Hall of Fame Ballot 2023: Hans Mulder

Ook dit jaar vullen meerdere SportAmerika MLB-redacteuren hun Hall of Fame-ballot in. Met het van de ballot verdwijnen van meerdere PED-gebruikers (Bonds, Clemens, etc) en met de toevoeging van weinig échte Hall of Fame-namen, kan dit jaar wel eens een herhaling van zetten ten opzichte van 2022 worden. Net als altijd gebruiken we het stembiljetformat van Ryan Thibodaux (@MrTibbs op Twitter), de officiële Hall of Fame-tracker van het internet.

ANDRUW JONES

Is zes keer dan eindelijk scheepsrecht voor Andruw Jones? Vorig jaar tikte onze landgenoot net de 41% aan, dus hij zal nog wel een serieuze sprong moeten maken om uiteindelijk in Cooperstown uit te komen. Kijken we naar zijn periode in Atlanta, dan is de outfielder een no-brainer. Helaas voor Jones en vele anderen ben je zo goed als je laatste wedstrijden. Zelfs als we de meest oranje bril pakken, kunnen we niet anders concluderen dan dat die niet best waren.

Gaat dit Jones parten spelen? Voorlopig wel. Andruw Jones heeft 10 Gold Gloves, is vijf keer uitgenodigd voor de ASG en kan een Silver Slugger Award tonen aan zijn bezoek thuis. Al die individuele prijzen dateren uit zijn tijd in Atlanta. Na 2007 vertrok hij bij de Braves en vielen zijn prestaties ver terug. Vooralsnog té ver om zijn plekje in de Hall of Fame te verdienen. Hij staat nu voor de zesde keer op het ballot, en als we de pronostieken mogen geloven, mag Jones heel, heel voorzichtig beginnen aan het schrijven van zijn speech.

SCOTT ROLEN

In tegenstelling tot Jones boekt Scott Rolen wel progressie wat stemmen betreft. De derdehonkman ging in twee jaar tijd van 53% naar ruim 62% en de kans is dan ook aanwezig dat hij dit jaar over de drempel mag stappen. Dat er in Cooperstown betere spelers zijn op deze positie staat buiten kijf. Rolen hoeft zich echter bepaald niet te schamen als hij met 8 Gold Gloves, een Silver Slugger, 7 All-Star Games, een RotY en niet te vergeten een wereldtitel met de Cardinals in 2006 aanklopt bij de Hall of Fame.

Zijn statistieken mogen er ook zeker zijn. Rolen staat in een zeer exclusief rijtje van derdehonkmannen met tenminste 300 homeruns en 100 gestolen honken. Ook in veel advanced stats vinden we de voormalig speler van onder meer de Phillies en Cardinals terug in de bovenste regionen. Een slashline van .281/.364/.490 laat mensen niet direct steil achterover slaan, maar het complete plaatje dat Scott Rolen heet, hoort mede daardoor wel in Cooperstown.

BILLY WAGNER

Tegenwoordig is het heel gewoon, maar er waren tijden dat het zeldzaam was dat closers de 100 mph aantikten. Billy Wagner was één van de weinigen die dit lukte. De southpaw was daarmee een attractie op de heuvel. Voor een plek in Cooperstown moet je veel meer zijn dan dat, maar daar hoeven we ons bij Wagner geen zorgen over te maken. Nee, zijn 422 saves komen in de verste verte niet in de buurt bij de 652 van Mariano Rivera. De superster uit Panama is dan ook van buitencategorie. En eigenlijk nog beter dan dat.

In het groepje achter Rivera slaat Wagner bepaald geen slecht figuur. Sterker nog, de lefty is op veel vlakken beter dan Trevor Hoffman of Bruce Sutter. Laten dat nu twee closers zijn die het al wel tot de Hall of Fame hebben geschopt. Zo is het ERA (2.31) van Wagner lager dan van zijn twee genoemde collega’s en ook zijn WHIP ligt een fractie lager. Het enige dat Billy Wagner uit de HoF zou kunnen houden, zijn z’n IP. Voor een closer zou dat echter niet doorslaggevend mogen zijn.

JEFF KENT

Niet de meest sympathieke tweedehonkman ooit, maar aan slag wel één van de allerbeste. Vorig jaar kreeg Kent mijn stem en nu, bij zijn tiende en laatste poging, krijgt hij ‘m opnieuw. Defensief was het misschien niet ‘je dat’, maar als je op jouw positie één van de meest gevreesde powerhitters bent, mag je hier en daar ook wel een zwak punt hebben. Of Kent het ook daadwerkelijk gaat halen, is zeer de vraag. Hij zit al jaren rond de 32% van de stemmen.

MANNY RAMIREZ

Een icoon in Beantown, een vaste klant tijdens de ASG, negen Silver Slugger Awards, een Batting Title, twee World Series en een World Series MVP. Klinkt best goed toch? Er staat echter ook twee positieve dopingtests tegenover en de nodige momenten waarop Manny niet Manny was. Het zal zo langzamerhand spannend worden voor de outfielder. Zijn naam staat voor de zevende keer op het ballot, maar vooralsnog moet Ramirez het doen met een slordige 28% van de votes. Bij lange na niet voldoende dus.

ANDY PETTITTE

Vorig jaar een twijfelgeval, maar de grijze massa werd aan het werk gezet en dit keer sloeg de balans uit in het voordeel van de werper. Pettitte heeft letterlijk een handvol ringen en won 256 wedstrijden in zijn lange loopbaan. De drievoudig All-Star pikte daarnaast nog de MVP mee in de ALCS van 2001 tegen de Mariners. Vijf jaar eerder werd hij achter Pat Hentgen tweede in de Cy Young. Pettitte zou die Award nooit winnen, maar eindigde wel zes keer in de top 5.

Pettitte is daarnaast nog altijd de pitcher met de meeste overwinningen (19) in het postseason. Stuk voor stuk goede argumenten om Pettitte naar de Hall of Fame te sturen. Toch voel je de “maar” in dit verhaal ook aankomen. Aan het begin van deze eeuw, volgens de overlevering althans, kon Andy Pettitte de verleiding niet weerstaan om naar de beruchte PED te grijpen. Een smet op zijn carrière, maar ook vreemd. In 1996 won hij 21 wedstrijden en later zijn eerste World Series. Dat jaar was Pettitte op zijn best, maar zou dit dus zonder de verboden vruchten hebben gedaan.

GARY SHEFFIELD

Net als Pettitte viel Gary Sheffield vorig jaar net buiten mijn ballot. Wat nu dan de doorslag gegeven heeft? Voornamelijk dat de tijd voor hem begint te dringen en ik tot de conclusie gekomen ben dat iemand met zijn statistieken niet misstaat in Cooperstown. En die swing die je herkent uit duizenden niet te vergeten! Negen keer gaf Sheffield acte de presence tijdens de ASG, vijf keer won hij de Silver Slugger en de grootste titel van allemaal volgde in 1997. Met de Marlins in de World Series tegen de Indians.

In totaal zwierf Sheffield bijna een kwart eeuw door de MLB. Hij nam even een aanloopje van een paar seizoenen, maar vanaf het begin van de jaren negentig tot halverwege het eerste decennium van deze eeuw behoorde Sheffield tot de elite in de sport.

Hij zit in een zeer select gezelschap dat minimaal 500 homeruns, 1500 runs scored en 1500 RBIs heeft verzameld. In zijn nadagen werd zijn naam genoemd in het bekende BALCO-schandaal. Positief getest werd Sheffield nooit, maar hij gaf wel toe prestatie bevorderende middelen gebruikt te hebben. Tegenover al het moois dat hij de sport gegeven heeft, zullen we hem die scheve schaats maar vergeven.

ALEX RODRIGUEZ

Misschien niet de populairste keuze van allemaal. Sympathiek is de man niet, eerlijk evenmin en clean al helemaal niet. Ik blijf er echter bij dat één van de beste spelers van zijn generatie een plek in de Hall of Fame verdient. Dat die generatie in de verste verte niet van onbesproken gedrag is, nemen we in dit geval maar even voor lief. Om daadwerkelijk de drempel in Cooperstown over te stappen, zal de voormalige vrijer van Madonna nog een flinke inhaalslag moeten maken. Vorig jaar bleef Alex Rodriguez namelijk steken op ruim 34% van de stemmen.

(EVEN) GEEN RUIMTE…
 • Mark Buehrle: Vorig jaar wel, nu toch iets te veel twijfel. Jojoën we volgend jaar de andere kant weer op? Ja, waarschijnlijk wel…
 • Carlos Beltran: Die jongen komt er wel…maar wat mij betreft nu nog even niet. Iets met vuilnisbakken in Houston.
 • Omar Vizquel: Prima speler hoor, maar om nog even in ’t jargon te blijven: “Vuilnisman, kan deze zak ook mee?”
 • Bronson Arroyo: Leuk dat ‘ie er een jaartje aan mag ruiken!
 • Jayson Werth: Zijn baard is jaloersmakend, dat wel!!!
 • Francisco Rodriguez: No worries, komen we vast nog op terug.
 • Jimmy Rollins: Een speler die je er goed bij kunt hebben, maar daar zijn er meer van.
 • Jacoby Ellsbury: Zo goed als ze dachten, werd ‘ie nooit…
 • R.A. Dickey: Hall of the Knuckleballers.
 • Torii Hunter: Prima speler, maar voor hen is geen plaats in de Hall of Fame.
 • Huston Street: Zie Torii Hunter…
 • Matt Cain: Niet goed genoeg. Zo simpel kan het soms zijn.
 • Andre Ethier: Genomineerd voor de Wall of Fame in huize Roos!
 • Todd Helton: Zeker een overweging waard voor volgend jaar.
 • Mike Napoli: Zeker géén overweging waard voor volgend jaar.
 • J.J. Hardy: Neig hier naar de tekst achter Napoli…
 • John Lackey: Niets mis met zijn prestaties, maar de geen halte Cooperstown voor hem.
 • Jhonny Peralta: Neuh.
 • Jered Weaver: Ja, die stond er inderdaad ook op.

Coverfoto: Hall of Fame (archief)

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen