NHL Play-Offs: Hurricanes op rozen, Oilers trekken Battle of Alberta weer gelijk

De eerste ronde ligt achter ons en nog acht teams maken kans op die gigantische Stanley Cup. In de nacht van 17 mei op 18 mei begint de tweede ronde en daarin komen we louter geweldige affiches tegen. Zo staat onder meer de Battle of Alberta op het programma, maar ook de burenruzie in Florida. Bij SportAmerika mis je de komende dagen niets van de actie!

Door Dennis Bakker en Hans Mulder

EASTERN CONFERENCE RND 2

Kaapo Kakko en de New York Rangers zullen slecht geslapen hebben. De Fin had in Game 1 een uitgelezen mogelijkheid om zijn team op een 2-0 voorsprong te zetten, maar in plaats daarvan kantelde het duel na zijn misser in het voordeel van de Canes. Gerard Gallant zal ongetwijfeld aanknopingspunten gezien hebben, want zijn team speelde een goede Game 1. Ze lieten echter een grote kans liggen om het thuisvoordeel af te snoepen van Carolina en dat kon hen wel eens duur komen te staan.

KANSLOZE RANGERS

Met ruim 88% was de PK van de Carolina Hurricanes goed verzorgd. In het postseason was het al niet veel minder en in de eerste periode konden de Canes die PK goed gebruiken. Naar de zin van Rod Brind’Amour maakten te veel spelers de gang naar de strafbank, maar profiteren deden de Rangers niet. Mede ook omdat de Hurricanes oppermachtig zijn in de faceoff circle. Hoewel ze het zichzelf niet altijd gemakkelijk maakten, waren de Canes wel de bovenliggende partij in de eerste 20 minuten.

Voor de Rangers werd het er in de tweede periode niet beter op. Gerard Gallant zag een aanvallend onmachtig New York en in de slotminuten werd het allemaal nog pijnlijker. De Rangers konden niets uitrichten op een double-minor. Sterker nog, het was Brendan Smith die Carolina shorthanded op voorsprong zette. Ook in de derde periode gaven de aanvallers van de Rangers niet thuis. Zo sterk de Blueshirts speelden in Game 1, zo matig was het in de tweede wedstrijd. Met een paar tellen op de klok en Igor Shesterkin al een tijdje op de bank schoot Sebastian Aho ook het laatste beetje hoop aan diggelen: 2-0.

UP NEXT

Gerard Gallant zal geschrokken zijn van de aanvallende onmacht in Game 2. Antti Raanta pikte een shutout op in Game 2, maar defensief waren de Hurricanes over de gehele breedte veel te goed voor dit New York. Op de powerplay konden de Rangers geen vuist maken en 5-on-5 was het eigenlijk niet veel beter. Carolina heeft in dit postseason nu zes thuiswedstrijden afgewerkt en ze allemaal gewonnen. Zondagavond (21.20 uur Nederlandse tijd) zal Madison Square Garden moeten veranderen in een onneembare vesting. De Rangers zullen die Game 2 hoe dan ook moeten winnen, maar hebben zij in de eerste ronde al niet bewezen uit geslagen positie terug te kunnen komen?

Tussenstand in de serie: Carolina leidt met 2-0

WESTERN CONFERENCE RND 2

Na een waanzinnige Game 1 waarin menig record werd gebroken, zou het qua aantal goals voor de rest van de serie alleen maar tegen kunnen vallen. In Game 2 leek dat gegeven echter totaal niet op. Met goed spel van beide kanten maakte men er wederom een spectaculair onderonsje van.

SPECIAL TEAMS DE SLEUTEL

Het begin van de wedstrijd was voor Calgary Flames. Na een aantal goed uitgevoerde acties in de aanvallende zone, was Michael Stone na drie minuten het eindstation van een mooi opgezette aanval van Elias Lindholm, 1-0. De pressie van de Flames zorgde voor een aanvallende face-off, die door Trevor Lewis vakkundig werd gewonnen. Via Lewis vuurde Erik Gudbranson een schot op goal af, die door Brett Ritchie op de rebound tot een verdubbeling van de score leidde, 2-0.

Edmonton Oilers kroop meer uit haar schulp en gaf meteen het gewenste effect. Met protagonist Connor McDavid als centrale aanjager werden de Flames de eigen zone in gedrukt. Van achter het net van Jacob Markstrom vond de superster de aankomende Duncan Keith die de goalie het nakijken gaf, 2-1. De periode werd uiteindelijk beëindigd met een twijfelachtige beslissing van het arbitrale trio, die de Oilers hiermee de 2-2 door de neus boorde.

OILERS EROP EN EROVER

De tweede periode begon gelijkopgaand. Met beide ploegen op zoek naar een treffer ontstond er een leuke beginfase. Na een succesvolle penalty kill van de Flames, maakte Tyler Toffoli op de powerplay de marge weer twee. Een gebroken stick van Darnell Nurse gaf Elias Lindholm de kans om de van Montreal Canadiens overgekomen forward in staat te stellen de 3-1 op het scorebord te noteren.

Een minuut later verkleinde McDavid de marge. Na een afgekeurde treffer van Leon Draisaitl, stuurde de Canadees goalie Markstrom het spreekwoordelijke bos in met een perfect uitgevoerde deke, 3-2. De ploeg van Jay Woodcroft voerde de druk verder op en met nog een kleine vijf minuten op de klok trok Evan Bouchard op de powerplay de stand weer in evenwicht, 3-3.

Met een meer verdedigende tactiek en twee goalies met goede reddingen stevende de wedstrijd af op een “wie scoort, die wint” situatie. Dat de Oilers met een man minder voor het eerst op voorsprong zouden komen had men echter niet gedacht. Een goede poke check van Ryan Nugent-Hopkins, stelde Zach Hyman in staat om op Flames-goalie Markstrom af te stormen. Het cadeautje werd maximaal benut, 3-4. Na wederom een twijfelachtige beslissing van de refs, bracht Draisaitl de Oilers in een relatief veilige marge. Een goede pass van goalie Mike Smith stelde de Duitser in staat om in de tegenaanval de 3-5 te noteren. In de resterende acht minuten waren de Flames niet meer in staat om de ploeg uit Edmonton te doen laten wankelen.

UP NEXT

Na vijftien goals in de openingswedstrijd, noteerden beide ploegen er ditmaal “slechts” acht. Het is nog altijd smullen geblazen, want beide ploegen zijn enorm aan elkaar gewaagd. Met de Oilers die op de juiste momenten de zwaktes van Calgary optimaal benutten, trekt het circus voor Game 3 naar Edmonton. Reclame voor het ijshockey.. LFG!

Tussenstand in de serie: serie in evenwicht 1-1

Cover art: Bo Schalbroeck (BoGraphix)

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Met vier kampioenschappen op rij in OOTP Baseball 8, Colorado Rockies als schaduwfranchise in MLB geadopteerd. Domineerde de NHL met Winnipeg Jets in Franchise Hockey Manager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen