American League Team van de Maand, augustus 2021

Dit seizoen stellen we op SportAmerika aan het eind van elke maand een roster samen van de beste spelers van die maand in Major League Baseball. Vandaag werpen redacteuren Dennis Bakker en Mick van der Nat een blik op het American League Team van de Maand. Daarin komen we een aantal bekende namen tegen, maar kent deze maand vooral invloeden uit Chicago, New York en Cleveland.


C | SALVADOR PEREZ (Kansas City Royals)

STATS: 97 AB, .268/.348/.649, .998 OPS, 12 HR, 28 RBI, 1.0 WAR

Salvador Perez was het gehele seizoen goed in vorm en in de maand augustus trok hij deze vorm door. Hij sloeg in 97 slagbeurten 26 hits, waarmee zijn slaggemiddelde op .268 kwam te staan. Van zijn 26 hits eindigden twaalf ballen over de hekken. Hiermee kwam zijn seizoentotaal op 38 homeruns; 21 meer dan welke andere speler op het roster van de Royals en derde in MLB.

Om aan zijn twaalf homeruns te komen, sloeg Perez twee keer twee homeruns in één wedstrijd. De eerste kwam op 10 augustus tegen de New York Yankees en de tweede verderop in de maand op 20 augustus tegen de Chicago Cubs. Hij werd om zijn prestaties door de Royals zelf uitgeroepen tot speler van de maand augustus.

De catcher verbond zichzelf door een contractverlenging in maart nog tot minimaal 2025 aan de Kansas City Royals. Hij zal hopen dat de komende jaren de Royals weer omgetoverd kunnen worden tot een team wat mee kunnen gaan doen voor de playoffs binnen de divisie.


1B | JOSÉ ABREU (Chicago White Sox)

STATS: 112 AB, .330/.382/.661, 1.043 OPS, 7 2B, 10 HR, 25 RBI, 182 wRC+

Op het eerste honk kan er deze maand maar één naam genoteerd worden. De 34-jarige Cubaan Jose Abreu was en fuego in de maand augustus. In 112 slagbeurten noteerde de eerstehonkman 10 homeruns en 24 binnengeslagen punten. Ondersteund door een .330 slaggemiddelde, een OBP van .382 en een OPS van 1.043 heeft hij met afstand recht op een plek in het Team van de Maand augustus.

Dat Abreu op de juiste momenten weet te pieken, heeft hij in augustus andermaal bewezen. In het drieluik tegen de Yankees – waaronder een Field of Dreams Game – excelleerde de Cubaan. Vooral bijzonder was de allereerste, officiële MLB-homerun ooit geslagen in Iowa op een worp van Andrew Heaney tijdens de memorabele wedstrijd.

KANS OP RECORD

De huidige American League MVP is sowieso bezig aan een ijzersterk seizoen. Een .840 OPS, 27 homeruns en 102 binnengeslagen punten – wat hem de lijstaanvoerder in de American League maakt — laten twijfel bestaan over de constante productie van de Cubaan. Hij kan zelfs de eerste speler worden sinds Cecil Fielder die driemaal op een rij het RBI-klassement in de American League aanvoert. De voormalig Detroit Tiger deed dat tussen 1990 en 1992 drie jaar op rij. Abreu deed dit kunstje dusverre in 2019 en 2020. Ook heeft hij in zes van zijn acht seizoenen in de Major League de 100 RBIs achter zich gelaten. Eén seizoen kwam hij dicht in de buurt, maar gooide een blessure roet in het eten. De andere misser? Het pandemieseizoen 2020, toen hij 60 punten binnensloeg in 60 wedstrijden…


2B | TY FRANCE (Seattle Mariners)

STATS: 112 AB, .348/.393/.554, .947 OPS, 6 HR, 15 RBI, 3 HBP, 1.2 WAR

Hij werd nog niet eerder verkozen in het team van de maand, maar door zijn prestaties in de maand augustus konden wij niet meer om hem heen. Een slashline van .348/.393/.554 maakte Ty France de tweedehonkman met het beste slaggemiddelde en de nummer elf in MLB.

Als er een categorie is waarin Ty France dit jaar opvalt, is het de Hit By Pitch statistiek. Maar liefst 21 keer werd de tweedehonkman dit seizoen al geraakt door een gegooide bal. Hiermee moet hij alleen Mark Canha van de Oakland Athletics voor zich laten. Canha werd één keer vaker geraakt. France staat dan wel niet bovenaan in MLB, wel zette hij een record neer binnen de Mariners. Er werd nog nooit een slagman van de Mariners zo vaak geraakt.

Ook in de maand Augustus was het weer raak. In wedstrijden tegen de Texas Rangers, New York Yankees en Houston Astros kreeg hij een bal op zich geworpen. Genoeg blauwe plekken en daarom dacht men, we maken er een highlight real van.


3B | JOSE RAMIREZ (Cleveland Indians)

STATS: 110 AB, .273/.350/.627, .977 OPS, 8 2B, 2 3B, 9 HR, 22 RBI, 8 SB

Op het derde honk is er deze maand een plek voor Cleveland Indian Jose Ramirez ingeruimd. De 29-jarige Dominicaan maakte met een .273 slaggemiddelde, .350 OBP en een OPS van .977 een uitstekende maand door. De switch hitter noteerde daarnaast negen homeruns, 22 binnengeslagen punten en acht gestolen honken.

Meest in het oog springende wedstrijd was die tegen de Texas Rangers op 26 augustus. Na een error in de derde inning – waarbij er twee Rangers over de thuisplaat kwamen – was de Dominicaan aanjager van de aanstaande overwinning. Ramirez ging vier uit vijf met drie binnengeslagen punten, stal vervolgens drie honken en de gehele line-up bleef defensief verder foutloos.

Bijzondere vermelding: Matt Chapman


SS | AMED ROSARIO (Cleveland Indians)

STATS: 113 AB, .372/.397/.584, .981 OPS, 8 2B, 2 3B, 4 HR, 20 RBI, 1.5 WAR

Waar zijn teamgenoot Jose Ramirez verkozen werd op het derde honk, won Amed Rosario de strijd op de kortestoppositie. 113 slagbeurten en 42 hits leverden hem een .372 slaggemiddelde op. Met zijn 42 hits was hij alleenheerser in dat klassement onder kortestops. Nummer twee Isiah Kiner-Falefa sloeg acht hits minder.

De beste wedstrijd van Rosario kwam op de laatste dag van augustus. Op bezoek bij Kansas City ging hij vijf-uit-vijf, met twee homeruns en drie singles. Zijn eerste homerun kwam in de eerste inning op de negende pitch van Jokob Junis. Het werd een inside the park homerun, omdat rechtsvelder Edward Olivares de bal miste en tegen de muur aan knalde. Rosario was in de tussentijd blijven lopen en zonder probleem kwam hij over de thuisplaat.

Zijn andere homerun kwam in de zevende inning op een curveball van Kyle Zimmer. Hiermee bracht hij de stand naar 5-0, uiteindelijk wonnen de Indians met 7-2. De elf total bases die Rosario verzamelde, was het hoogste aantal dat hij in één wedstrijd dit seizoen behaalde.


LF | ELOY JIMENEZ (Chicago White Sox)

STATS: 108 AB, .287/.328/.537, .865 OPS, 6 2B, 7 HR, 27 RBI,

In het linksveld de man die na een aantal maanden afwezigheid weer ouderwets liet zien dat hij één van de dragende krachten in Chicago is. Tijdens Spring Training scheurde de geboren Dominicaan zijn borstspier, na een wilde poging Oakland A’ Sean Murphy van een homerun af te houden. Na een operatie en daaropvolgend een revalidatie van circa vijf maanden, maakte Jimenez op 26 juli tegen de Kansas City Royals zijn rentree in de White Sox line-up.

Met zeven homeruns, 27 binnengeslagen punten en een OPS van .865 was er weinig twijfel over de keuze in het linksveld. Nota bene tegen zijn voormalig werkgever Chicago Cubs excelleerde Jimenez op 8 augustus weer als vanouds. De winnaar van de Silver Slugger in 2020 completeerde met twee homeruns, 1 double en een totaal van tien bereikte honken hiermee de sweep van de White Sox in de Crosstown Classic.


CF | STARLING MARTE (Oakland Athletics)

STATS: 113 AB, .363/.387/.496, .882 OPS, 9 2B, 2 HR, 19 SB, 14 RBI, 1.4 WAR

Snelheidsduivel Starling Marte speelde een goede maand augustus. In de eerste maand bij zijn nieuwe werkgever — hij werd getraded op de deadline — sloeg hij 41 hits, waarvan negen doubles en twee homeruns. Binnen de Athletics leidde hij alle spelers in de maand augustus in de categorieën: runs, hits, doubles, gestolen honken, slaggemiddelde en WAR.

Het grootste wapen van de midvelder is zijn snelheid en dat liet hij ook zien bij de A’s. Hij leidde de gehele MLB in de maand augustus in gestolen honken, maar ook over het gehele seizoen tipt er niemand aan hem. Hij rende zelfs de geschiedenisboeken in. Door twintig honken te stelen in zijn tijd bij de Athletics werd hij de eerste speler ooit in MLB, die minimaal twintig honken stal in twee verschillende competities.

Oud MLB-speler Harold Reynolds analyseerde het honklopen van Marte en kwam tot een ontdekking. De explosiviteit van Marte is doorslaggevend. Of hij nou kort bij het honk stond of een grotere afstand nam, zijn explosiviteit zorgde ervoor dat hij niet uitgooid kon worden. De vraag aan pitchers is nu, wat is de oplossing?


RF | AARON JUDGE (New York Yankees)

STATS: 110 AB, .345/.422/.618, 1.040 OPS, 8 HR, 26 RBI, 6 2B, 16 BB

Het Team van de Maand levert in augustus ook een aantal Yankees af. In het rechtsveld vinden we de eerste in Aaron Judge. Dat een aantal Yankees door de redactie geselecteerd zou worden, was niet meer dan logisch. De Yankees behaalden in augustus een 21-8 record met een maximale streak van dertien (!) overwinningen op rij.

Met een .345 slaggemiddelde, een .422 OBP en een OPS van 1.040 kwam er geen rechtsvelder in de buurt van de cijfers van de Bronx Bomber. Kleine kanttekening bij de uitverkiezing van Judge is wellicht het feit dat hij ook een aantal wedstrijden in het midveld of als aangewezen slagman werd opgesteld.

Speciale aandacht gaat ook bij de 29-jarige Amerikaan uit naar de Field of Dreams Game. In zijn vier slagbeurten tussen de maisvelden in Iowa, sloeg Judge twee homeruns en zorgde daarmee voor in totaal vijf punten op het scorebord — uiteindelijk verloren de Yankees met 8-9.


DH | GIANCARLO STANTON (New York Yankees)

STATS: 98 AB, .327/.402/.643, 1.045 OPS, 4 2B, 9 HR, 25 RBI

Tweede Yankee in de line-up is Giancarlo Stanton. De aangewezen slagman deed in de maand augustus de bijnaam Bronx Bombers eer aan. In 98 slagbeurten noteerde de Amerikaan een .327 slaggemiddelde, .402 OBP en een OPS van 1.045. Tel daarbij zijn negen homeruns en 25 binnengeslagen punten bij op en je hebt een unanieme uitverkiezing voor het Team van de Maand te pakken.

Ook Stanton mocht tijdens de Field of Dreams Game een homerun aan zijn scorekaart toevoegen, maar vooral in de laatste anderhalve week van augustus was de National League MVP van 2017 niet te stoppen. In de series tegen de Atlanta Braves en de Oakland Athletics beukte hij bal na bal over de hekken (vier homeruns in vier wedstrijden).

Na het spelen van een uitmuntende maand augustus, begint het er steeds rooskleuriger uit te zien voor de Yankees met het oog op de play offs. Hopelijk mogen de fans het slaggeweld uit The Bronx ook in Postseason bewonderen.


STARTING ROTATION

SP1: ROBBIE RAY (Toronto Blue Jays)
41.0 IP, 1-0, 1.76 ERA, 52 K, 8 BB, 27 H, 0.85 WHIP

Robbie Ray stond in de maand augustus 41 innings op de heuvel. Alhoewel hij maar één winstpartij mocht bijschrijven, was het een uitstekende maand. Bob, zoals zijn bijnaam luidt, schreef 52 strikeouts bij. Hierdoor kwam zijn seizoentotaal op 202. Ray is daarmee de nummer twee in de American League, kort achter New York Yankees werper Gerrit Cole, die de AL leidt met 215 K’s.

De goede prestaties van de 29-jarige pitcher bleven ook niet onopgemerkt bij MLB. Hij werd onlangs uitgeroepen als Pitcher of the month voor de maand augustus. Onder andere door zijn goede prestaties doen de Blue Jays nog altijd mee in de playoff race.

Ray schreef ook een record op zijn naam. Door in de derde wedstrijd van de series met de Chicago White Sox veertien keer drie slag uit te delen. Hij werd hiermee de eerste linkshandige werper uit de geschiedenis van de organisatie om dat voor elkaar te krijgen.

SP2: MARCO GONZALES (Seattle Mariners)
40.0 IP, 3-0, 1 CG, 1.58 ERA, 27 K, 6 BB, 26 H, 0.80 WHIP

Marco Gonzales kreeg nog een eervolle vermelding in het American League Team of the Season van 2020, maar dit seizoen verdiende hij zijn plaats nog niet, tot nu. Met 40 gegooide innings moest hij alleen de eerder genoemde Robbie Ray voorlaten in dat klassement in de maand augustus. Verder zette hij 27 spelers aan de kant met drie slag en was zijn 1.58 ERA goed genoeg voor plek twee in dat klassement.

Waar hij in twee andere categorieën nog op plek twee eindigde, presteerde Gonzales toch iets wat geen enkele andere American League pitcher lukte in de maand augustus. Hij gooide een complete game. In de wedstrijd met de Texas Rangers kreeg de pitcher twee hits en één earned run tegen. Het was de derde uit de carrière van Gonzo en de eerste dit seizoen voor de Seattle Mariners.

Al met al liet Marco Gonzales eindelijk zien dat hij ook dit seizoen zijn niveau kan halen en daarmee verdiende hij zijn plaats in deze rotatie zeker.

SP3: CAL QUANTRILL (Cleveland Indians)
38.0 IP, 2-0, 1.42 ERA, 40 K, 12 BB, 26 H, 1.00 WHIP

De 26-jarige Cal Quantrill heeft zijn eerste uitverkiezing in de rotatie meer dan verdiend. De zoon van voormalig reliever en lid van de Canadese Hall of Fame Paul Quantrill noteerde in augustus een 2-0 met een ERA van 1.42, een 1.00 WHIP en een K/9 van 9.47.

Bijzonder aan zijn uitverkiezing is vooral het feit dat de Canadees het seizoen in de bullpen is begonnen. Mede door blessureleed bij het trio Zach Plesac, Shane Bieber en Aaron Civale moesten de Indians noodgedwongen bouwen op Logan Allen, Triston McKenzie — verderop in dit artikel onderwerp van gesprek — en Cal Quantrill.

Quantrill was betrokken in de Mike Clevinger deal in 2020 en heeft zich mede door zijn goede spel dit seizoen definitief door de poorten van MLB geworpen.

SP4: FRANKIE MONTAS (Oakland Athletics)
31.0 IP, 1-1, 2.03 ERA, 35 K, 9 BB, 22 H, 1.00 WHIP

Ook in de rotatie is er een plaats ingeruimd voor een speler uit de Dominicaanse Republiek. Frankie Montas van de Oakland Athletics heeft zich — na een waardeloos begin van het seizoen — uitstekend herpakt. De 28-jarige Dominicaan bezet met een ERA van 2.27 in de tweede helft van het seizoen de tweede plaats op de American League pitchers klassement, vlak achter Robbie Ray van de Toronto Blue Jays.

In de maand augustus springt er voor Montas één wedstrijd in het bijzonder uit. Op 28 augustus nam hij als startend werper plaats op de heuvel tegen de New York Yankees. In zeven innings kreeg de A’s werper geen punt tegen en zorgde hij er mede voor dat de dertien wedstrijden durende winning streak van de Yankees ten einde kwam.

Met een 2.03 ERA, 1.00 WHIP en een K/9 van 10.16 in de maand augustus, is het niet meer dan terecht dat hij in de rotatie plaats neemt.

SP5: TRISTON MCKENZIE (Cleveland Indians)
28.0 IP, 2-1, 1.93 ERA, 28 K, 2 BB, 12 H, 0.50 WHIP

In de maand augustus mogen we zelfs twee pitchers van de Cleveland Indians verwelkomen in de rotatie. De 23-jarige Triston McKenzie heeft — ondanks zijn recente opname op de 10-day injury list — een ijzersterke maand augustus achter de rug.

In zijn vier starts kreeg de geboren New Yorker slechts twaalf hits tegen, wat het laagste aantal in de American League is van de maand augustus. Ook zijn 0.50 WHIP en .126 slaggemiddelde tegen zijn de laagste van de American League.

Net als teamgenoot Cal Quantrill bewees McKenzie bij afwezigheid van het trio Plesac, Bieber, Civale dat er de komende jaren op pitching vlak genoeg te genieten zal gaan vallen. Op 31 mei van dit jaar vestigde hij een franchise record door in de wedstrijd tegen de Chicago White Sox acht slagmannen op een rij met drie slag terug naar de bank te sturen.

Coverfoto: Charles Rex Arbogast

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen