ALDS: Astros flikken het toch en winnen Game 1

Ze moesten er lang op moeten wachten in Seattle, maar de Mariners kwamen ook in hun tweede playoff wedstrijd goed voor de dag. Het had er alle schijn van dat met twee uit en een 7-5 voorsprong dat ook Game 1 tegen de Houston Astros gewonnen ging. Tot Yordan Alvarez de bal, na een bizarre beslissing van Mariners manager Scott Servais, over de hekken sloeg voor een drie-run homerun. Daarmee wonnen de Astros Game 1 alsnog.

MARINERS KRAKEN OOK VERLANDER

De Mariners gingen vrolijk verder waar ze gebleven waren na de series met de New York Mets. Dit keer stond vedette Justin Verlander als startende werper op de heuvel. Net als in Game 1 van de Mets series, vlogen zij ook Verlander aan en die strategie werkte. Na 4.0 innings was ‘JV’ al klaar en kon hij in de dugout plaatsnemen. Hij nam een statline mee van 4.0 IP, 10 H, 6 ER, 1 BB en 3 K’s. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis van de carrière van Verlander dat hij meer dan zes earned runs tegen kreeg in een playoff wedstrijd. De laatste keer dat het gebeurde was het jaar 2006.

Het was in inning één al raak voor de Mariners, maar in de tweede inning sloopten zij Verlander geheel. Grote man aan de kant van Seattle was Julio Rodriguez. De 21-jarige Dominicaanse rookie sloeg een double naar het rechtsveld en vergrootte daarmee de voorsprong naar 3-0. Hij zou later in de inning door Ty France over de plaat geslagen worden voor de 4-0 voorsprong.

ASTROS PAKKEN HET MOMENTUM EN VERLIEZEN HET METEEN

De inning na de show van ‘J-Rod’ lieten de Astros zien dat zij ook de starter van de mariners Logan Gilbert pijn konden doen. Met twee uit en lopers op de hoeken miste aangewezen slagman Yordan Alvarez een homerun op een haartje, maar het leverde wel de eerste runs op. Zowel Chas McCormick als Jose Altuve kwamen makkelijk over de plaat en zo leken de Astros het momentum weer te grijpen.

Niets bleek minder waar. In de laatste inning die Verlander gooide maakte hij snel twee nullen. J.P. Crawford kwam vervolgens als derde man aan slag en hij liet even zijn spierballen spreken. Een monster homerun naar het rechtsveld nam al het momentum weer weg bij de Astros. Met zijn homerun brak Crawford een streak van 62.1 innings zonder homerun tegen van Verlander. Na de homerun volgde nog een triple van Rodriguez, een double van France en een single van Suarez. Hiermee keken de Astros tegen een achterstand aan van 6-2 en had Verlander de meeste hits ooit tegen gekregen in een postseason wedstrijd die hij startte.

BREGMAN START COMEBACK

In de vijfde inning maakte Mariners manager Scott Servais de beslissing om naar zijn bullpen te gaan. Logan Gilbert (5.1 IP, 5 H, 3 ER, 2 BB, 5 K’s) werd vervangen door Matt Brash. Daarna volgden Diego Castillo en Andres Munoz. Tegen Munoz kregen de Astros de aanval weer aan het lopen. Yordan Alvarez was op de honken gekomen met een single en Alex Bregman sloeg vervolgens de bal over de hekken. Daarmee kwamen de Astros op 7-5 en begon het billen knijpen voor de fans.

BIZARRE COACHING BESLISSING

In de negende inning koos Servais voor Paul Sewald om de deur dicht te gooien. Echter lukte dat Sewald niet en kwamen David Hensley (geraakt werper) en Jeremy Pena (single) op de honken. Toen kwam het moment waar nog lang over nagepraat zal worden. De 55-jarige manager haalde zijn closer van de heuvel en koos niet voor een bullpen arm, maar voor starter Robbie Ray. Voor het eerst in zijn MLB carrière moest Ray een save op zijn naam schrijven en de eerste tegenstander die hij tegenkwam was wederom Yordan Alvarez.

Alvarez had over het reguliere seizoen een slaggemiddelde van .321 tegen linkshandige werpers en Ray stond dit seizoen tweede in de klassering homeruns tegen met 32. Het bleek precies de combinatie die de Astros hoopten, want met één slag en nul wijd ramde Alvarez de bal over de hekken. Met zijn drie-run walkoff homerun wonnen de Astros Game 1 en voltooiden zij hun comeback.

UP NEXT

Wedstrijd twee van de series zal zich opnieuw in Minute Maid Park afspelen en begint 21:30 Nederlandse tijd op donderdag. Hierdoor krijgen beide teams één dag rust. Luis Castillo zal de wedstrijd starten voor de Mariners, terwijl Framber Valdez de bal krijgt bij de Astros. Het zal de eerste keer zijn dit seizoen dat de Astros, Castillo zullen tegenkomen. De Mariners kwamen Valdez wel al twee keer tegen. In zijn twee starts had Valdez een ERA 3.95, gooide hij twee keer vier wijd en gooide hij vijf keer drieslag.

Coverfoto:Carmen Mandato/Getty Images

Mick van der Nat
Mick van der Nat
MLB redacteur en Texas Rangers fan, heeft daardoor wel weinig om te juichen. Leert en schrijft ook graag over de geweldige geschiedenis van MLB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen