Baseball Hall of Fame onthult nominaties voor 2022

De Baseball Hall of Fame heeft gisteren officieel de lijst met 30 namen van kandidaten voor 2022 gepubliceerd. Door een behoorlijke schifting over de laatste jaren, waarbij veel langdurig genomineerden van het biljet afvielen óf (eindelijk) de Hall of Fame ingestemd werden (hoi Larry Walker!), is het dit jaar make or break voor enkele van de grootste namen in de geschiedenis van de sport. Vorig jaar haalde geen enkele speler de benodigde 75% van de stemmen om aan de geschiedenisboeken te worden toegevoegd. De vraag is of dat dit jaar anders is. Het grootste deel van de steroid era komt hoe dan ook in januari ten einde.

Bron: Ryan Thibodaux (@NotMrTibbs op Twitter)

LAATSTE KANS: BONDS EN CLEMENS

Voor vier bijzonder omstreden kandidaten is dit jaar de tiende en laatste mogelijkheid om via de reguliere weg de Hall of Fame te bereiken. Ze staan op het biljet onderstreept. Barry Bonds, Roger Clemens en Sammy Sosa moeten hopen op vergiffenis voor hun (extensieve) dopingverleden. Curt Schilling’s walgelijke karakter en dito uitspraken (plus zijn verzoek om niet meer op het stembiljet te verschijnen, dat overigens duidelijk niet ingewilligd is) maken ook van hem een omstreden kandidaat.

Dat wil overigens niet zeggen dat deze vier kandidaten op basis van hun prestaties op het veld geen Hall of Famers zouden zijn. In elk geval Bonds en Clemens waren al vóór hun dopinggebruik onder de beste spelers ooit in het honkbal. Bang om de boot te missen tussen al het andere dopinggeweld om hen heen, zijn zij op (veel) latere leeftijd alsnog verboden middelen gaan gebruiken. Hierdoor zijn ze uitgegroeid tot de gezichten van een probleem dat zij niet veroorzaakt, maar wel in stand gehouden hebben. Vorig jaar bleven de twee steken op 61,8% (Bonds) en 61,6% van de stemmen, wat lijkt aan te geven dat het iconische tweetal na dit jaar van de ballot af zal vallen.

LAATSTE KANS II: SOSA EN SCHILLING

Sosa is een aparter geval, want zijn carrière nam een enorme vlucht nadat hij steroïden begon te gebruiken. Daarnaast is Sosa ook eens betrapt op het gebruiken van gekurkte knuppels. Valsspelen lijkt dus een beetje in het DNA van de slugger verwoven, hoewel zijn statistieken hem Hall of Fame-waardig maken. Sosa bleef vorig jaar steken op 17% en zal dit jaar zijn kansen ten einde zien komen.

Schilling… tsja. Geweldige werper tijdens zijn carrière. Tot mythische hoogten gestegen door zijn periode bij de Boston Red Sox. Daarnaast ook een enorme openlijke antisemiet, Qanon-gekkie, haatverspreider, racist en all-around zum kotsen persoonlijkheid. Vorig jaar, nadat er geen nieuwe Hall of Famers werden verkozen, trok hij zich boos terug, ondanks dat hij 71,1% van de stemmen kreeg en dichterbij dan ooit is.

TERUGKERENDE NAMEN I: ABREU, BUEHRLE, HELTON, HUDSON, HUNTER

Naast de vier bovengenoemde kandidaten zijn er nog 13 terugkerende namen ten opzichte van vorig seizoen op het biljet te vinden. In de linkerkolom staan opnieuw outfielder Bobby Abreu (8,7% in 2021), pitcher Mark Buehrle (11%), eerstehonkman Todd Helton (44,9%), pitcher Tim Hudson (5,2%) en outfielder Torii Hunter (9,5%). Hudson lijkt het dichtst bij zijn laatste optreden. Hij overtrad slechts met 0,2% de grens om nog een jaar langer op het biljet te mogen staan.

De overige heren lijken, zeker met de hoeveelheid anti-doping-stemmers in de Baseball Writers Association of America (BBWAA), een goede kans te maken om nog een jaar te overleven.

TERUGKERENDE NAMEN II: ANDRUW, KENT, PETTITTE

De middelste kolom kent slechts drie terugkerende namen: outfielder Andruw Jones (33% in 2021), tweedehonkman Jeff Kent (32,4%) en werper Andy Pettitte (13,7%). Ook deze drie lijken nog een jaar te overleven op het stembiljet. Andruw maakte vorig jaar een enorme sprong, van bijna 15%. Het wordt interessant om te zien of deze trend aanhoudt en de legendarische outfielder een nieuwe stap richting de Hall kan zetten. Kent steeg met 5% en lijkt langzaam te stagneren. Pettitte steeg slechts 2% ten opzichte van het jaar ervoor.

TERUGKERENDE NAMEN III: MANNY, ROLEN, SHEFFIELD, VIZQUEL, WAGNER

In het rechterrijtje staan misschien wel de meeste polariserende namen, for better or for worse. Manny Ramirez en Gary Sheffield zijn ex-dopers die in de schaduw van de grote dopingjongens ook buiten de Hall zijn gehouden. Manny scoorde vorig jaar voor het tweede jaar op rij 28,2% van de stemmen en lijkt geen fanbase te hebben binnen de stemmers. Sheffield steeg 10%, naar 40,6% van de stemmen. Hij mag nog lichte hoop houden.

Omar Vizquel zal naar verwachting de grootste val ooit meemaken. Zijn stempercentage daalde vorig jaar al licht (van 52,6% naar 49,1%), vanwege vermeend huiselijk geweld. Sindsdien is echter ook naar buiten gekomen dat Vizquel verdacht wordt van seksueel misbruik van een autistische bat boy. De voormalig tovenaar op de kortestoppositie lijkt dit jaar onder de moraliteitsclausule van het merendeel van de biljetten te worden verwijderd.

Dan is er in dit rijtje ook nog positief nieuws: Scott Rolen en Billy Wagner kunnen mogelijk profiteren van aanhoudende online campagnes. Rolen zag vorig jaar al een enorme toename van stemmen: 52,9% na slechts 35,3% in 2020. Wagner, één van de meest dominantie closers in de geschiedenis, eindigde in 2021 op 46,4% (31,7% in 2020).

NEW KIDS ON THE BLOCK I

Dan zijn daar nog de nieuwe namen, de debutanten op de lijst. In de linkerrij voert outfielder Carl Crawford de lijst aan, gevolgd door sluggers Prince Fielder en Ryan Howard. Hoewel alledrie de spelers dominant waren tijdens hun carrière, lijken ze geen van drieën dit jaar al een kans te maken om verkozen te worden. Overleven lijkt het devies.

Werper Tim Lincecum, eerstehonkman Justin Morneau, closer Joe Nathan, DH David Ortiz, closer Jonathan Papelbon, werper Jake Peavy en catcher A.J. Pierzynski vormen de middelste groep aan nieuwe gezichten. De laatste twee lijken one and dones te worden en ook voor Nathan zal de berg hoog zijn. Morneau zit op de grens. De Canadees heeft een MVP achter zijn naam, maar zag zijn carrière door een hersenschudding als een nachtkaars uitgaan. Lincecum zal vrijwel zeker overleven en de heftige Boston-bias van de Amerikaanse honkbalmedia zal ook Big Papi en Papelbon vrij gemakkelijk een jaar op de ballot houden; overigens niet onterecht, zeker in het val van Ortiz.

NEW KIDS ON THE BLOCK II: VRAAGSTUK A-ROD

Er staan slechts drie nieuwe spelers in het rechterrijtje, maar één ervan is wel één van de grootste aller tijden: Alex Rodriguez maakt zijn debuut. A-Rod is tijdens zijn carrière meerdere keren geschorst voor dopinggebruik en wordt algemeen gezien als een zondaar van het kaliber Bonds/Clemens. Toch lijkt A-Rod een kans te maken om ruimschoots te overleven. Hij is al jaren bezig aan een charme-offensief, geeft (uitzonderlijk slecht) wedstrijdcommentaar op ESPN en is zich duidelijk bewust van zijn status in de honkbalwereld. Rodriguez is één van beste honkballers die MLB ooit gezien heeft, maar de vraag die blijft hangen is: hoeveel ervan was A-Rod en hoeveel was de spuit?

Jimmy Rollins en Mark Teixeira lijken ook one and dones. Niet vanwege gebrek aan talent, maar wel vanwege de veel betere namen die om hen heen op de lijst staan.

CONCLUSIE

Het zal niet makkelijk worden om een ballot van maximaal 10 namen samen te stellen voor dit jaar. Het dopingverhaal hangt zwaarder dan ooit boven de te maken keuzes en verschillende biases (zij het recency bias of Boston bias) kunnen een behoorlijke invloed hebben verschillende keuzes. Spelers die relatief safe lijken voor een overlevingskans, zouden zomaar weg kunnen vallen als men er toch voor kiest om de dopers de Hall in te stemmen, of als spelers van populaire clubs stemmen af gaan snappen.

Ondanks de verhoogde moeilijkheids- en irritatiegraad van de ballot van dit jaar, gaan we bij SportAmerika weer onze voorkeuren blootleggen. Over de komende paar weken verschijnen van verschillende redacteuren hun stembiljetten met verantwoording. Stay tuned.

Coverfoto: Baseball Hall of Fame

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen