NLDS: Phillies houden Braves van zich af

Met Max Fried op de heuvel begonnen de Atlanta Braves aan hun jacht op titelprolongatie. De lefty was vorig jaar in de beslissende Game 6 van de World Series nagenoeg foutloos en dus de aangewezen persoon om nu Game 1 van de NLDS voor zijn rekening te nemen. Phillies-manager Rob Thomson gaf de bal aan Ranger Suarez. De lefty uit Venezuela noteerde een 3.65 ERA in het reguliere seizoen en won tien wedstrijden voor zijn ploeg. Atlanta won vijf van de laatste zeven onderlinge ontmoetingen dit seizoen, maar dit keer verliep het anders. Heel anders. Philadelphia verraste en won: 7-6.

FOUTE BOEL

Er was geen vuiltje aan de lucht voor Max Fried. Slechts 3 pitches had hij nodig voor de eerste twee nullen, maar toen besloten de bats van de Phillies in gang te schieten. J.T. Realmuto was de eerste met een hit en goed voorbeeld deed goed volgen. Met één en drie bezet kwam Nick Castellanos door met een RBI-single en Alec Bohm volgde niet veel later. Dankzij de hit van de derdehonkman kon Bryce Harper de bezoekende Phillies al in de eerste inning op een 2-0 voorsprong zetten. Waar de inning zo eenvoudig begon, was Fried 4 hits en 2 runs verder voor hij eindelijk de derde nul te pakken had.

Collega Ranger Suarez haalde zich heel wat op z’n hals door achtereenvolgens Austin Riley en Matt Olson vier wijd te geven. Die walks volgden op een double van Ronald Acuna Jr. en liet William Contreras het slagperk betreden met de honken bezet. De aangewezen slagman had Suarez dit seizoen al een paar keer goed geraakt, maar sloeg de bal dit keer in een dubbelspel. Einde inning.

BRAVES DOEN IETS TERUG

Waar Max Fried, ondanks een tweehonkslag van Edmundo Sosa, zonder kleerscheuren door de tweede inning kwam, daar moest Ranger Suarez zijn eerste run toestaan. Dat deze middels een homerun tot stand kwam, was tegen deze Braves geen verrassing. Dat Travis d’Arnaud de tik uitdeelde eigenlijk ook niet, want de catcher heeft het vaak op z’n heupen in het postseason. Zijn solo homerun bracht Atlanta op 1-2.

Het lukte Max Fried maar niet om een gemakkelijke inning te noteren. De derde begon met een foutje van de werper zelf en de Phillies lieten deze niet onbestraft. Realmuto passeerde voor de tweede keer de thuisplaat na een sacfly van Bohm en een RBI-single van Jean Segura maakte er zelfs 4-1 van. De Braves kregen in diezelfde inning een uitgelezen kans om, met de honken bezet, iets terug te doen, maar Suarez ontsnapte dankzij een strikeout voor d’Arnaud uit deze penibele situatie.

UITBLINKER CASTELLANOS

Sneller dan verwacht en heel veel sneller dan gehoopt, moest Brian Snitker zijn starter al van de heuvel halen. Fried had het ook in de vierde inning niet en na 3.1 innings en twee honken bezet nam Jesse Chavez het stokje over. De reliever kon niet voorkomen dat de Phillies nog verder wegliepen. Castellanos was al 2-for-2 toen zijn single 2 runs aan het totaal van Philadelphia toevoegden. Ook voor Suarez kwam er na 3.1 innings een einde aan de wedstrijd, maar zijn vervanger Andrew Bellatti worstelde zich wel naar de vijfde inning zonder een run op te geven.

Jean Segura kon in de vijfde inning na een sacfly de 7-1 over de thuisplaat lopen en dat was het einde voor Chavez. In de serie tegen de Cardinals scoorden de Phillies een totaal van 8 runs en nu hadden ze die na vijf innings al te pakken. De Braves deden in de gelijkmakende wel iets terug, maar lieten opnieuw lopers achter op de honken en moesten uiteindelijk genoegen nemen met 2 runs: 3-7.

LATE DRAMA

Pas in de zesde inning hielden de werpers de tegenstanders van scoren en met name Seranthony Dominguez was indrukwekkend namens de Phillies. De reliever had slechts 18 pitches (4 K’s) nodig om zijn team door de zesde en zevende inning te loodsen. Die late innings waren toch al het domein van de werpers. De runs werden duurder en duurder en dat was met name voor de thuisploeg slecht nieuws. Zij keken immers nog steeds tegen die 7-3 achterstand aan, maar in tegenstelling tot de beginfase creëerden de Braves nu ook geen scoringskansen meer.

In de negende schrok Truist Park opeens wakker. Met één uit en Dansby Swanson en Ronald Acuna Jr. aan boord timmerde Matt Olson de bal het stadion uit. Met 7-6 werd het opeens weer spannend, maar de uitstekende Nick Castellanos voorkwam met een knappe diving catch grotere problemen voor de Phillies. Zij nemen het momentum uit de NLWC mee naar deze serie en nemen het thuisvoordeel over van de Braves. Kyle Wright mag woensdag proberen zijn Braves langszij te brengen als hij het opneemt tegen Zack Wheeler.

Coverfoto: Patrick Smith

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen