De beste quarterbacks van 2023 tot nu toe

Zoals elk seizoen het geval is, zijn de ogen in College Football vooral gericht op de quarterbacks. Vooral de QB’s die in de draft terecht zullen komen zullen de ogen op hun gericht hebben. Welke QB’s doen het tot nu toe erg goed en maken indruk en wie stellen teleur?

DE BESTE QB’S TOT NU TOE

Niemand zal waarschijnlijk de hype rondom Shedeur Sanders gemist hebben. De QB, die dit seizoen voor het eerst op het hoogste niveau in college speelt, begint steeds meer draft buzz te generen met zijn spel bij Colorado. De QB is, na Michael Penix Jr, volgens PFF de beste QB van dit seizoen en weet dit om te zetten in statistieken. Sanders heeft tot nu toe 2419 yards verzameld na 364 attempts weet met 72% van zijn passes een receiver te vinden. Sanders gooide 21 touchdowns en heeft nog maar drie interceptions gegooid. Ook zijn aantal turnover worthy plays valt enorm mee. De prestaties worden nog indrukwekkender als je weet dat de offensive line van Colorado dramatisch is en de defense tevens niemand tegen kan houden. Sanders doet mee om de status als QB3 in de draft van 2024, maar heeft veel concurrentie.

PENIX, MAYE, DANIELS, BECK, NIX

Zo mag Penix, volgens PFF de beste QB in college football tot nu toe, ook zeker in de conversatie voor QB3 genoemd worden. Penix weet met 72% van zijn passes een receiver te vinden en heeft 2306 yards op zijn naam staan met 20 touchdowns en drie interceptions. Penix beschikt over fantastische receivers en is onderdeel van de beste offense die college football momenteel te bieden heeft.

Toch maken ook Jayden Daniels (LSU), Carson Beck (Georgia) en Bo Nix indruk. Nix heeft 17 touchdowns en gooide nog maar een interception, terwijl Daniels en Beck ook al boven de 2000 yds zitten dit seizoen en net zo goed amper fouten maken. Zeker Oregon en LSU hebben laten zien een goede offense te hebben die tegen elke tenstander productief kan zijn.

Tot slot Drake Maye, die zich steeds meer als QB1 begint te laten zien bij een ongeslagen North Carolina-team. Maye maakt indruk en heeft 1902 yds (69% completion), 12 touchdowns en vier interceptions op zijn naam staan. Gezien de wat moeizamere seizoenen van zijn twee grootste concurrenten voor QB1 is dit goed nieuws voor Maye.

QB’S DIE MINDER INDRUK MAKEN TOT NU TOE

Caleb Williams begon prima aan het seizoen, maar de laatste weken is het in rap tempo minder geworden. Het was tegen Arizona al niet fantastisch, waarna het afgelopen weekend tegen Notre Dame zeker in de eerste helft helemaal fout bleek te gaan. De eerste serieuze tegenstander leverde meteen drie interceptions op (allemaal in de eerste helft), daar waar het er nog meer hadden kunnen zijn. De cijfers van Williams tot nu toe zijn echter nog prima: 2035 yds (69% completion) met 23 touchdowns en vier interceptions.

Het zijn zeker geen slechte cijfers, maar gezien het schema tot nu toe mocht dit ook wel verwacht worden. Dat het tegen de eerste twee serieuze tegenstanders meteen moeizaam ging, is reden genoeg voor veel mensen meteen de status van Williams als #1 pick in twijfel te trekken. Dit is echter wel iets te gehaast, alhoewel hij tegen Notre Dame geen goed beurt heeft gemaakt.

Ook Quin Ewers moet voor nu het onderspit delven en heeft de concurrentie voor de status als QB3 dichterbij zien komen. Ewers speelt niet per se slecht, maar blinkt ook niet uit. Tot nu toe noteert hij 1693 yds (69% completion) met 11 touchdowns en drie interceptions. Ewers maakte vooral indruk tegen Alabama en is de afgelopen drie duels bezig zich te herstellen, maar had zeker tegen Rice en Wyoming wat mindere duels. Tegen Oklahoma was hij goed, maar minder dan tegenstander Dillon Gabriel. Toch is er bij zowel Ewers als Williams op basis van het verleden (en in het geval van Ewers de laatste drie duels) reden genoeg om te denken dat ze zich dit seizoen nog gaan herpakken ten opzichte van de andere QB’s.

HUIDIGE QB 2024 DRAFT RANKINGS

Caleb Williams blijft voor nu op de eerste plaats staan in de QB rankings van SportAmerika, maar Drake Maye was al vrij stevig QB2 en komt dankzij de laatste twee weken steeds dichter in de buurt van Williams. In de strijd voor QB3 heeft Ewers nog een voorsprong op spelers als Nix, Sanders, Penix, JJ McCarthy, Travis, Tyler van Dyke en Daniels. Zeker Sanders en Penix kloppen echter stevig op de deur bij Ewers, waardoor drie QB’s momenteel een goede kans maken om begin 2024 in de eerste ronde gekozen te worden.

QB Rankings: 1: Williams, 2: Maye, 3: Ewers, 4: Penix, 5: Sanders 6: McCarthy 7: Nix 8: Van Dyke 9: Travis 10: Daniels

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen