San Francisco Giants moeten wennen aan nieuwe rol

Bumgarner-WEB
Iedereen was het er voor aanvang van dit seizoen wel over eens. Het betreft dan wel een oneven jaartal, maar toch gaan de San Francisco Giants weer gewoon meedoen om de prijzen. Een enkeling achtte de Giants zelfs in staat de titel in de NL West te grijpen en daarmee de Los Angeles Dodgers af te troeven. Dat waren de bespiegelingen vooraf. Hoe anders is de werkelijkheid nu het seizoen bijna twee maanden onderweg is.

Aanval laat het afweten

De Washington Nationals regeren de National League. Die ploeg heeft inmiddels 46 wedstrijden achter de rug en won er daarvan 28. De mannen uit Washington hebben 263 runs gescoord. Dan terug naar de Amerikaanse westkust. De Giants hebben al wat meer wedstrijden gespeeld. In die 49 duels kwam de aanval van San Francisco tot slechts 166 runs. Zelfs de toch ook bepaald niet grootse Padres scoorden meer punten. Van die 49 wedstrijden wonnen de Giants er slechts twintig. Exact een jaar geleden had San Francisco al 29 overwinningen op zak en ruim 207 runs over de thuisplaat gebracht. Dat is een verschil van bijna veertig punten. Dat de aanval dit seizoen nogal tegenvalt, mag dus een understatement heten.

De lineup is grotendeels intact gebleven. Vorig seizoen was Buster Posey goed voor veertien homeruns. Dit seizoen staat de teller al op zeven, maar zijn RBIs liggen behoorlijk achter op zijn schema van vorig jaar. In 2016 sloeg de veelzijdige Posey in totaal tachtig runs binnen. Voorlopig komt hij dit seizoen niet verder dan elf. Ploeggenoot Brandon Belt doet wel wat er van hem verwacht mag worden. Alleen blijft in zijn geval het slaggemiddelde vooralsnog achter bij vorig seizoen. Belt kwam toen tot een slaggemiddelde van .275 tegen .244 in de eerste maanden van 2017.
Juist dat slaggemiddelde is het probleem in San Francisco. Buster Posey tikt de .345 aan, maar gezamenlijk komen ze in AT&T Park niet verder dan .229. Alleen San Diego doet het in de National League nog net iets slechter met .221.

Waar zijn de pitchers?

De Giants konden altijd rekenen op hun pitchers. Vorig jaar noteerden de werpers van San Francisco in de maand mei een ERA van 2.66. We zijn nu twaalf maanden verder en het ERA valt met 4.51 bijna twee punten hoger uit. Als dan ook de aanval niet produceert, zijn de vele nederlagen gemakkelijk te verklaren.
De Giants moeten het voorlopig nog stellen zonder Madison Bumgarner. De geblesseerde pitcher staat nog ruim twee maanden aan de kant, maar zijn collega’s kunnen dit verlies niet opvangen. De 26-jarige Ty Blach drukte zijn neus vorig jaar al aan het venster, maar zijn ERA van 4.10 valt tot dusver niet mee. Johnny Cueto presteerde vorig seizoen prima in het shirt van de Giants, maar de 31-jarige werper uit de Dominicaanse Republiek kan die lijn niet doortrekken. Hij sloot 2016 af met achttien overwinningen en een ERA van 2.79. Cueto stapte tot nu toe vier keer als winnaar van de heuvel, maar verloor even zo vaak. Zijn ERA van 4.64 komt niet eens in de buurt van vorig jaar.

In de achtervolging

Na een beroerde start met slechts twaalf overwinningen in 36 wedstrijden leken de Giants de draad zowaar op te pakken. Series tegen de Cincinnati Reds, LA Dodgers en St. Louis Blues werden in winst omgezet en af en toe wist de aanval zelfs meer dan vijf runs te scoren. De pech voor San Francisco is dat er daarna een serie tegen de Chicago Cubs op het programma stond. Afgelopen maandag werd de eerste wedstrijd nog gewonnen, maar daarna volgden drie nederlagen en slechts zes gescoorde runs. Vier daarvan werden gescoord in de derde wedstrijd, die door Chicago met 5-4 werd gewonnen.
Helemaal hopeloos is het nog niet voor de club die eigenlijk al met potlood was ingevuld in het schema voor de play-offs. Sinds 2005 bereikten vier teams alsnog het postseason na een start die vergelijkbaar was met die van de huidige Giants. Voor San Francisco is het dan wel zaak dat bijvoorbeeld de Rockies en de Diamondbacks gaan stilvallen en daar ziet het nu nog niet naar uit.

  • Aan de hand van Tommy Joseph wonnen de Philadelphia Phillies donderdag na elf innings met 2-1 van de Colorado Rockies. De eerste honkman sloeg in de zevende inning een homerun waardoor het 1-1 werd en in de elfde inning zorgde Joseph met een honkslag voor het winnende punt.
  • Xander Bogaerts sloeg tegen de Texas Rangers zijn eerste homerun van het seizoen. Met twee RBIs had de Nederlandse korte stop een belangrijk aandeel in de 6-2 zege van de Red Sox. Voor Boston was het de vierde overwinning op rij.
  • Na vijf nederlagen op rij mochten de Seattle Mariners eindelijk weer eens juichen. In de Amerikaanse hoofdstad werden de Washington Nationals met 4-2 verslagen.
Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen