Record Wander Franco na comeback Rays tegen Red Sox

Na bijna vijf uur honkbal op Fenway Park stond er gisteren een 11-10 overwinning op het scorebord voor de Tampa Bay Rays op bezoek bij de Boston Red Sox. Na afloop ging het echter niet alleen over de comeback of over het schokkend slechte veldspel van de thuisploeg, maar vooral over Wander Franco. De 20-jarige Rays-kortestop evenaarde met een triple een record van Hall of Famer Mickey Mantle.

Het was al in de eerste inning van de wedstrijd dat de 20-jarige Dominicaan op een worp van Chris Sale zijn triple mocht bijschrijven. Daarmee breidde hij zijn on-base streak uit naar 36 wedstrijden, de langste actieve streak in Major League Baseball. Bovendien kwam hij met de hit op gelijke hoogte met Hall of Famer Mickey Mantle. In dienst van de New York Yankees volbracht The Mick, tussen september 1951 en mei 1952, hetzelfde kunstje .

ZEVEN WEDSTRIJDEN ACHTER FRANK ROBINSON

Franco bezet nu samen met Mantle de tweede plaats in het on-base streak-klassement voor spelers onder de twintig jaar. Recordhouder blijft nog altijd mede-Hall-of-Famer Frank Robinson. In dienst van de Cincinnati Reds behaalde Robinson in 1956 een reeks van 43 wedstrijden op rij op het honk.

Het is overigens niet het enige record dat Franco uit de boeken sloeg. Met zijn driehonkslag evenaarde hij het record van langste on-base streak van een rookie kortestop, bewerkstelligt door Hanley Ramirez in 2006. In dienst van de Miami Marlins kwam Ramirez tot 36 wedstrijden op een rij. Daarnaast is het de langste reeks ooit van een rookie in de historie van de Tampa Bay Rays en is Franco hard op weg naar Rays-voorgangers Ben Grieve (37) en Johnny Damon (39). Het all-time Rays record van Tommy Pham — die in 48 wedstrijden op een rij op de honken kwam — zit al voorzichtig in het achterhoofd.

WAANZINNIG EERSTE SEIZOEN

Franco’s eerste seizoen in de Major League is er nu al één om in te lijsten. Met een overall slashline van .290/.349/.475, 26 extra honkslagen, 36 binnengeslagen punten en 48 runs sinds zijn debuut tegen de Red Sox op 22 juni van dit jaar lijkt er geen maat te staan op de nummer 1 prospect in de sport.

Op 24 juli kwam Franco voor het laatst niet op de honken, tegen de Cleveland Indians. Sindsdien noteert hij .321/.388/.533 met dertien doubles, twee triples, vier homeruns, 26 binnengeslagen punten en 33 runs.

Bijzonder aan dit verhaal is het feit dat de Dominicaan tot aan zijn debuut tegen de Red Sox op 22 juni slechts 39 wedstrijden in Triple-A had gespeeld, voordat hij opgeroepen werd naar de Majors. In 2020 miste hij door het ontbreken van een minor-league seizoen zelfs een volledig jaar aan speeltijd. In 2018 liet hij ook al van zich horen door in Rookie Ball met een .351 slaggemiddelde en een OPS van boven de 1.000 iedereen achter zich te laten in de klassementen.

COMEBACK RAYS

Niet alleen Wander Franco was onderwerp van gesprek gisteravond. Na twee innings keken de Rays tegen een 7-1 achterstand aan. Een ‘Little League grand slam’ van Nelson Cruz in de vierde inning en een gelijkmakende inside-the-park homerun van Austin Meadows in de negende inning trokken de Rays na tien innings een 11-10 overwinning over de streep. De comeback was compleet.

Mede door deze overwinning hebben de Tampa Bay Rays met een .630 winstpercentage het beste record van de American League. Bovendien voeren ze het MLB-klassement in binnengeslagen punten (692), gescoorde runs (733) en gemiddelde gescoorde punten per wedstrijd (5.35) aan.

Coverfoto: Mitchell Leff

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen