NLDS: Dodgers op voorsprong na Game 1

De Los Angeles Dodgers en San Diego Padres hebben geen geheimen voor elkaar. De rivalen troffen elkaar al negentien keer gedurende het reguliere seizoen en staan dus nu ook in de NLDS tegenover elkaar. Weer was het de ploeg uit LA die als winnaar uit de bus kwam.

URIAS

Van de negentien onderlinge ontmoetingen hadden de Dodgers er veertien gewonnen. De Padres kwamen echter dankzij hun enigszins verrassende wild card-zege op de Mets met de nodige vertrouwen naar Los Angeles. Hun pitching staff is fit en aanvallend had hun lineup zich meer dan kranig geweerd tegen de sterke werpers uit New York.

Manager Dave Roberts koos voor de linkshandige Julio Urias om namens de Dodgers het spits af te bijten in deze NLDS. De 26-jarige Mexicaan kende een geweldige seizoen met een ERA onder de 3.00 en ook vannacht begon hij uitstekend aan de wedstrijd. Pas in de derde inning incasseerde hij zijn eerst honkslag.

TURNER

Op dat moment had zijn slagploeg hem al een eerste buffer gegeven. Meteen in de eerste inning deden zijn ploeggenoot opponent Mike Clevinger pijn. De pitcher, die het in het reguliere seizoen lastig had gehad met de Dodgers, kwam ook nu niet geweldig uit de startblokken. Trea Turner sloeg zijn zesde pitch van de wedstrijd het veld uit voor een homerun en Will Smith en Max Muncy bleken de hele wedstrijd een dodelijke combinatie. Na een tweehonkslag van de eerste, bracht de tweede hem met een single over de thuisplaat voor een 2-0 voorsprong.

Twee innings later vond Clevinger zich weer tegenover diezelfde kwelgeesten en weer legde hij het af. Turner en Smith sloegen allebei een double – waardoor Turner diens tweede en LA’s derde run kon scoren -, waarna Gavin Lux hun voorbeeld volgde met een derde tweepitter van de inning. Dankzij een veldfout van Wil Myers op een rollertje van Cody Bellinger zette Muncy, die op de honken was gekomen dankzij vier wijd, de thuisploeg nog in deze derde inning de thuisploeg op een ruime voorsprong van 5-0.

COMEBACK IN DE MAAK?

Myers maakte iets van zijn fout goed door in zijn volgende slagbeurt een homerun te slaan – pas zijn eerste hit van het postseason – en ook de rest van de Padres leken vanaf de vijfde inning wat meer in hun element te komen. Vooral de onderste helft van de lineup deed van zich spreken. Jake Cronenworth volgde Myers met een single en Ha-Seong Kim kwam door met een double. Dankzij twee opeenvolgende opofferingsslagen van Trent Grisham en Austin Nola stond het plots 5-3.

In de zesde inning leken de bezoekers vrolijk verder te gaan. Het schroom was weggespoeld dankzij die eerste runs. Juan Soto bereikte de honken dankzij een vrije loop en Manny Machado volgde met een honkslag. Het momentum leek definitief te verschuiven toen een harde klap van Myers het outfield in dreigde te schieten, maar tweedehonkman Gavin Lux verwerkte de bal uitstekend, gooide snel en precies naar zijn maatje Turner, die met een even accurate worp het gevaar ongedaan maakte. Het zou de genadeklap blijken te zijn.

OPPERMACHTIGE RELIEVERS

In de resterende drie innings wisten de Padres geen vuist meer te maken tegenover de sterk voor de dag komende bullpen-armen van de Dodgers: Evan Phillips, Alex Vesia, Brausdar Graterol en Chris Martin. Door het vroege vertrek van Clevinger, hij werd al in de derde inning vervangen, moesten ook de Padres al vroeg naar hun relievers gaan. Steven Wilson, Pierce Johnson, Tim Hill en Nick Martinez deden het vervolgens ook meer dan uitstekend tegen de gevaarlijke slagploeg van de Dodgers, maar de vroege achterstand bleek niet meer goed te maken.

UP NEXT

Vannacht treffen de rivalen er opnieuw. Om niet nu al tegen een onoverbrugbare achterstand aan te kijken, zullen de Padres dit duel koste wat kost willen winnen. Zij hopen daarbij op een volgend sterk optreden van Yu Darvish. De Japanner hielp zijn ploeg in de NLWC aan een zege en zal dat nu ook in de NLDS willen doen.

Hij neemt het in Game 2 op tegen Clayton Kershaw. De linkshandige werper had de naam om op belangrijke momenten teleur te stellen, maar hij doorbrak die vloek twee jaar geleden, toen zijn Dodgers de titel pakten. Hij hoopt die lijn ook dit jaar voort te zetten.

Coverfoto: Katelyn Mulcahy/Getty Images

Sander Grasman
Sander Grasman
Recreatief sporthistoricus en vice-voorzitter van de Nederlandse Fred McGriff-fanclub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen