Afgelopen maandag heeft Major League Baseball de werkaanvraag van Cubaans international en Serie Nacional-superster Yulieski Gourriel goedgekeurd. De 32-jarige infielder is nu International Free Agent en mag een contract tekenen bij een MLB-club naar keuze.
Gourriel, in Nederland voornamelijk bekend als basisspeler van meerdere Cubaanse nationale teams tijdens toernooien als de voormalige Haarlemse Honkbalweek en het World Port Tournament, speelde in Cuba voor Sancti Spíritus (2002 – 2013) en Industriales (2013 – 2015). Hij ontvluchtte het Cubaanse team afgelopen februari tijdens de Caribbean Series in de Dominicaanse Republiek.
De derdehonkman verkreeg in 2014 nog toestemming van de Cubaanse bond om een zomer in Japan te spelen, maar dit buitenlandse avontuur bleef bij één seizoen. Het uitstapje smaakte blijkbaar naar meer, want Gourriel besloot alsnog begin 2016 Cuba te verlaten en de sprong naar Amerika te wagen.
Category 5
De tweevoudig MVP van de Cubaanse Serie Nacional werd in 2015 door Baseball America nog aangeduid als een potentiële Category 5-speler, waarmee hij in dezelfde categorie belandde als Jose Abreu (nu Chicago White Sox) en Yoenis Cespedes (nu New York Mets): absolute top, can’t-miss. Ter vergelijking: Raisel Iglesias (Cincinnati Reds) en Rusney Castillo (Boston Red Sox) waren ‘slechts’ Category 3 (medium), terwijl Yasiel Puig (Los Angeles Dodgers) voor zijn overtocht naar de VS werd aangemerkt als Category 2 (meh).
Regelgeving
In vergelijking met eerdere Cubaanse honkballers heeft Gourriel snel duidelijkheid gekregen van Major League Baseball over zijn status. Dit proces kan lang duren en de regels omtrent het contracteren van Cubaanse spelers zijn ingewikkeld. Het contracteren van jonge internationale spelers (amateurs onder de 22) gaat van de bonus pools van clubs af, terwijl (vaak oudere) profspelers als Gourriel geen extra kosten met zich meebrengen.
Gourriel is dankzij zijn 10+ jaar in de Cubaanse Serie Nacional dus sneller vrijgegeven door MLB dan bijvoorbeeld mindere goden Norge Ruiz (aanvraag in mei 2015), Cionel Perez (aanvraag in mei 2015), Jorge Ona (aanvraag in juli 2015) en Adrian Morejon (aanvraag in oktober 2015), die nog steeds in afwachting zijn van MLB’s oordeel. Ditzelfde geldt overigens voor Yulieski’s 22-jarige broertje Lourdes, die samen met de veteraan via de Dominicaanse Republiek naar Amerika vluchtte.
Naast de ingewikkeldere regelgeving omtrent bonus pool money (het geld dat clubs op de internationale markt uit mogen geven zonder boetes te ontvangen), hebben de langere wachttijden vaak ook met andere externe factoren te maken: geen zaak is hetzelfde en spelers vullen regelmatig het papierwerk verkeerd in.
List en bedrog
Daarnaast moet de door de speler verstrekte informatie gecontroleerd worden, want in het verleden is door spelers van buiten de VS nog wel eens gesmokkeld met namen en/of leeftijden. All-Stars Rafael Furcal en Miguel Tejada, Neifi Perez, Wandy Rodriguez, Fausto Carmona (echte naam: Roberto Hernandez), Esmailyn Gonzalez (echte naam: Carlos Lugo) en meest recent nog Cardinals infielder Aledmys Diaz: allemaal voorbeelden van honkballers die op basis van halve waarheden (of hele leugens) een contract in de wacht wisten te slepen binnen Major League Baseball.
Om dit soort praktijken tegen te gaan, heeft MLB sinds 2014 een grote hoeveelheid nieuwe regels ingevoerd en wordt er strenger gecontroleerd of deze regels nageleefd worden. In mei 2016 kregen de Red Sox nog een MLB-onderzoek om de oren wegens het niet naleven van de afspraken.
Interesse
Voor Gourriel rest nu de vraag waar hij terecht gaat komen. De Dodgers hebben, zoals met elk nieuw speeltje dat zich in Amerika meldt, interesse getoond. Daarnaast schijnt de infielder contact te hebben gezocht met zijn vroegere teamgenoten Jose Abreu, Aroldis Chapman en Yoenis Cespedes. De lijst van geïnteresseerde teams is echter lang en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Gourriel zijn carrière in Amerika voortzet.
Foto’s: twitter.com, cubadebate.cu.