Dutch Watch: back to the long ball en saves voor Kenley

Niet alles ging er goed deze week, maar toch wel veel. De spelers van Team Kingdom stonden de ballen weer lekker te raken en de ene na de andere vloog het stadion uit. Soms zelfs letterlijk. Helaas is het niet alles goud wat er blinkt. Andrelton Simmons en Jurickson Profar keerden snel terug van de IL, maar dat geldt niet voor Didi Gregorius. In deze Dutch Watch praten we je over al deze zaken en nog veel meer bij, zodat je weer helemaal op de hoogte bent.

SEIZOENSSTATS: 160 AB, .219/.291/.431, .722 OPS, 22 R, 18 RBI, 12 2B, 6 HR, 2 SB, 93 OPS+

De Atlanta Braves slagen er dit seizoen nog maar niet in het goede gevoel lang vast te houden. Ozzie Albies en de zijnen laten een goede serie net zo gemakkelijk volgen door een slechte. Vorig weekend was het weer tijd voor de goede tijden. Op bezoek bij de Brewers hadden de Braves ook wel wat wins nodig om niet te ver achterop te raken in de NL East. Tijdens een home stand kregen ze daarna de kans om daadwerkelijk stappen te zetten. Koploper New York bracht namelijk een bezoek aan Truist Park.

Voor hij aan de serie in Milwaukee begon, was Albies vijf wedstrijden op rij doorgekomen met minimaal één hit. Zijn slaggemiddelde was met .233 inmiddels ook wat toonbaarder. Vorige week vrijdag verscheen de infielder vijf keer in het slagperk. Vier keer leverde hem dit niets op. In de vijfde inning had Albies echter goed opgelet toen Marcell Ozuna een homerun sloeg. Hij volgde het voorbeeld van zijn ploeggenoot en sloeg de bal voor de zesde keer dit seizoen het stadion uit. De Braves hadden op dat moment een 4-1 voorsprong en zouden met 6-3 winnen.

In de tweede ontmoeting was het al snel raak voor onze landgenoot. Met een RBI-double zette Albies de Braves al in de eerste inning op voorsprong. Met 3-for-5, twee doubles, en een RBI had Albies aan slag een goede avond en dat de Braves met 6-1 zegevierden was ook mooi meegenomen. Op het moment dat ze zondag aan de derde wedstrijd begonnen, hadden ze de serie al op zak. Toch was dat geen excuus om na zes innings met 8-0 achter te staan. Atlanta richtte zich in de late innings nog wel op, maar dit knotsgekke duel ging uiteindelijk met 10-9 naar de Brewers. In de negende inning kwam Albies door met een single, waardoor zijn hitting streak op acht wedstrijden kwam te staan.

KNUPPEL ZWIJGT

Voor de Braves wachtte deze week de belangrijke serie tegen de Mets, maar in deze drie wedstrijden gaf de knuppel van Ozzie Albies niet thuis. De infielder was 0-for-12 in dit drieluik en vijf keer werd hij met drie slag terug naar de dug-out gestuurd. Zijn slaggemiddelde deed dus geen goede zaken. Dat ging van .243 aan het begin van de serie naar .224 aan het einde ervan. Ook ’t team deed geen goede zaken. De Mets wonnen twee van de drie wedstrijden. Alleen de laatste ontmoeting ging dankzij een walk-off homerun van Ronald Acuna Jr. naar de Braves.

SEIZOENSSTATS: 163 AB, .344/.402/.589, .991 OPS, 25 R, 26 RBI, 13 2B, 9 HR, 4 SB, 171 OPS+

De Boston Red Sox hebben de magere jaren weer achter zich gelaten. Zo lijkt het althans. Als vanouds prijken de BoSox weer aan kop van de AL East, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het schema de laatste weken ook niet tegenzat. Vorige week speelden ze een serie tegen Oakland en die werd ook prompt verloren. Tegen de Angels konden Xander Bogaerts en de zijnen de draad echter weer oppakken. Met dat drieluik eindigde hun home stand, waarna het gezelschap koers zette naar Florida, waar de Blue Jays op hen wachtten.

HEEL, HEEL, HEEL VER!

Xander Bogaerts nam een 3-for-3 mee uit zijn laatste wedstrijd toen hij vorig weekend aan de serie tegen de Angels begon. De kortestop moest op vrijdag 14 mei echter tot zijn laatste AB wachten op zijn eerste en enige hit. Met de nodige pijn en moeite wonnen de Red Sox met 4-3. Dat het ook anders kon, bewezen zowel Bogaerts als de Sox in de tweede wedstrijd. Drie keer verscheen hij in het slagperk en drie keer bleek hij een plaag voor starter Dylan Bundy. Het begon met vier wijd in de eerste inning en vervolgens een tweehonkslag in de vierde. De meeste schade richtte Bogaerts aan in de vijfde. Met twee honken bezet kende hij geen genade met de bal. Of de Angels. Hij sloeg de bal letterlijk het stadion uit en met 2-for-2 en 3 RBIs hielp hij Boston aan een eclatante 9-0 zege.

Na deze strafexpeditie nam de knuppel van Bogaerts wat snipperdagen op. Boston moest de derde wedstrijd met 6-5 aan LA laten en met 0-for-4 speelde onze landgenoot aanvallend niets klaar. Op bezoek bij de Blue Jays ging het aanvankelijk al niet veel beter. Zijn team kwam dinsdag niet verder dan 5 hits en één daarvan kwam van de bat van Bogaerts. Met 2-for-4 en een run (in de eerste inning) scoorde Bogaerts woensdag al beter. Dit gold zeker ook voor de Red Sox, want met een 7-3 zege revancheerden zij zich voor de smadelijke 0-8.

Xander Bogaerts sloot de serie tegen de Blue Jays af met een hit in de negende inning van de laatste wedstrijd. Zijn ploeg had even daarvoor een 8-7 voorsprong genomen en met twee gestolen honken voerde Bogaerts de druk daarna nog wat verder op. Verder dan het derde honk kwam de kortestop echter niet, maar hij verdubbelde in één inning wel zijn totaal stolen bases. Aan de stand veranderde ook niet, waardoor de winst in de serie naar Boston ging.

SEIZOENSSTATS: 118 AB, .229/.266/.364, .630 OPS, 10 R, 22 RBI, 4 2B, 4 HR, 1 SB, 75 OPS+

Voor de Philadelphia Phillies stond er vorige week interleague play op de rol. Ze moesten op bezoek bij de Toronto Blue Jays, al hoefden ze daarvoor de grens niet over te steken. Canada zit namelijk nog altijd niet op Amerikaanse teams te wachten. De serie werd afgewerkt in Florida, maar Didi Gregorius bleef aan de kant. De Amsterdammer had nog altijd last van de elleboog, die hem tegen Washington parten begon te spelen. Hij zag dat zijn teamgenoten in Dunedin twee van de drie duels aan de Blue Jays moesten laten.

Op dinsdag werd Gregorius door zijn club op de IL geplaatst. De Phillies lieten dit met terugwerkende kracht op 14 mei ingaan, waardoor de infielder vanaf 24 mei eventueel weer zou mogen spelen. Of dit ook mogelijk is, zal de komende dagen moeten blijken.

SEIZOENSSTATS: 19.2 IP, 0-1 (10 SV), 1.37 ERA, 1.017 WHIP, 3.74 FIP, 5 R, 3 ER, 15 BB, 23 K, 279 ERA+

De LA Dodgers lijken hun dip weer te boven en daar vaart ook Kenley Jansen wel bij. Tegen de Mariners werkte de titelhouder al aan het zelfvertrouwen en dit moest een vervolg krijgen tegen de Marlins. En in een perfecte wereld zouden daarna ook nog wat overwinningen op de Arizona Diamondbacks volgen. Tussen de vijfde en de zesde save van Jansen zat drie weken, maar na die zesde ging het deze week opeens weer hard. De closer zat lekker in zijn vel en mocht weer wat saves afvinken.

De eerste mogelijkheid diende zich al aan op vrijdag 14 mei. Kenley Jansen had een paar dagen rust gehad na zijn optreden tegen Seattle, dat hem zijn zesde save opleverde. De Dodgers leunden tegen de Marlins op een 9-6 voorsprong en het was aan Jansen om dit in veilige haven te loodsen. Het werd voor de bezoekers uit Miami een ongelijke strijd. Corey Dickerson werd weggeblazen door een ouderwetse Kenley Jansen, Jesus Aguilar kreeg de bal nog wel in het spel maar ook niet meer dan dat en Garrett Cooper werd middels z’n tweede strikeout de derde nul. Voor dit alles had de closer slechts 12 pitches nodig . Met behulp van zijn zevende save zag Jansen z’n ERA dalen naar 1.65.

De Dodgers wonnen twee van de drie wedstrijden tegen de Marlins en mochten vervolgens aan de slag tegen Arizona. De Diamondbacks staan in de NL West weliswaar slechts een plekje lager dan LA, maar het verschil tussen de teams is groot. Afgelopen maandag, tijdens de eerste ontmoeting, had Dave Roberts de hulp van Jansen al in de achtste inning nodig. De Dodgers verdedigden een 2-1 voorsprong en met twee honken bezet werd het Roberts iets te spannend. Onze landgenoot hielp zijn team uit de brand en kwam ongeschonden door de achtste inning. In de negende dwong Nick Ahmed weliswaar vier wijd af, maar verder dan dat kwamen de D-Backs niet. Voor 1.1 inning gebruikte Jansen 17 pitches, stelde hij zijn achtste save veilig en daalde z’n ERA naar 1.53.

DRUKKE WEEK

Daarmee zat de werkweek voor Jansen er nog altijd niet op. Zijn Dodgers wonnen de tweede wedstrijd afgetekend met 9-1, maar tijdens de derde werd weer de hulp van Jansen ingeroepen. In de zevende inning wist LA een 2-1 achterstand om te zetten in een 4-2 voorsprong en Roberts wenste dit zo te houden in de negende. We dreigen in herhaling te vallen, maar voor Arizona was er tegen deze Jansen opnieuw geen beginnen aan. Josh Rojas maakte er nog een lange AB van, maar na 7 pitches kon hij gaan zitten met drie slag. Daarna had Jansen aan 5 pitches genoeg om Eduardo Escobar en Andrew Young weg te zetten voor zijn negende save.

Zijn tiende volgde op donderdag 20 mei. De Diamondbacks zullen zich gelukkig prijzen dat ze Jansen voorlopig niet meer zien, want opnieuw waren zijn pitches hen te machtig. Roberts gunde zijn closer geen rust, maar dit keer was dat geen probleem. Jansen had 17 pitches nodig, stuurde twee batters met een strikeout weg en hengelde de zwaarbevochten 3-2 overwinning binnen.

SEIZOENSSTATS: 117 AB, .239/.336/.308, .643 OPS, 17 R, 11 RBI, 3 2B, 1 HR, 6 SB, 87 OPS+

De San Diego Padres konden zich vorig weekend meten met een topteam uit de NL Central. Er stond een serie tegen koploper St. Louis op het programma voor de Friars, maar ze moesten zonder onder meer Jurickson Profar en Fernando Tatis Jr. deze strijd aanbinden. Profar was in nauw contact geweest met de superster van San Diego en Tatis Jr. testte vorige week positief op het coronavirus. Onze landgenoot werd daardoor ook buiten de ploeg gelaten en miste de serie tegen de Cardinals. Die serie verliep voor de Padres uitermate succesvol. Ze versloegen hun rivaal drie keer en hadden daardoor de koppositie in de divisie voor het grijpen.

Afgelopen maandag mocht Profar weer opdraven. Hij werd door manager Jayce Tingler voor de vierde keer dit seizoen op het eerste honk geposteerd. Profar liet zijn rentree bepaald niet onopgemerkt voorbij gaan. De international was 2-for-4 in dit duel met runs in de vierde en vijfde inning. Zijn ploeg maakte korte metten met de Rockies en won met 7-0. Dinsdag ging het wat lastiger. Jurickson Profar kwam in de vierde door met een infield single, maar had in de tweede middels een productieve out zijn team op 1-1 gebracht. De tegenstander uit Denver boog dit keer pas in extra innings: 2-1.

Net op tijd om de laatste wedstrijd tegen de Rockies mee te maken, keerde ook Tatis Jr. terug van de Covid-lijst. Dit was voor Colorado net wat teveel van het goede. De vedette sloeg 4-for-4 woensdag en leidde zijn team naar een 3-0 overwinning. Jurickson Profar nam plaats in het linksveld, maar kon aan slag niet imponeren. In de zevende inning dwong de Oranje-international vier wijd af, maar daarvoor keerde hij twee keer onverrichter zake terug naar de dug-out. Overigens wist hij wel voor de zesde keer dit seizoen een honk te stelen.

SEIZOENSSTATS: 148 AB, .216/.258/.311, .569 OPS, 14 R, 14 RBI, 3 2B, 3 HR, 61 OPS+

Dat was vorige week toch even wennen voor de Detroit Tigers. Zomaar ineens wonnen ze een serie en ’t ging tegen de Royals nog in een sweep ook. Jonathan Schoop noteerde in die serie 5 hits. Voor zowel de infielder als zijn team was het dus zaak de lijn door te trekken. Die kans kregen ze afgelopen weekend in de home stand tegen de Cubs. Daarna pakten de Tigers hun koffer in en zetten ze koers naar de westkust, waar de Mariners hen zouden ontvangen.

Met 0-for-3 begon het weekend vorige week vrijdag niet lekker voor Jonathan Schoop. De infielder sloeg de bal ook nog eens twee keer in een dubbelspel. Detroit opende dit drieluik daarnaast ook nog eens met een 4-2 nederlaag, dus al met al geen gelukkige avond voor Schoop. Hoe anders was dit een dag later. Hij stond, met zijn slaggemiddelde van .197, in de line-up als aangewezen slagman. Manager AJ Hinch kreeg daa geen spijt van. Met een RBI-single in de eerste inning bracht Schoop de Tigers langszij en een RBI-double in de vierde hielp de ploeg zelfs aan een 6-4 voorsprong. Zijn goede avond aan slag (3-for-5) bleef niet zonder resultaat. In extra innings ging de winst naar Detroit: 9-8.

PRODUCTIEF

Met 1-for-4 sloot Schoop deze serie af. De Tigers moesten de laatste wedstrijd met 5-1 aan de bezoekende Cubs laten, maar die ene run kwam nog wel op het conto van de infielder. Na een double in de zevende inning verpestte een tik van Schoop in de negende de shutout voor Chicago. Heel voorzichtig heeft de international de weg omhoog gevonden en dit zou hij door weten te trekken tegen de Seattle Mariners.

Afgelopen maandag was hij tijdens de eerste wedstrijd opnieuw 1-for-4, maar deze klap in de tweede inning leverde Detroit wel twee runs op. Met zijn derde homerun van het seizoen tilde Schoop de stand naar 3-0 en die voorsprong werd niet meer weggegeven. Ondanks zijn 2-for-5 en een RBI-single speelde Schoop dinsdag een bijrol in het sprookje van Spencer Turnbull. Met een no-hitter leidde de werper zijn Tigers naar een 5-0 overwinning. Zo mooi als die dag werd het woensdag niet, maar Detroit won wel weer! Voor de tweede keer in drie series noteerden Schoop en consorten een sweep. Met twee walks en een run had onze landgenoot (0-for-3) ook een aandeel in de 6-2 zege.

SEIZOENSSTATS: 101 AB, .228/.322/.327, .648 OPS, 13 R, 10 RBI, 4 2B, 2 HR, 89 OPS+

Toegegeven, we vreesden vorige week het ergste toen we vernamen dat Andrelton Simmons weer uit de roulatie was met een enkelblessure. Gelukkig viel het dit keer mee en stond de begenadigde kortestop vorige week alweer op het veld. De Minnesota Twins kunnen alle hulp goed gebruiken, want de ploeg is inmiddels hekkensluiter in de AL Central. Met series tegen de A’s en White Sox werd het ze deze week in het noorden van de States ook niet eenvoudig gemaakt.

Er bleek gelukkig niet al te veel aan de hand met de enkel van Simba. Twee dagen nadat hij tegen de White Sox geblesseerd het strijdtoneel verliet, stond hij weer klaar om het op te nemen tegen Oakland. In de vijfde inning van de eerste wedstrijd kwam Simmons door met zijn 20e hit van dit seizoen. Veel hielp het de Twins niet, want de ploeg ging met 6-1 onderuit. Een dag later, op zaterdag 15 mei, bereikte hij middels vier wijd de honken. In zijn officiële AB’s was Simmons 0-for-2, maar ma vijf nederlagen op rij mochten de Twins eindelijk weer eens een overwinning vieren: 5-4.

Het belangrijkste moment voor Andrelton Simmons moest toen nog komen. Hij stond op één homerun dit seizoen, maar daar kwam afgelopen zondag een tweede bij. Met het derde honk bezet timmerde hij de bal de tribunes in en zette zijn Twins daarmee naast de Athletics: 6-6. Voor onze landgenoot betekende deze homerun zijn negende en tiende RBI van deze jaargang. Helaas voor Minnesota ging het mis in de negende inning en was een wild pitch van reliever Taylor Rogers de boosdoener.

SNEL VERGETEN

Simmons en de Twins zullen hopen dat hun wedstrijd van afgelopen maandag tegen de White Sox snel uit het collectieve geheugen verdwijnt. Met een single en een run in de zesde inning zag het er voor Simba nog niet eens zo slecht uit. Dat komt pas als je weet dat de White Sox op dat moment al 14 runs over de thuisplaat hadden geslagen. Minnesota ging keihard met 16-4 onderuit. Tijdens de tweede wedstrijd ging de ploeg op zoek naar eerherstel en die kwam er in de vorm van een 5-4 zege.

Die winnende run kwam op naam van Simmons. Hij opende de negende inning met een single naar het linksveld, schoof vervolgens via het tweede honk op naar het derde om tot slot door Jorge Polanco binnengeslagen te worden. Daarmee zat zijn taak er op in deze serie, want de derde wedstrijd mocht Simmons vanaf de kant bekijken. Zijn team verloor voor de 27e keer dit seizoen. Dit keer met 2-1. Het slaggemiddelde van Simmons blijft hangen rond de .240, maar met 10 RBIs en 2 homeruns kun je onze landgenoot niet erg productief noemen.

TUSSENDOORTJE

Onlangs was er die uitbraak van corona bij de Twins en daardoor moesten er wat wedstrijden tegen de Angels verplaatst worden. Om Simmons en de zijnen aan wat airmiles te helpen, besloot de MLB een doubleheader te plannen tussen de thuiswedstrijden tegen de White Sox en een serie uitwedstrijden tegen Cleveland. Voor Andrelton Simmons verliep het weerzien met zijn oude club weinig succesvol. De kortestop verscheen vijf keer aan slag, maar noteerde geen hit of walk. Zijn ploeg deed het beter. Na een ruime 7-1 nederlaag in deel 1, werd deel 2 door de Twins met 6-3 gewonnen.

Coverfoto: Duane Burleson/Getty Images

Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door de MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen