UFC ON FOX 25: Als twee honden vechten om een been


Nog niet zo lang geleden was middleweight-klasse misschien wel de dichtstbevolkte klasse als het ging om titelkandidaten. Hoe snel het weer echter om kan slaan is de afgelopen maand wel gebleken. Daarom zou het weleens heel goed zo kunnen zijn dat de winnaar van het headlinergevecht Weidman versus Gastelum op UFC ON FOX 25 flink dichterbij een titelkans komt.
Buiten Gastelum zijn er immers niet veel kandidaten overgebleven. Yoel Romero moest nog maar twee weken geleden zijn meerdere erkennen in Robert Whitaker. Eerder verloor ook Jacare al. Nu onze eigen Gegard Mousasi het gras van de buren van dichtbij is gaan bekijken in BellatorMMA is ineens de puzzel om de titleshots niet zo lastig meer. Alhoewel dit gevecht alles ook weer flink gecompliceerder kan maken.

Weidman zoekt zijn vorm

Het duel tussen Chris Weidman en Kelvin Gastelum is het best te omschrijven als een gevecht tussen twee uitersten. Weidman was lange tijd de kroonprins van de MMA-sport. Dertien gevechten, dertien overwinningen, zo begon hij zijn loopbaan. Het bracht hem zelfs bovenop de berg van het middengewicht. Hij versloeg de onaantastbaar geachte Anderson Silva in een titelgevecht en hield de gordel vervolgens bijna twee jaar in bezit door nog eens drie overwinningen op rij.
Niets leek hem in de weg te staan tot hij de vuist van Luke Rockhold tegenkwam. De klappen kwamen zo hard aan dat alles voorgoed opgeschud leek. Het duurde bijna een jaar voor Weidman terugkeerde. Toen hij dat deed kreeg hij zijn tweede nederlaag direct te verwerken. Om een half jaar later opnieuw te verliezen. De kroonprins wist niet meer wat winnen was.

De thuisfavoriet zal zijn vorm maar al te graag terugvinden in dit duel. Weidman werd op Long Island geboren en woont er nog altijd. Hem zal dan ook een heldenonthaal wachten op dit allereerste UFC-event op zijn geboortegrond. Graag zal hij er straks op terugkijken als het begin van zijn terugkeer. Al zal die weg flink lang zijn.

Gastelum is er klaar voor

Voor Gastelum liggen de kaarten anders. Als hij straks als overwinnaar uit de octagon stapt is de kans sterk aanwezig dat hij in zijn volgende gevecht tegen de winnaar van Bisping versus Whitaker staat met als inzet de belt. De kampioen en de interim-kampioen moeten immers eerst onderling uitmaken wie de baas in de divisie is. Dat Gastelum in ieder geval de onderbaas is heeft hij bewezen met drie overwinningen op rij tegen niet de minste namen.
Achtereenvolgens gingen Johny Hendricks, Tim Kennedy en vooral Victor Belfort aan de scalp. Al werd die laatste overwinning hem later weer afgenomen omdat er marijuana in zijn bloed gevonden werd. Bovendien begon zijn zegereeks nog in een gewichtsklasse lager. Meer nog dan de titel in de middleweight-klasse wil Gastelum namelijk de titel in de weltergewichtklasse.
De kansen voor Gastelum in het middengewicht zijn echter op dit moment simpelweg groter. Een sterk optreden dat bekroond wordt met winst kan hem heel dichtbij die kans brengen. De vechter in kwestie weet dit zelf ook en houdt daarom zijn ambities voorlopig in de ijskast. Gezien het feit dat het verliezen van gewicht in het verleden ook al tot problemen leidde is dat op dit moment waarschijnlijk ook geen slecht idee.

Opmaat

Voor velen zal deze avond op Long Island vooral een kleine snack zijn op weg naar wat er de komende weken allemaal komen gaat. Hoewel Weidman versus Gastelum alles behalve een onaardige affiche is, is het net als vorige week zo dat er geen titels of vetes worden uitgevochten. Daarmee is de avond niet meer dan vermakelijk te noemen.
De echte actie zal in de komende weken plaats gaan vinden. Eerst met Cormier versus Jones 2 op UFC 214, daarna met Conor McGregor die de bokswereld wil gaan veroveren. De twee gevechten nemen op dit moment zoveel ruimte in, in het UFC-universum dat het velen eigenlijk niet eens zo veel uitmaakt wie er nu eigenlijk winnend uit de octagon stapt op deze avond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen