ALDS: Yankees nemen 1-0 voorsprong tegen Guardians

De Cleveland Guardians veretrokken vol goede moed naar New York. Nadat de Ohioans in de wildcardronde de Tampa Bay Rays uitschakelden, werden de Yankees de volgende tegenstander. In the Big Apple waren er genoeg problemen in de aanloop naar de ALDS. Verschillende vaste bullpenkrachten waren afwezig met blessure (Chad Green, Michael King, Ron Marinaccio, Wandy Peralta) of werden weggestuurd (Aroldis Chapman). Clay Holmes had eveneens last van zijn schouder. Er lag dus druk op de schouders van starter Gerrit Cole.

De ace leek vanaf de eerste inning prima in staat met die druk om te gaan. Met drie strikeouts in de eerste twee innings en slechts één hit tegen lag de duurbetaalde starter vroeg in de wedstrijd op koers. In de derde inning liep hij tegen een onwaarschijnlijke homerun aan. Steven Kwan, die dit seizoen slechts 6 homeruns sloeg, ramde de bal over de muur voor een 1-0 voorsprong voor Cleveland.

Na de bom leek Cole wat in de war. Een hit-by-pitch voor Rosario en een tweehonkslag voor Jose Ramirez triggerde een bezoek aan de heuvel, waarna een goede defensieve play over thuis op een grondbal van Oscar Gonzalez een run voorkwam. Cole gooide drie slag op Andres Gimenez en was daarmee uit de problemen.

ORDE OP ZAKEN

In de tweede helft van die derde inning was het een andere onwaarschijnlijke homerunhitter die de stand gelijktrok. Harrison Bader, eerder dit seizoen overgekomen van de St. Louis Cardinals en lang geblesseerd geweest, sloeg een game-tying homerun.

De 1-1 stand stond tot de vijfde inning op het scorebord. Josh Donaldson leek de ban te breken met een homerun, maar hij werd uitgegooid op het honk nadat hij vroegtijdig had besloten in zijn homeruntrot te kunnen gaan. Na replay review bleek de bal binnen het stadion te zijn gebleven en Donaldson was dus uit. Volgende slagman Isiah Kiner-Falefa sloeg vervolgens een single en bereikte het derde honk via een error in het rechtsveld. Die error was belangrijk, want zo kon ‘IKF’ scoren op een sac fly van Jose Trevino: 2-1 Yankees.

STERREN STAAN OP

Gerrit Cole bleef intussen naar hartelust slagmensen neermaaien en de sterren in zijn offense stonden een inning later ook op. Aaron Judge, hij van de 62 homeruns, kreeg vier wijd en stal het tweede honk. Dat was achteraf onnodig, want Anthony Rizzo roste de bal over de hekken voor een two-run homerun en een 4-1 voorsprong.

Het was meer dan genoeg voor de Yankees, die Cole in de zevende inning vervangen zagen worden door Jonathan Loaisiga, die op zijn beurt het stokje doorgaf aan Wandy Peralta (1.1 IP, 1 K), en Clay Holmes (0.2 IP). Holmes’ gevreesde schouderkwetsuur bleek toch minder erg dan gedacht, maar zijn eerste pitch — een fastball te ver aan de binnenkant en op het lichaam van Owen Miller — deed nog wat twijfel rijzen.

Uiteindelijk kon Cleveland niets gedaan krijgen tegen de sterke pitching van de Yankees, die hun offense net genoeg zagen doen. New York heeft een 1-0 voorsprong in de serie.

UP NEXT

De teams hebben een dag vrij na deze Game 1 en komen pas donderdag-op-vrijdag weer in actie. Cleveland’s Shane Bieber neemt het dan op tegen New York’s Nestor Cortes. Wint Cleveland, dan is alles nog mogelijk. Slepen de Yankees een win uit het vuur, kan het wel eens snel gedaan zijn met deze serie. Gametime: 01:30 uur Nederlandse tijd.

Coverfoto: Vincent Carchietta, USA Today Sports

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen