Inside Baseball: NL West (week 5)

De afgelopen week in de Majors zat weer boordevol met hoogte- (en diepte-) punten en historische momenten. De komende drie dagen checken we twee keer per dag de stand van zaken bij de verschillende divisies in de Majors en recappen we de afgelopen week van de betreffende teams. In deel 2: de NL West.

Week vijf van het seizoen zit er op en in de NL West gaat het nu ineens hard. De D-backs en Giants zijn aan lekkere reeksen bezig, terwijl de Rockies en Dodgers in verschillende maten een beetje aan het stuntelen zijn. Over stuntelen gesproken: de San Diego Padres, dat lijkt echt nergens naar. Wat gebeurde er verder nog meer in de NL West?


ARIZONA DIAMONDBACKS
(19-8, .704, – GB)


Arizona ging afgelopen week 4-2 en won twee uit drie tegen zowel de Phillies als de Nationals. De D-backs zijn één van de beter gebalanceerde teams op dit moment en spelen zowel uit (10-5) als thuis (9-3) uitstekend honkbal. Sterker nog, de club won de eerste negen series van het seizoen, wat sinds de geweldige 2001 Mariners niet meer is voorgekomen.
In een week waarin heel veel goed ging, verloor Zona wel één van zijn aces in de vorm van Robbie Ray. De werper liep een oblique-verrekking op en zal op de Disabled List geplaatst worden. Het is voor de D-backs te hopen dat dit soort blessures niet vaker de kop opsteken. De club heeft namelijk na de verkoop van Anthony Banda aan de Tampa Bay Rays alleen nog Jon Duplantier over in de Minors als noodoplossing in de pitching staff. Voor de rest is de club vrij dun in de prospectafdeling. Zo lang iedereen fit blijft, moet het echter goed toeven blijven in Phoenix.

PLAYER OF THE WEEK

Outfielder David Peralta had een heel beste week, waarin hij .304 met drie homeruns en een team leading 7 RBI’s sloeg. Hij krijgt dan ook de Player of the Week Award.

UP NEXT

De D-backs krijgen de kans om nog verder uit te lopen op de directie concurrentie, dankzij vier wedstrijden in eigen huis tegen de LA Dodgers. In het weekend komen de World Series-kampioenen uit Houston op bezoek.


COLORADO ROCKIES
(15-14, .517, 5.0 GB)


Met series tegen de Padres en Marlins op het programma, leek de afgelopen week ideaal voor de Rockies om in te lopen op de Diamondbacks. Helaas kwam de ploeg uit de Mile High city bedrogen uit, want het werd een schamele 3-3 tegen de twee laagvliegers.
Het grootste probleem bij Colorado ligt voorlopig in het eigen stadion, waar de club slechts 5-7 is. Daartegenover winnen de Rockies uit meer dan ze verliezen (10-7) en begint Bud Black’s managen hier en daar ook wat onder vuur te staan. Zo houdt Black consequent Ryan McMahon op de bank, terwijl de rookie de afgelopen week in 12 plate appearances drie honkslagen sloeg en vijf keer vier wijd kreeg. In een sputterende offense is het dan ook zaak de boel op gang te krijgen, want Arenado’s .211 van de laatste week gaat de Rocks nergens brengen.

PLAYER OF THE WEEK

Er is geen peil op te trekken wanneer hij goed is en wanneer niet, maar Jon Gray gooide afgelopen week een fantastische wedstrijd. In 6.0 innings noteerde de rechtshandige werper maar liefst 11 strikeouts en één walk, zonder verder runs tegen te krijgen. Met een stutterende offense is hij dan ook de enige Rockie die echt boven het maaiveld uitstak.

UP NEXT

Colorado krijgt het zwaarder deze week, met series tegen de Chicago Cubs en New York Mets. Als de Rockies zich willen herstellen en mee blijven doen in de West, zullen er wedstrijden gewonnen moeten worden.


SAN FRANCISCO GIANTS
(15-14, .500, 5.5 GB)


De Giants hadden een zware, maar zeer bemoedigende week. Met series op het programma tegen de Washington Nationals en Los Angeles Dodgers leek het vooraf een moeilijke zaak voor de Bay Area Boys om in te lopen op de concurrentie. Toch wisten de Giants de week positief af te ronden, met twee-uit-drie winstpartijen tegen de Nats en drie-uit-vier tegen de rivaal uit LA.
Wanneer de Giants verliezen, verliezen ze ook gelijk dik, getuige de 2-15 en 6-15 zeperds tijdens de week. Werpers Jeff Samardzija en Chris Stratton kregen allebei behoorlijk wat runs om de oren (zes om precies te zijn) en zetten daarmee hun ploeg al vroeg op onoverbrugbare achterstanden.
Intussen blijft Ty Blach langzaam werken aan zijn angstgegnerstatus tegen de Dodgers. De werper domineerde opnieuw in het duel van afgelopen weekend.

PLAYER OF THE WEEK

Eerstehonkman Brandon Belt was afgelopen week hotter than the sun. De baby-giraffe sloeg een wonderlijke .391 (1.213 OPS) met twee doubles, een triple, zes walks en een homerun. Kudos, Belt-man.

UP NEXT

Het wordt wat relaxter op papier voor San Fran, dat aan het begin van de week de Padres op bezoek krijgt. Na een rustdag op donderdag reizen Bruce Bochy en zijn mannen af naar Georgia, voor een serie tegen de Atlanta Braves.


LOS ANGELES DODGERS
(12-15, .444, 7.0 GB)


Vorig jaar haalde geen enkele ploeg die op 1 mei niet de .500 aantikte de play-offs. Op basis daarvan moeten de LA Dodgers zich dus enorm zorgen gaan maken. Niet alleen staat de ploeg inmiddels al 7.0 wedstrijden achter de D-backs, er is ook nog geen verbetering zichtbaar in het spel. De irritatie begint dan te groeien, ook bij manager Dave Roberts, die Cody Bellinger onlangs slachtofferde om een statement te maken.


Het was dan ook geen goede week voor Roberts en zijn mannen. Twee keer in drie wedstrijden werd er verloren van de Miami Marlins en de rivaal uit San Francisco ontfutselde Dodger Blue drie keer de overwinning in vier duels. De paniek begint merkbaar te worden en hoewel Kenley Jansen weer wat bij begint te trekken na een abominabele start aan het seizoen, zijn de grote namen nog niet op hun oude niveau teruggekeerd. Verder blijft Clayton Kershaw’s pitchsnelheid maar dalen, wat ook geen goed teken is.
Clayton Kershaw’s snelheidsgrafiek (2016 – 2018) (fangraphs.com)

PLAYER OF THE WEEK

Rookie Walker Buehler gooide afgelopen week 10 innings, waarin hij 11 keer drie slag, vier keer vier wijd en twee earned runs tegen noteerde. Met zijn optreden tot nu toe is Buehler één van de weinige lichtpuntjes in een bijzonder moeilijke maand voor LA.

UP NEXT

Uit naar de D-backs is niet makkelijk, zeker niet als een sweep kan betekenen dat je 11.0 games achter de koploper komt te staan. De druk zal er bij de Dodgers dus stevig opliggen. De club kan eind van de week uitblazen met een weekendserie tegen de Padres.


SAN DIEGO PADRES
(10-19, .345, 10.0 GB)


Er is natuurlijk altijd een team nodig om laatste te staan, maar weinig teams spelen zulk slecht honkbal als de San Diego Padres op dit moment. Vier uit zes duels van de afgelopen week gingen verloren, dus veel om te juichen was er niet voor de Friars. De club verloor twee uit drie van de Rockies en deed hetzelfde tegen de Mets. Hoewel de wins stevig waren (13-5 en 12-2) ging de club er ook met 2-14 en 0-8 vanaf. Een beetje dubbelop is het dus wel in sunny San Diego.
Toch is er zo nu en dan reden voor optimisme voor de Friars en dat optimisme heet Joey Lucchesi. De jonge lefty die eigenlijk min of meer uit nood naar de Majors werd gehaald, staat al weken stevig uit te delen op de heuvel. De 24-jarige heeft inmiddels een ERA van 2.78, met 35 K’s in 32.1 innings (1.11 WHIP). Voorlopig blijft Lucchesi dus één van de weinig redenen om zo nu en dan een Padreswedstrijd aan te zetten.

PLAYER OF THE WEEK

Miljoenenaankoop Eric Hosmer heeft wel eindelijk de weg omhoog gevonden. De eerstehonkman sloeg de afgelopen week een whopping .538 met zeven vrije lopen. Het is bijna ongelooflijk dat Hosmer de week met nul RBI’s eindigde, maar die stat zegt wel alles over de stand van zaken van de lineup in SD.

UP NEXT

Uit naar de Giants en thuis tegen de Dodgers stellen de Padres in de gelegenheid om wat grond in de divisie terug te winnen, maar … who are we kidding? Met een beetje pech ligt San Diego eind van de week een dodelijke 16 wedstrijden achter de nummer één.

Coverfoto: David Zalubowski/AP

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

6 REACTIES

 1. Hoi Jasper en Sport Amerika crews,
  Er moet me iets van het hart. Ik heb jullie in het verleden vaak gecomplimenteerd wanneer er weer een prachtig achtergrondartikel verscheen van jullie hand over een MLB speler of team, waarbij jullie aan de hand van statistieken en jullie enthousiaste schrijfstijl de lezers meenamen tot hoog op de MLB rots. Echter sinds de introductie van de MLB podcast is dit grotendeels opgedroogd. Met de introductie van de nieuwe site werd dit wel weer aangekondigd alleen wat ik nu zie is veel artikelen van hetzelfde (Inside Baseball), maar niet meer de diepgravende artikelen over excellente prestaties van individuele spelers of teams. Ook valt me op dat er soms een serie wordt aangekondigd, die na een paar vervolgartikelen weer wordt stopgezet (Around the Horn). De serie Inside Baseball is naar mijn persoonlijke mening niet interessant genoeg om dagelijks de SportAmerika site te bezoeken. De dagelijkse Highlights worden prima gefaciliteerd door de gratis MLB at Bat app.
  Wat mij betreft mag de massaproductie weer plaats maken voor 1 of 2 artikelen per week van of excellente spelers of excellente teams, en dan lekker de diepte in (waar jullie dan weer excellent in zijn. En dat is welgemeend). Zo eindig ik toch nog met een compliment!
  Groet,
  Peter Jongeneel

  • Hi Peter,
    
   Bedankt voor je bericht. Hoewel natuurlijk niet leuk om te horen (gezien de ongelooflijke hoeveelheid tijd die in de site wordt gestopt), begrijp ik je punt. Moet ik wel bijzeggen dat er de hele winter door drie achtergrondartikelen per week zijn geplaatst en deze ‘nieuwe stijl’ pas vier weken aan de orde is, maar toch: sta me toe het één en ander uit te leggen.
    
   1. ‘Around the Horn’ was een project dat niet werkbaar bleek voor de redactie. Het was simpelweg teveel om dagelijkse highlights te kunnen brengen, plus (wat je zegt) daar zijn andere bronnen goed voor. We hebben het voor de eerste week van het seizoen gedaan, toen zijn we overgestapt op Inside Baseball, als ‘recap’ van elke divisie na elke week. In deze artikelen gaat het dan ook niet om de dagelijkse highlights zoals At Bat, maar om de meer in-depth analyse van de divisies. Zie ze als een soort samenvatting van de stand van zaken en een uitdieping van de verrichtingen van de teams in elke divisie.
    
   We horen via Twitter en e-mail juist veel positieve verhalen over dit concept, namelijk dat mensen beter op de hoogte zijn van de hele MLB en niet alleen van hun eigen team of divisie.
    
   2. Het opdrogen van de diepte-artikelen koppelen aan de podcast is extra pijnlijk, aangezien dat een project van mij is. Ik kan me niet voorstellen dat ik vroeger alle diepte-artikelen schreef (deed er wel flink wat), maar met de productie van de NBA, NFL en MLB podcasts, plus het runnen van meerdere andere redacties ontbeert mij de tijd.
    
   3. Twee keer per week een artikel plaatsen in plaats van de ‘massaproductie’ is helaas niet hoe websites werken. We moeten nou eenmaal (vrijwel) dagelijks content plaatsen, zeker tijdens het seizoen. Het enige dat we kunnen doen, is hopen dat er bij de redacteuren tijd vrijkomt voor de langere dieptestukken. Het blijft een feit dat zulke artikelen enorm veel tijd kosten (inlezen, research doen, schrijven, herschrijven, redigeren) en we die tijd niet allemaal altijd hebben.
    
   Voor wat het waard is, vorige week was er nog een groot achtergrondartikel over Didi en er komt binnenkort een groot artikel over de homerungekte aan. Ook verschijnen er over twee weken weer MLB Draft-artikelen.
    
   Kortom, je kritiek nemen we mee. Het zijn een paar absurd drukke maanden op de site geweest, zeker voor de eindredactie. We proberen nu onze ‘groove’ te vinden en hopelijk dan weer uit te breiden.
    
   Met groeten,
    
   Jasper

 2. Ha Jasper,
  Goed om te lezen dat jullie dicht bij jullie doelgroep staan door de kritiek/feedback inhoudelijk te becommentariëren. Ik kan niet ontkennen dat ik enkel geïnteresseerd ben in MLB en de NHL, NBA sowieso links laat liggen.
  Desondanks probeer ik alle MLB items wel te lezen, echter de Podcast luitsteren (heb ik 20 keer gedaan) lukt me helaas niet meer. Daar moet je echt een uur voor gaan zitten en dat kan ik niet combineren met baan/gezin, hoewel ik de inhoud altijd erg leuk vond.
  Je hebt een punt met het artikel over ‘onze’ Didi. Dat was voor mij weer een ‘ouderwets’ artikel.
  Respect voor het werk wat jullie produceren en alle bijdragen die jullie posten. Ik begrijp hel goed de strategische keuze om als SportAmerika relevant te willen zijn voor alle liefhebbers van Amerikaanse sporten en niet alleen voor MLB liefhebbers.
  Succes bij het vinden van de juiste balans als redactie en bij het maken van mooie artikelen.
  Vorig jaar had ik een keer een SportAmerika MLB BBQ/kijkavond voorgesteld. Is dat er nog van gekomen? Zou mij erg leuk lijken. Uiteraard wel met tegen de tijd van de finalerondes
  Groetjes,
  Peter

  • Hoi Peter,
    
   Uiteraard, zonder lezers/luisteraars bestaan we niet. We zijn ons er van bewust dat we niet iedereen tevreden kunnen houden, maar wanneer iemand de tijd neemt ons van feedback te voorzien, nemen we dat serieus en is een reactie wel zo netjes.
    
   Het zal je deugd doen te horen dat er in de loop van de komende week achtergrondartikelen over Albert Pujols en Matt Harvey op de site zullen verschijnen. Hoewel we de manschappen en de tijd niet hebben om elke dag zoiets te plaatsen, mikken we uiteraard op een zo divers mogelijk aanbod (iets waar we de eerste maand van het seizoen niet aan toegekomen zijn).
    
   Jammer dat we je als podcastluisteraar kwijtgeraakt zijn. Juist in de podcast komen veel van de ‘achtergronddingen’, weetjes, feitjes, dieptegesprekken (zo sprak ik laatst 45 minuten met een profhonkballer, mocht je die aflevering nog niet gehoord hebben) en meer van dat soort dingen die je aangeeft te missen weer aan de orde. Ik snap uiteraard dat het een lange zit is (een week aan MLB-nieuws in één aflevering per week proppen gaat wel eens wat lang door), maar het voordeel van een podcast is dat je hem kunt pauzeren en op een later tijdstip weer verder kunt gaan 😉
    
   De BBQ-avond is toentertijd door de redactie als positief ontvangen, maar in de periode ondergesneeuwd bij onze non-stop play-off coverage en drukke tijden kort na de re-launch van de site. Ik zet het nogmaals op de agenda en ga met de baas kijken of we zoiets kunnen plannen, come play-offs!
    
   Nogmaals dank, groeten!
    
   Jasper

 3. Yes! Een achtergrondartikel over Matt Harvey! Daar verheug ik me echt al heel erg lang op. Grappig dat je er nu me komt! Ik heb zo een medelijden met Matt. MLB PlayerCard heeft hem zelfs officieel z’n nickname ontnomen. ‘The Dark Knight’ is niet meer. Nu ik het even ter verificatie controleer zie ik hem zelfs met een Cincinnatti Red capje op z’n hoofd. Heel treurig allemaal.
  Complimenten over je artikel over de no-hitter van James Paxton.
  Succes met schrijven. En ik denk dat ik de Podcasts maar weer ga beluisteren als ik in de auto zit. Ben nu veel onderweg dus dat moet wel lukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen