MLB Draft Preview 2021: 21-25

Ook dit jaar blikken we bij SportAmerika weer vooruit op de Draft van komend weekend. Zondag 11 juli is de eerste ronde van het spektakel, dus lopen wij de top 30 picks langs, met mogelijke bestemmingen. We gebruiken voor deze volgorde de lijst van MLB.com, waar een top 250 is samengesteld. We scouten spelers en mogelijke bestemmingen in de draft, van 1 tot 30. In wie is jouw team geïnteresseerd? Je leest het in onze MLB Draft Preview 2021.

21 | BUBBA CHANDLER

SCHOOL: North Oconee, Georgia
POSITIE: RHP/SS
LENGTE/GEWICHT: 1.91 m / 90 kg
B/T: S/R
GEB. DATUM: 14 september 2002 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Clemson

Bubba Chandler is een two-way player die de aandacht van scouts hoofdzakelijk trekt vanwege zijn kwaliteiten vanaf de werpheuvel. De snelheid van zijn pitches is het laatste jaar flink toegenomen en dat heeft er onder andere voor gezorgd dat Chandler nu als potentiële first rounder te boek staat. Sinds het voorjaar zit zijn fastball in de mid 90s en zijn curve in de hoge 70s.

Als positiespeler is Chandler een switch hitting kortestop. Met zijn atletische bouw beschikt de 18-jarige over de nodige snelheid en eveneens enige power.

Mogelijke bestemming
De loopbaankeuzes van Chandler zijn als een verkeerslicht dat buiten werking is gesteld. In eerste instantie koos Chandler om honkbal te gaan spelen bij Georgia. Vervolgens besloot hij een scholarship aan te nemen als american football speler (quarterback) bij Clemson. Goede kans dat een MLB-team in staat is om Chandler te verleiden die laatste keuze te heroverwegen.

Chandler wordt gelinkt aan de Angels en Giants. Al hebben recente mockdrafts hem ook in verband gebracht met teams die vaak gaan voor speler met upside: de Cardinals, Reds en Marlins.

22 | GUNNAR HOGLUND

SCHOOL: University of Mississippi
POSITIE: RHP
LENGTE/GEWICHT: 1.93 m / 100 kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 17 december 1999 (21 jaar)
EERDER GEDRAFT: Pittsburgh Pirates (CB 1e ronde (36), 2018)

Hoewel Gunnar Hoglund na high school al de kans kreeg om bij de Pittsburgh Pirates een contract te tekenen (gedraft als supplemental round pick), koos Hoglund er voor om zich verder te ontwikkelen in college. In de afgelopen seizoenen heeft hij zijn pitch repetoire aangescherpt. Hoglund heeft de beschikking over een mid 90s fastball, een strakke mid 80s slider en een 80s changeup. In noodzakelijke situaties heeft de man uit Hudson, Florida ook nog een redelijke curve achter de hand als verrassing. Scouts roemen de controle die de 21-jarige werper heeft over zijn pitches. Afgelopen seizoen wierp Hoglund 17x vier wijd in 62.2 inning.

Ondanks het talent en de prestaties is Hoglund gedurende het seizoen uit de top 10 van de draft rankings gevallen. Hoglund scheurde zijn UCL en moest hierdoor in mei Tommy John surgery ondergaan. Voorlopig komt hij dan ook niet in actie. Toch is de verwachting dat de werper vanwege zijn talent en potentie in de eerste ronde van de MLB Draft gekozen zal worden.

Mogelijke bestemming
De St. Louis Cardinals worden met hun 18de pick in de eerste ronde veelvuldig in verband gebracht met Gunnar Hoglund. Weinig verrassend, want er is immers een sterke connectie tussen de Cardinals en de University of Missisippi. Eerder bewandelde onder andere Lance Lynn en Mike Mayers dezelfde weg. Mocht zijn huidige blessure een te groot vraagteken zijn voor de Cardinals, dan konden de New York Yankees met pick 20 nog wel eens toe kunnen slaan.

23 | JUD FABIAN

SCHOOL: University of Florida
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.78 m / 86 kg
B/T: R/L
GEB. DATUM: 27 september 2000 (20 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee

Na zijn overgang van Trinity Catholic High School naar de University of Florida veroverde Jud Fabian snel een plekje in het centerfield in Gainesville, Florida. In zijn eerste seizoen stond Fabian, die linkshandig gooit en rechtshandig slaat, 56 wedstrijden in de starting line-up. Overigens is centerfield een positie die Fabian volgens scouts goed kan spelen, omdat hij redelijk snel is en een goed inschattingsvermogen heeft van ballen die naar het buitenveld worden geslagen.

De outfielder uit Ocala, Florida staat bekend om zijn power (sluggingpercentage in 2019 .411 en in 2020 .603). In 2021 kwam Fabian aan slag moeilijk op gang. Bovendien kende zijn slagbeurten veel swing-and-misses wat voor scouts een reden tot zorg was. Naarmate het seizoen vorderde hervond Fabian zijn swing en maakte hij weer vaker contact met de bal. Uiteindelijk kwam hij tot een slashline van .249/.364/.560 (10 doubles en 20 homeruns). Met sterke prestaties in de laatste weken van het seizoen, is Fabian terug in de discussie als potentiële first rounder in de MLB Draft.

Fabian deed in de zomerperiodes van college mee aan de Cape Cod League en de Florida Collegiate Summer League. In beide competities liet hij aan slag prima prestaties zien.

Mogelijke bestemming
Hoewel Fabian in het begin stevig in verband werd gebracht met de Cubs en White Sox rond pick 21 en 22, zakt de outfielder de laatste week meer naar picks 26-30. De Minnesota Twins en Los Angeles Dodgers lijken aannemelijke bestemmingen.

24 | JOSHUA BAEZ

SCHOOL: Dexter Southfield, Massachussets
POSITIE: OF
LENGTE/GEWICHT: 1.93 m / 100 kg
B/T: R/R
GEB. DATUM: 28 juni 2003 (18 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Vanderbilt

De net 18-jarige Joshua Baez steekt boven zijn medescholieren uit. Niet alleen vanwege zijn indrukwekkende bouw, maar ook om zijn raw power. Baez staat te boek als een gretige hitter in het slaperk die ballen zo ver als mogelijk wil slaan. Die insteek heeft geresulteerd in een homerun met een exit velocity van boven de 100 mph en dat op jonge leeftijd. Tegelijkertijd maakt die insteek Baez het type hit-or-miss. Een potentiële nieuwe werkgever heeft nog het nodige slijpwerk te doen aan deze diamant. Als veldspeler is de speler van de Dominicaanse Republiek een buitenvelder (center/right) met enige snelheid en een vlammende worp in zijn arm. Een vergelijking met Yeonís Cespedes ligt voor de hand.

Mogelijke bestemming
Baez heeft reeds een toezegging gedaan aan Vanderbilt. Een goede keuze om zich verder te ontwikkelen als speler, maar wellicht durft een MLB-team de gok nu ook al aan. De Cleveland Indians of Minnesota Twins lijken het meest geïnteresseerd.

25 | COLSON MONTGOMERY

SCHOOL: Southridge High School, Indiana
POSITIE: SS/3B
LENGTE/GEWICHT: 1.93 m / 86kg
B/T: L/R
GEB. DATUM: 27 februari 2002 (19 jaar)
EERDER GEDRAFT: Nee, commitment aan Indiana

Colson Montgomery is niet alleen een getalenteerd honkballer. Op zijn high school is hij de all-time topscorer in basketball. Vooralsnog heeft Montgomery er voor gekozen om professioneel verder te gaan met honkbal. Toch heeft hij in zijn home state Indiana een toezegging gedaan om zowel basketbal als honkbal te gaan spelen voor de University of Indiana. Een aantrekkelijke aanbieding van een MLB-team zal hij niet snel afslaan, waardoor het niet aannemelijk is dat de 19-jarige speler daadwerkelijk voor de Indiana Hoosiers zal uitkomen.

Montgomery speelt momenteel als kortestop, maar de inschatting van scouts is dat hij ondanks degelijk voeten- en veldwerk op termijn naar het derdehonk zal verplaatsen. De linkshandige slagman is iemand die in staat is om goede slaggemiddelden te noteren en bovendien enige power bezit. Volgens ingewijden was zijn optreden bij de MLB Draft Combine indrukwekkend.

Mogelijke bestemming
De New York Mets zouden nog wel eens kunnen verrassen met Colson Montgomery als tiende pick in deze draft. De Mets zouden daarmee wat geld kunnen besparen voor latere rondes. Verder wordt een handjevol teams in verband gebracht met Montgomery bestaande uit de Phillies, Giants, Reds, Cubs en White Sox. De White Sox lijken zeker toe te gaan slaan als Montgomery op dat moment nog beschikbaar is.

Coverfoto: OleMissSports.com

Mike van Dijk
Mike van Dijk
MLB-contributor. Arizona Diamondbacks-fan vanaf het inaugurele seizoen. Speelt in de podcast dan ook mee met ieder rondje Big Unit Bingo. Naast honkbal, fan van Ole Miss (Hotty Toddy) en de Pittsburgh Steelers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen