Dodgers dankzij bullpen sterker dan Cubs in game 1

De Los Angeles Dodgers hebben de eerste wedstrijd van de NLCS gewonnen. Mede dankzij homeruns van Chris Taylor en Yasiel Puig verzamelde de ploeg uit Californië vijf runs. De Cubs stelden daar met slechts twee runs te weinig tegenover.

STROEVE START

Aanvankelijk leek de World Series-kampioen van 2016 de overhand te hebben. De Cubs brachten José Quintana op de heuvel en de ace had weinig moeite om de slagploeg van de Dodgers onder controle te houden. Die slagploeg was bovendien vlak voor aanvang van de wedstrijd al uitgedund, omdat Corey Seager geblesseerd moest afhaken.
Het duurde echter ook enige tijd voordat de Cubs zelf op het scoreformulier kwamen te staan. Dat was ook niet vreemd, de Dodgers hadden immers Clayton Kershaw tegenover Quintana gezet. In de vierde inning was het Cub Albert Almora die als eerste één van beide werpers wist te verschalken. Met een two-run homerun bracht hij zijn ploeg op voorsprong.

PUIG EN TAYLOR

In de vijfde inning moest ook Quintana voor het eerst toekijken hoe de lopers over de thuisplaat werden geleid. Op een double van Yasiel Puig, gevolgd door een sac-fly van Seagers vervanger Charlie Culberson liep twee man binnen. De stand was daarmee volledig gelijk getrokken. Dat kwam mede door dat Kershaw na de homerun van Almora de rug rechtte en de laatste zes slagmensen die hij tegenover zich kreeg één voor één met drie slag wegzette.
Net als Kershaw verdween ook Quintana na de vijfde inning van de heuvel. Dit bleek het startsein voor de Dodgers om het verschil te maken. Dat begon met een homerun van Chris Taylor op een fastball van reliever Hector Rondon. In de zevende inning deed Puig opnieuw van zich spreken door ook een homerun te slaan, met Mike Montgomery inmiddels voor de Cubs op de heuvel.

Yasiel Puig speelde een sleutelrol in Game 1 (Keith Birmingham, Pasadena Star-News/SCNG)

BULLPEN POWER

Waar de Dodgers zich voedden op de pitches van de bullpenarmen van de Cubs, daar kreeg de slagploeg van de mannen uit Chicago nauwelijks kans tegen de relievers van de Dodgers. Tony Cingrani noteerde een strike-out, Kenta Maeda drie, Brandon Morrow en Tony Watson ieder twee. Kenley Jansen mocht tot slot de laatste vier man terug naar binnen sturen om de save te noteren.
Gedoe op de thuisplaat bleek uiteindelijk te leiden tot de laatste run van de avond. Op een single van Justin Turner kwam Culberson binnen. Aanvankelijk werd hij echter uit gegeven omdat catcher Wilson Contreras hem te pakken had. De Dodgers gingen echter in beroep vanwege de home plate collision rule. Contreras gaf Culberson geen kans om te scoren door ’thuis’ illegaal af te dekken. De call werd daarom ongedaan gemaakt en de 5-2 kwam op het bord.

 
De 5-2 eindstand zorgt ervoor de de Dodgers nu de leiding hebben genomen in de NLCS. De eerste wedstrijd winnen is in het verleden zeer belangrijk gebleken in de NLCS. Zo is het de Cubs in de laatste drie decennia, sinds 1986, geen enkele keer gelukt om de series te winnen na en 1-0 achterstand. De Dodgers daarentegen wonnen de series drie van de vier keer nadat zij de eerste wedstrijd wonnen.

GAME TWO

Vanavond volgt Game 2, opnieuw in Los Angeles. De Cubs zullen dan Jon Lester op de heuvel gaan brengen. Lester was in de NLDS ook al in Game 2 te zien toen hij slechts twee hits en één run opgaf tegen de Washington Nationals. In Game 4 van die serie kwam Lester als reliever op de heuvel.
De Dodgers laten Rich Hill starten. Hill heeft een verleden bij de Cubs. Al zullen zij zich hem vooral herinneren om zijn optreden in de NLCS-ontmoeting van 2016. Destijds kwamen de Cubs in zes innings niet tot scoren tegen Hill. Vorige week kreeg Hill echter wel een homerun om zijn oren van Paul Goldschmidt in de NLDS tegen Arizona Diamondbacks.

(Top photo: Matt Slocum / AP)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen