UFC Fight Night 109: de lichtzwaargewicht-puzzel krijgt vorm

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Het UFC-circus is weer even op Europese bodem voor een zeldzaam zondagavondevenement. Wie anders dan Alexander Gustafsson zal als headliner fungeren. De Zweed heeft nog iets recht te zetten in eigen land. De vorige keer, in 2015, werd hij werkelijk gesloopt door Anthony ‘Rumble’ Johnson op UFC on FOX 14. De fightcard voor dit event trekt niet direct veel aandacht, maar heeft wel een belangrijke plek in de toekomstpuzzel van de UFC.

Titelaspiraties

Gustafsson stond op alle vier de eerdere Zweedse UFC-events ook als headliner gepland, al moest hij in april 2013 zijn gevecht met ‘onze’ Gegard Mousasi afzeggen vanwege een hoofdblessure. Nu neemt hij het op tegen Glover Texeira, de man die direct achter hem staat in de ranking in het licht zwaargewicht. Daar is dan ook de interessante twist voor dit gevecht te vinden.
Gustafsson en Texeira zijn namelijk de nummer 1 en 2 van de ranking. Dat betekent in theorie dat de mannen hier vechten voor een kans op een titelgevecht. De tegenstander in dat gevecht moet dan weer komen uit het duel tussen de huidige kampioen Daniel Cormier en de teruggekeerde Jon Jones. Voor het zo ver is, zijn er echter nog wel een aantal hobbels op de weg.
Zo zijn beide mannen zich aan het terugvechten in de divisie, Gustafsson verloor drie van zijn laatste gevechten, Texeira leed in augustus 2016 nog een nederlaag. Bovendien zijn Gustafsson en Texeira allebei enigszins op hun retour. De UFC-veteranen hebben namelijk ieder hun eigen historie met zowel Cormier als Jones. Zo verloor Gustafsson van beide heren. De nederlaag tegen Jon Jones markteert misschien wel één van de grootste gevechten in de historie .

Voor Gustafsson is het dus eigenlijk van belang dat Jones de titel van Cormier afsnoept. Dan staat niets de UFC in de weg om de langverwachte rematch tussen beide opnieuw te programmeren. Voor Cormier en Texeira geldt een soortgelijk verhaal. Deze twee vechters kwamen elkaar nimmer tegen wat de UFC de kans geeft om een geheel nieuwe match-up te maken voor een titelgevecht. Mits zij beide hun komende duels winnen natuurlijk.

Andere kapers op de kust

Achter de duels Gustafsson-Texeira en Cormier-Jones 2 (die later dit jaar op UFC 214 tegenover elkaar staan) staan nog een aantal mensen te trappelen om de gordel te grijpen. Zo is er bijvoorbeeld Jimi Manuwa. De man die zich de afgelopen tijd vooral heeft beziggehouden met vechters uit geheel andere sporten uitdagen is namelijk de back-up voor dit gevecht. Manuwa zal graag het gevecht ook eens met de titel op het spel aangaan.
Interessanter nog is het gevecht tussen Volkan Oezdemir en Misha Cirkunov dat vlak voor Gustafsson versus Texeira wordt uitgevochten. Ook deze twee mannen maken inmiddels enige aanspraak op een titelgevecht. Voor rond Cirkunov hangt al enige tijd flink wat buzz. De gevechten 11 en 12 op de fightcard in Stockholm zullen in ieder geval een deel van de licht zwaargewicht-puzzel op zijn plaats laten vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen