MLB Draft Preview 2021: 26-30

Ook dit jaar blikken we bij SportAmerika weer vooruit op de Draft van komend weekend. Zondag 11 juli is de eerste ronde van het spektakel, dus lopen wij de top 30 picks langs, met mogelijke bestemmingen. Hieronder nemen we de draft prospects nummer 26 tot en met 30 onder de loep.

26 | RYAN CUSICK

SCHOOL: Wake Forest
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 2.00m / 106 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 12 november 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Cincinnati Reds (2018, 40e ronde)

In 2018 werd ook Ryan Cusick al eens gedraft. Destijds kwam zijn naam pas in de 40e ronde van het bord, toen de Cincinnati Reds hem met de 1.189e pick kozen. De pitcher besloot echter zijn overgang naar het profcircuit nog een paar jaar uit te stellen en zo een herkansing voor zichzelf te creëren op een mooiere notering. Dat is hem gelukt, want nu maakt hij zelfs kans op een plekje in de eerste ronde. Keith Law van The Athletic ($) is alvast fan van de pitcher, want die heeft hem beduidend hoger op zijn draft board staan.

Cusick gooit een van de hardste fastballs in college. Hij doorbreekt zelfs de 100 mph. Afgelopen voorjaar heeft hij met succes gewerkt aan zijn curveball. Hij profiteert maximaal van zijn lengte (hij is langer dan 2 meter), wat hem de nodige whiffs oplevert, maar zijn offspeed pitches zijn beduidend minder sterk dan zijn fastballs en dat kan hem wel eens opbreken. Het is maar de vraag of de pitcher in de eerste ronde gekozen zal worden.

Mogelijke bestemming
Hoewel Keith Law zoals gezegd dus een fan is, valt Cusick in zijn laatste mock draft buiten de eerste ronde. Dit lijkt een reëel scenario te zijn. Waarschijnlijk zal de pitcher in dat geval worden opgepikt door één van de eerste ploegen in de tweede ronde.

27 | CHASE PETTY

SCHOOL: Mainland (New Jersey)
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.87m / 88 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 4 april 2003 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee

Waar sommige spelers rond deze tijd dankzij een lading helium omhoog schieten in de mock drafts, is het tegenovergestelde waar voor Chase Petty. De jonge werper gooit nu al bijzonder hard, maar er wordt getwijfeld aan zijn controle. Bovendien is de Gatorade State High School Player of the Year van New Jersey met zijn 1.87 meter (zijn lengte blijkt opvallend genoeg te wisselen per bron) bepaald niet de langste.

Een van de belangrijkste twijfels in Petty’s ontwikkeling is zijn controle. Er zijn scouts die denken dat hij uiteindelijk in de bullpen zal belanden. Die twijfels gekoppeld aan zijn commitment aan de Universiteit van Florida maken hem voorlopig een minder aantrekkelijke optie dan zijn talent zou doen vermoeden.

Mogelijke bestemming
In de meeste mocks valt Petty buiten de eerste ronde, maar mochten de andere keuzes gunstig voor hem uitvallen, dan zou hij bij een team terecht kunnen komen waar men niet afgeschrikt wordt door zijn minpunten. Het lijkt in de eerste ronde niet heel waarschijnlijk, maar een team waarmee de werper in verband wordt gebracht, zijn de Chicago White Sox, die in vorige drafts bewezen hebben om te kunnen gaan met raketwerpers met een ongebruikelijk werpbeweging. Mogelijk wagen ze de gok en hopen ze hem in de tweede ronde nog binnen te kunnen halen.

28 | MICHAEL McGREEVY

SCHOOL: UC Santa Barbara (California)
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.95m / 98 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 8 juli 2000 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee

Waar bij veel van zijn concullega’s in deze lijst de controle een mogelijk probleem zal worden, gaat dat niet op voor Michael McGreevy. De jonge werper van UC Santa Barbara, waar ooit regerend Cy Young-winnaar Shane Bieber zijn dagen sleet, gooit bijzonder weinig vier wijd. Tegenover de acht vrije lopen zet hij dan wel weer honderd strikeouts. Dat zijn cijfers waarmee je mag thuiskomen en dus ziet McGreevy de aandacht van organisaties groeien.

Mogelijke bestemming
McGreevy’s naam wordt in verband gebracht met organisaties die goed weten om te gaan met het ontwikkelen van pitching. Niet verwonderlijk dus – zeker gezien de al genoemde Shane Bieber-connectie – dat Cleveland vaak genoemd worden als mogelijke bestemming. Ook de Atlanta Braves zouden een oogje hebben op de getalenteerde pitcher.

29 | PEYTON STOVALL

SCHOOL: Haughton HS (Louisiana)
POSITIE: 2B
LENGTE/GEWICHT: 1.82m / 82 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 14 februari 2003 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee

Peyton Stovall wordt geroemd om zijn volwassen slagbeurten. Er zijn zelfs scouts die zo ver gaan om hem de beste slagman uit het midwesten te noemen. Wat zeker is, is dat Stovall hard contact weet te maken met zijn swings. Hij sloeg opvallend veel barrells en weet zijn klappen over het hele veld te verspreiden. Hij moet op het hoogste niveau in staat geacht worden om meer dan 20 homeruns in een seizoen te slaan.

In high school was Stovall vooral actief als kortestop, maar hij beschikt niet over een heel sterke arm en dus lijkt het waarschijnlijker dat hij op het tweede honk of zelfs in het linksveld zal belanden.

Mogelijke bestemming
Met het gevaar in herhaling te vallen, maar ook Stovalls bestemming lijkt niet in de eerste ronde te liggen. Mocht hij daar toch belanden, dan zal hij moeten hopen op de laatste twee keuzes, de Tampa Bay Rays of de Los Angeles Dodgers.

30 | IZAAC PACHECO

SCHOOL: Friendswood (Texas)
POSITIE: 3B
LENGTE/GEWICHT: 1,95m / 102 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 18 november 2002 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee

Net als Stovall is Izaac Pacheco in high school een kortestop, maar is de verwachting dat dat in de majors niet zijn positie zal worden. De grote, sterke Pacheco schuift net als Manny Machado een plekje op naar links. De Texaan is niet snel en wendbaar genoeg om op het hoogste niveau de veeleisende kortestop-positie in te vullen, maar met zijn goede arm en zogenaamde soft hands zou hij op drie een bovengemiddelde verdediger kunnen worden.

Pacheco is misschien wel de meest intrigerende linkshandige powerhitter in deze draft. Als hij erin slaagt om zijn swings-and-misses omlaag te krijgen door minder te happen op pitches buiten de slagzone, dan zou hij kunnen uitgroeien tot een slugger in de majors.

Mogelijke bestemming
Zoals zo veel high school-spelers hoog op deze lijst heeft ook Pacheco al een belofte staan om volgend jaar voor een universiteit te gaan spelen. Mocht een organisatie hem willen, zullen ze Pacheco uit de handen van Texas A&M moeten zien te lokken. Met een hoge draftpositie zou dat echter mogelijk kunnen zijn en er gaan steeds meer stemmen op dat die voor Pacheco in het verschiet ligt. Een team dat in deze draft mikt op een high upside van een jonge speler zou zomaar overstag kunnen gaan.

Coverfoto: Tony Mastres / UC Santa Barbara Athletics

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen