MLB Rookie Watch: week 7

ROOKIE WATCH BANNER2
Met de oude MLB-garde op weg naar hun pensioen, is de doorstroom van jong talent naar de Majors in volle gang. Elke week checken we even hoe het de jonge talenten in hun Rookie-seizoen vergaat. Wie stijgt? Wie daalt? Wie is missschien wel op weg naar een Rookie of the Year-titel?
Getal tussen haakjes: klassering voorgaande week.
(-): nieuwe binnenkomer t.o.v. voorgaande week.

WEEK 7

10. Wandy Peralta (LHP, Cincinnati Reds)

Peralta7
Vorige week nog hoger op deze lijst, maar na een erg slechte week moet Wandy Peralta vrezen voor een vermelding in deze lijst. Zijn ERA blies op tot 2.75, wat nog steeds erg goed is, maar niet zo goed als zijn lage-1 van vorige weken. De league lijkt door te hebben hoe ze Peralta aan moeten pakken, dus het is nu aan de jonge lefty om zijn aanpassingen te doen om terug te keren op het dominante niveau van eerder dit seizoen.

9. Bradley Zimmer (OF, Cleveland Indians)

Zimmer7
Uit het niets riepen de Indians onlangs top-rookie Bradley Zimmer op vanuit Triple-A. Ondanks wat strikeout-problemen, mocht de 24-jarige outfielder zijn geluk komen beproeven in het outfield van Chief Wahoo’s Tribe. Tot nu toe houdt Zimmer zich prima staande: .286 met één homerun en twee steals in 21 slagbeurten. Zijn .400 OBP geeft ook te vermoeden dat hij wat selectiever met zijn slagbeurten omgaat dan in Triple-A het geval was. Het blijft een small sample size op dit moment, maar Zimmer verdient een plek in de top 10 en (als top rookie) een weekje in de spotlight als coverfotomodel.

8. James Pazos (LHP, Seattle Mariners)

Pazos7
Beste rookie-reliever in de Majors is op dit moment James Pazos, die echt zijn groove heeft gevonden. Met 27 strikeouts in slechts 19.2 innings (8 walks) weet Pazos zich steeds zekerder van zijn plek in de bullpen van Seattle. De lefty verpestte zijn twee save-kansen, maar hij kan als set-up man of situational lefty bijzonder waardevol zijn voor een team dat wisselvallige prestaties krijgt vanuit het reservekorps. Ook weet Pazos de bal goed in het stadion te houden; hij kreeg dit seizoen pas één homerun tegen.

7. Koda Glover (RHP, Washington Nationals)

Glover7
Al een paar weken af en aan te zien in de categorie Knocking on the door, maar Koda Glover is eindelijk in de top 10 geslopen. Inmiddels behoort Glover tot de beste drie rookie-relievers in de Majors, wat de Nationals enigszins moet bekoren. Desondanks durft manager Dusty Baker het nog maar sporadisch aan om de jonge werper als closer te gebruiken. Dit is niet verrassend; Dusty heeft geen goede naam als het op het gebruik van rookies aankomt (RIP, carrières van Kerry Wood en Mark Prior). Glover doet echter zijn best om het de oude manager moeilijk te maken.

6. Andrew Benintendi (OF, Boston Red Sox)

Benintendi7
Voorafgaand aan het seizoen was Andrew Benintendi de gedoodverfde favoriet voor de AL Rookie of the Year-award. Na twee dramatische weken (waarin onder andere een 0-uit-30-streak zat voor de outfielder), zakt hij echter drastisch op deze lijst. Inmiddels OPS’t Benintendi onder de .800, wat niet voldoende is om tussen het andere slaggeweld bovenin deze lijst te blijven bivakkeren. Benny Baseball moet het roer omgooien, want dit gaat de verkeerde kant op.

5. Ben Gamel (OF, Seattle Mariners)

Gamel7
Uit het niets komt Seattle’s Ben Gamel deze lijst invliegen. De vervanger van de geblesseerde Mitch Haniger (zowel in deze top 10, als op het veld) is aan een heel verdienstelijk rookieseizoen bezig. In 96 slagbeurten heeft de outfielder een OPS van .821 bij elkaar geslagen en hoewel zijn strikeout-to-walk-ratio 2 op 1 is, weet hij zich goed staande te houden tegen Major League-pitching.
Gamelgif
Met zes doubles, één triple en twee homeruns produceert de voormalig Yankee over de hele linie, wat een slok op een borrel is voor de M’s, die Haniger langer kwijt zijn dan gedacht.

4. Chad Pinder (2B, Oakland Athletics)

Pinder7
De meest verrassende nieuwe naam in deze top 10, moet toch wel Chad Pinder zijn. De infielder van de Oakland Athletics komt uit het niets, maar heeft inmiddels in slechts 54 slagbeurten al 5 homeruns genoteerd. Zijn verdienstelijke .278 slaggemiddelde geeft ook aan dat de power niet ten koste van zijn contact gaat, dus Pinder is een speler om een beetje in de gaten te gaan houden, want dit soort homeruns zijn genieten.

3. Trey Mancini (OF, Baltimore Orioles)

Mancini7
De meest schommelende speler op deze lijst is Trey Mancini. Hij wisselt ijskoude weken af met gloeiend hete. De homeruns blijven echter komen en nu zijn slaggemiddelde ook weer wat stabiliseert, heeft de run producer van de Baltimore Orioles weer een plekje in de top 3 verdiend. De vraag is of hij hier volgende week weer staat, maar geniet ervan zolang het kan: de Mancini-trein is weer op stoom.

2. Cody Bellinger (OF, Los Angeles Dodgers)

Bellinger7
Dodgerster Cody Bellinger blijft rammen. Zijn slaggemiddelde daalt weer een beetje naar normale proporties, maar de power-dreiging is constant bij de jonge outfielder. Hij is nu al op een kwart van alle homeruns die zijn vader Clay Bellinger in 173 wedstrijden sloeg. Cody had er slechts 27 wedstrijden voor nodig. Reden genoeg voor een lach op het gezicht van de 21-jarige.
Bellingersmilegif
Het lijkt erop dat Bellinger op dit moment voorgaat in het NL Rookie of the Year-klassement. Het wordt mooi om te zien of de jonge ster-in-wording zijn stijgende lijn vast kan houden. Met 2 homeruns en 6 RBI’s in de laatste week lijkt hij prima in staat om aan het eind van het jaar zijn toppositie als NL Rookie in cement te gieten.

1. Aaron Judge (OF, New York Yankees)

Judge7
Aaron Judge blijft opereren als de top rookie van het jaar, zowel aan slag, als in het veld. Wanneer de volledige 2.03 meter-lange outfielder zich uitstrekt, kan zelfs de scherpste linedrive niet voorbij The Judge komen.

Judge is hard op weg om MLB’s toprookie in de American League te worden. Niets lijkt hem te kunnen stoppen. Enjoy the ride.

Uit de top 10 gevallen

  • Mitch Haniger (OF, SEA) – Terugslag, kon niet handhaven
  • Yuli Gurriel (HOU, 1B) – Matige week
  • Antonio Senzatela (COL, RHP) – 4 ER vs CIN? Ouch..
  • Kyle Freeland (COL, LHP) – Niet goed.. tegen CIN
  • Manny Piña (MIL, C) – Tsja.. speeltijd.

Knocking on the Door

  • Josh Bell (1B/OF, PIT) – On fire. Nu nog constanter

Stats up-to-date: 25 mei 2017
De ’triple-slash’ statline bij slagmensen staat voor AVG/OBP/SLG

Jasper Roos
Jasper Roos
Hoofdredacteur. Schrijft voornamelijk over honkbal. Praat regelmatig in een microfoon. Pitch-sequence-aficionado. Shoeless Joe Jackson is een Hall of Famer.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen