kortestop, waarmee hij een vroege voorsprong voor de Rays realiseerde. Uiteindelijk wonnen de Rays de wedstrijd met 11-4. Patrón (zijn bijnaam) had nog één extra hit en liep hij zelf twee keer een run over de plaat. Door zijn vroege hit hoefde hij zich ook geen zorgen te maken over zijn on-base streak. Na de wedstrijd met de Twins stond deze streak op 34 wedstrijden, maar vannacht rekte hij hem tot 36 wedstrijden: een record.


LUIS GARCIA (Houston Astros)

Stats: 11.2 IP, 13 K’s, 3 BB, 9 H, 2 ER

De laatste vier Rookie Watches was hij afwezig, maar na twee goede weken is hij weer terug: Houston Astros pitcher Luis Garcia. 11.2 innings vanaf het begin op de heuvel tegen de Seattle Mariners (5.0 IP) en Kansas City Royals (6.2 IP). Hij kwam tot dertien strikeouts, waarvan zes kwamen tegen de Mariners. De belangrijkste K die hij gooide in de wedstrijd met de Mariners kwam aan het einde van de vijfde inning. Met Mitch Haniger aan slag en twee man op de honken moest hij de 2-1 voorsprong behouden. Met zijn zeventigste pitch van de avond gooide hij een fastball die Haniger miste. Het was een belangrijke strikeout en zijn laatste van de avond, maar hij bleef er erg rustig onder.

Garcia is nog altijd groot kanshebber om Rookie of the Year te worden in de National League. Op dit moment staat hij tweede in de Rookie Power Rankings. Deze lijst vergelijkt rookies uit beide divisies met elkaar. De grootste tegenstanders voor Garcia in de National League zijn Jonathan India, de eerder genoemde Wander Franco en mede-pitcher Trevor Rogers. Garcia is echter leider van alle rookies in strikeouts (155) en winstpartijen (10), terwijl hij derde staat als het gaat om gegooide innings (134.0 IP). Het gaat een spannende race worden richting het einde van het seizoen.


DJ PETERS (Texas Rangers)

Stats: .259 (14-uit-54), 6 HR, 2 2B, BB, 13 RBI, .910 OPS

In de maand mei kreeg hij nog sporadisch een slagbeurt bij de Los Angeles Dodgers, maar uiteindelijk werd DJ Peters toch ge-DFA’d. De Texas Rangers pikten hem op en hij maakte aan het begin van augustus zijn debuut in de Majors voor de Rangers. Hij vond echter zijn draai in week 20 en 21, met vier homeruns in zijn laatste zeven wedstrijden en zes in totaal. Verder kwam hij nog tot twee doubles en sloeg hij dertien RBI over de plaat. Zijn eerste homerun van de afgelopen twee weken kwam tegen de Cleveland Indians. Met een 9-5 achterstand op het bord bracht hij de achterstand één punt dichterbij, maar met deze homerun kon hij ook niet voorkomen dat de Rangers weer een wedstrijd verloren.

Waar hij op offensief gebied liet zien wat hij kon, maakte hij op defensief ook een prachtige vangbal. Hij stond in het linksveld in de wedstrijd tegen de Colorado Rockies toen Trevor Story aan slag was. Pitcher Jordan Lyles van de Rangers gooide een fastball aan de binnenkant van de plaat die de kortestop niet miste. De bal leek over het hoofd van Peters te gaan en over het hek te verdwijnen voor een homerun, maar de gelegenheid linksvelder ving de bal op een schitterende manier, waarmee hij ook twee punten redde. Het was in ieder geval een hoogtepunt in een wedstrijd tussen twee van de slechtste teams in MLB.


CASEY MIZE (Detroit Tigers)

Stats: 11.0 IP, 6 K’s, 3 BB, 8 H, 3 ER

Hij is dit seizoen een van de lichtpuntjes bij de Detroit Tigers en dat liet Casey Mize ook de afgelopen twee weken zien. In 11.0 innings gooide hij zes strikeouts en vergaf hij drie vrije lopen, acht hits en drie earned runs. Dit deed hij in wedstrijden tegen de St. Louis Cardinals en Minnesota Twins. De wedstrijd met de Cardinals sloot hij winnend af en de wedstrijd met de Twins ging verloren, waardoor hij zijn zevende verliespartij van het seizoen kreeg toegeschreven. Zijn record staat nu op zeven winstpartijen en zeven verliespartijen.

In de wedstrijd met de Cardinals kwam Mize ook voor het eerst in zijn Major League carrière aan slag. Met volle honken in de tweede inning was Jack Flaherty al vroeg in de problemen gekomen en Mize kon zichzelf aan een grotere voorsprong helpen. Hij kwam tot drie wijd en nul slag, waarna Flaherty weer aan de binnenkant gooide en zo kreeg Mize in zijn eerste slagbeurt vier wijd en één RBI. Met een batflip en de pijl en boog celebration die de Tigers doen na homeruns vierde hij zijn prestatie.


FRANK SCHWINDEL (Chicago Cubs)

Stats: .389 (21-uit-54), 6 HR, 3B, 4 BB, 14 RBI, 1.190 OPS

Frank Schwindel was in week 18 en 19 in vorm en zette dat door in week 20 en 21. Mede hierdoor werd hij ook een eervolle vermelding in het National League team van de maand. In de afgelopen twee weken had hij een slaggemiddelde van .389 met 21 hits uit 54 slagbeurten. Hij sloeg zes homeruns, één triple, kwam vier keer op het honk door vier wijd en had 14 RBI. Door zijn prestaties werd Schwindel gekozen als Rookie of the Month van de National League in de maand augustus, maar dat was niet de enige titel die hij mocht bijschrijven. In week 21 sloeg hij .462 (12-uit-26), met vijf homeruns en 12 RBI. Hierdoor verkoos MLB hem als Player of the Week van week 21.

In de series met de Pittsburgh Pirates was de 29-jarige eerstehonkman geweldig in vorm. In de vier wedstrijden durende serie sloeg hij in de laatste drie wedstrijden telkens één homerun. De verste homerun kwam in de derde wedstrijd tegen pitcher Duane Underwood Jr. In de onderste helft van de vijfde inning stonden de Cubs met 6-3 achter, toen hij voor zijn derde slagbeurt aan de plaat kwam. Underwood Jr miste zijn mikpunt, waardoor de bal perfect op de knuppel van Schwindel kwam. Vanaf het moment dat de bal op de knuppel kwam, was het duidelijk dat de bal over de hekken zou verdwijnen. 450 foot later kwam de bal neer tegen het videoscherm, waarmee de eerstehonkman de langste homerun uit zijn carrière had geslagen.


BAILEY OBER (Minnesota Twins)

Stats: 11.0 IP, 12 K’s, 1 BB, 9 H, 2 ER

De Minnesota Twins leverde deze week ook een nieuw gezicht voor de Rookie Watch. Bailey Ober startte twee wedstrijden tegen de Boston Red Sox en Detroit Tigers en gooide 11.0 innings. Hij kwam in deze 11.0 inings tot twaalf strikeouts en kreeg één vier wijd, negen hits en twee earned runs tegen. In de wedstrijd die hij startte tegen de Detroit Tigers gooide hij 6.0 innings. Het was pas voor de tweede keer in zijn nog korte carrière, dat hij die inning haalde en in aanmerking kwam voor een quality start. Hij kreeg deze toegewezen na de wedstrijd en doordat de Twins wonnen van de Tigers kon hij ook zijn tweede win uit zijn carrière bijschrijven.

De beste wedstrijd van de 26-jarige Ober was tegen de Boston Red Sox. Hij gooide 5.0 innings op Fenway Park en zette daarin zeven keer een Red Sox speler aan de kant met een drie slag. Verder kreeg hij vier hits en één vier wijd tegen. De Red Sox kregen het alleen niet voor elkaar om te scoren tegen de starter, waardoor hij in zijn laatste drie starts een ERA had van 1.10. Dit ERA steeg na de wedstrijd met de Detroit Tigers (zijn tweede start) naar 2.30.


RAMON URIAS (Baltimore Orioles)

Stats: .318 (14-uit-44), 5 2B, 7 BB, 9 RBI, .866 OPS

Baltimore Orioles kortestop Ramon Urias vond ook zijn draai in week 20 en 21. Veertien hits uit 44 slagbeurten leverde hem een .318 slaggemiddelde met vijf doubles en zeven vier wijd. Hiermee was hij een belangrijk deel van de Orioles die na een losing streak van negentien wedstrijden eindelijk weer eens een wedstrijd wonnen. Hiermee konden zij net voorkomen dat ze het record van de 1961 Philadelphia Phillies overnamen. Dat team verloor 23 wedstrijden op rij, maar de streak van de Orioles eindigde na een 10-6 overwinning op de Los Angeles Angels. In die wedstrijd had Urias één hit, één run en één vier wijd.

Ondanks de lange losing streak liet hij ook zijn kwaliteiten zien op defensief gebied. In de tweede wedstrijd van de series met de Tampa Bay Rays, hadden de O’s een voorsprong van 3-0 in de bovenste helft van de zevende inning. Met mede-rookie Wander Franco aan slag kreeg hij een bal als een racket richting kortestop geslagen. Met een knappe duik maakte hij de vangbal. Toch kon deze vangbal ook niet helpen dat later in de inning de Rays twee runs scoorden en later toch de wedstrijd wonnen. In ieder geval laat de Mexicaan zien dat hij in potentie een speler voor de toekomst kan zijn voor de Orioles.


JAKE MEYERS (Houston Astros)

Stats: .319 (15-uit-47), 4 2B, BB, 7 RBI, .738 OPS

Jake Meyers is de laatste naam in de Rookie Watch van week 20 en 21, maar hij liet ook zien goed spel in huis te hebben. De midvelder van de Astros maakte zijn debuut in de maand augustus en krijgt steeds meer slagbeurten van de organisatie. In de laatste twee weken sloeg hij .319 met twee doubles, één vier wijd en zeven RBI. Zijn hits kwamen ook op belangrijke momenten, zoals in de eerste wedstrijd van de series met de Texas Rangers. Met volle honken en een 4-0 achterstand kwam Meyers aan slag. Brett Martin gooide een pitch die Meyers in het rechtsveld sloeg over het hoofd van Adolis Garcia. Twee runs scoorden en uiteindelijk wonnen de Astros met 5-4.

De series met de Texas Rangers was naast zijn offensieve prestaties ook op defensief gebied een goede serie voor de 25-jarige midvelder. Zack Greinke gooide een breaking ball, die de eerder genoemde DJ Peters niet miste en diep in het midveld sloeg. De bal kwam net iets te kort voor een homerun. Meyers kon na een lange sprint half vallend de bal toch vangen. Een fantastische vangbal die niet kon voorkomen dat Adolis Garcia een run binnenliep, maar toch leverde het fantastische beelden op.

Coverfoto: Jamie Squire / Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan. Mag voor het eerst in jaren juichen voor zijn ploeg. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen