Celtics slaan terug, Warriors op 2-0 voorsprong

De Boston Celtics hebben na een nederlaag in Game 1 revanche genomen op de Miami Heat. In het Westen heben de Golden State Warriors hun voorsprong vergroot naar 2-0, maar dit ging niet zonder slag of stoot.

CELTICS – HEAT: 127-102

Na een pijnlijke 107-118 nederlaag in Game 1 van de Eastern Conference Finals hebben de Boston Celtics teruggeslagen in de tweede wedstrijd van de series. In South Beach waren de Celtics ditmaal te sterk voor de Miami Heat en werd er zeer ruim gewonnen: 127-102.

Waar de bezoekers in Game 1 geen beroep konden doen op Marcus Smart en Al Horford, keerden beiden terug in de ploeg voor Game 2. Desondanks begon Miami sterker aan de wedstrijd en liepen ze snel uit naar een voorsprong van tien punten in het eerste kwart, waarna Boston in een time-out vluchtte. Een simpele ‘Wake Up!’ van head coach Ime Udoka bleek alles wat nodig was voor Boston om terug te keren in de wedstrijd. Zeven rake driepunters in de laatste zeven minuten van het openingskwart bracht Boston zelfs een voorsprong van negen punten aan het einde van het eerste kwart: 35-24.

TWEEDE HELFT

Deze stijgende lijn werd door Boston eigenlijk de rest van de wedstrijd doorgetrokken. Met Jayson Tatum als topscorer van de eerste helft (20 punten, ging Boston zeer relaxed aan de thee. Na 24 minuten stond het namelijk 70-45 in het voordeel van de bezoekers, die ook in de tweede helft rustig aan doorgingen. Weliswaar kwam Miami degelijk uit de rust, want het derde kwart werd met een gelijke stand geëindigd. Echter stelde Boston orde op zaken in het vierde en laatste kwart. De maximale voorsprong van 34 punten werd gehaald na een lay-up van Grant Williams, waarna de laatste zes minuten echt gebruikt werden als garbage time.

Voor Miami noteerde Jimmy Butler 29 punten met 6 rebounds. Bam Adebayo bleef steken op slechts 6 punten en 9 rebounds, waardoor hij nu maar 13.6 punten gemiddeld scoort in de playoffs. Dit is ruim vijf punten lager dan in het reguliere seizoen. Bij de Celtics scoorde vier man meer dan 14 punten. Grant Williams noteerde er 19, Jaylen Brown 24, Jayson Tatum was topscorer met 27 en Marcus Smart had de grootste inbreng met 24 punten én 12 assists.

Game 3 is in de nacht van zaterdag op zondag, om 2:30 uur.

MAVERICKS – WARRIORS: 117-126

De Golden State Warriors hebben ook de tweede wedstrijd van de Western Conference Finals gewonnen. In San Francisco waren ze uiteindelijk net te sterk voor Luka Doncic en de Dallas Mavericks, maar makkelijk ging het niet. Er moest een comeback van 19 punten aan te pas komen.

De bezoekers begonnen gelijk sterk aan de wedstrijd. Ze kwamen op voorsprong in het eerste kwart en hielden deze tot aan het begin van het vierde kwart vast. Zoals verwacht was het Luka Doncic die een cruciale rol speelde in het eerste kwart. De Sloveen was goed voor 18 punten, 2 assists en 2 steals in de eerste twaalf minuten van de wedstrijden en bracht daarmee de bezoekers op een 32-25 voorsprong. Niet Doncic, maar vooral Jalen Brunson (12 punten) en Reggie Bullock (10 punten) hadden een groot aandeel in het sterke tweede kwart van de Mavericks. De maximale voorsprong van negentien punten werd halverwege het kwart bereikt, maar ook bij rust had Dallas een comfortabele voorsprong: 72-58.

In de tweede helft vochten de Warriors zich terug. Zoals vaker de laatste weken waren er drie spelers die scorend het heft in handen namen voor Golden State: Stephen Curry (12 punten en 3 assists), Jordan Poole (16 punten en 3 assists) en Kevon Looney (15 punten en 8 rebounds). Jawel, Kevon Looney speelde een cruciale rol in de comeback van de Golden State Warriors. Het is niet iets dat je vaak terugleest na wedstrijden van Golden State, maar de center was met 15 en 8 cruciaal voor de ploeg van Steve Kerr. Met elf punten in het derde kwart van Looney werd er steeds wat van de voorsprong van Dallas afgesnoept en direct aan het begin van het vierde kwart bracht een rake driepunter van Otto Porter Jr. de thuisploeg op voorsprong die zij niet meer uit handen gaven.

Uiteindelijk eindigden de drie bij Golden State allemaal met meer dan 20 punten. Looney noteerde er 21 met 12 rebounds, Poole scoorde 23 punten en Curry was topscorer voor de thuisploeg met 32 punten. Aan de andere kant stal Luka Doncic, uiteraard, de show met 42 punten en 8 assists. Ook Jalen Brunson en Reggie Bullock scoorden meer dan twintig punten: 31 voor Brunson en 21 voor Bullock.

Game 3 is in de nacht van zondag op maandag, om 3:00 uur.

Coverfoto: Michael Reaves/Getty Images

Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.