Three up, three down: Braves breken records, stomen op

Maikel Franco/ Wikimedia Commons
Maikel Franco/ Wikimedia Commons

Vorig jaar keken we nog wekelijks naar de vorm van alle dertig teams in de SportAmerika MLB Power Ranking, maar dit jaar pakken we het anders aan. Daarvoor hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen. Iedere week bespreken we de zes meest opvallende teams van de afgelopen week en gaan we dieper in op de drie snelste stijgers en drie hardste dalers. Three up, three down.

Up

Los Angeles Angels

Bij het ingaan van de series met Tampa Bay Rays stonden de ploegen min of meer op hetzelfde punt in het seizoen. De Angels stonden net een game onder .500, de Rays er net eentje boven. Een goed moment om eens te bepalen wat je als team nu eigenlijk echt wil in een seizoen. De Angels grepen de kans dan ook met beide handen aan en staan inmiddels na drie zeges op rij op 25-23. Toch is Mike Scioscia voorlopig nog alles behalve tevreden over zijn team. Aanvallend kan het immers nog vele malen beter.
Zo staan de Angels bijvoorbeeld negentiende in de MLB als het gaat om slaggemiddelde met volle honken. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat slechts één team meer at-bat’s kreeg met volle honken. De Angels mochten het al 55 keer proberen (Tampa Bay kreeg 58 pogingen). Toch doet de slagploeg het in bredere zin helemaal niet slecht. De kracht die van Mike Trout en Albert Pujols af komt zal niemand verbazen. Achter dit duo is Andrelton Simmons aan een heel sterk seizoen aan slag bezig. Verder valt de bijdrage van Cameron Maybin op. Simmons en Maybin waren in de afgelopen week met afstand de twee meest productieve slagmensen voor de Angels.

Texas Rangers

De nederlaag tegen Boston Red Sox op dinsdagavond ten spijt was Texas veruit de best presterende ploeg in de MLB de afgelopen twee weken. Daarmee heeft de ploeg zichzelf in ieder geval weer terug in de race om een wild card kunnen brengen. Offensief zit het dan ook goed in elkaar in Arlington momenteel. Wanneer zelfs in een nederlaag nog zes runs geproduceerd kunnen worden, dan is ligt het probleem duidelijk elders.
Toch is ook de pitching bij lange na niet zo slecht als de uitslagen soms hebben doen vermoeden dit jaar. Zo zijn er bijvoorbeeld zeventien teams in de MLB momenteel die dit jaar al meer runs hebben moeten toestaan. Ook zijn er negen teams die meer hits om de oren kregen. Het enige nadeel in Texas op dit moment is dat het één niet samenvalt met het andere. Goede verdedigende wedstrijden worden niet ondersteund door slagkracht, terwijl aanvallend sterke wedstrijden vaak geen ondersteuning van de pitching krijgen. Het beste nieuws voor de Rangers zou dan ook weleens kunnen zijn dat zowel Tyson Ross als Cole Hamels op korte termijn kunnen terugkeren.

Atlanta Braves

Wanneer er records worden gebroken, dan weet je als fan dat het wel goed zit met jouw team. Voor Atlanta Braves-fans zal de smaak dan ook extra zoet zijn. Met één van de zwakste seizoenen in de geschiedenis van de franchise nog vers in het geheugen valt het seizoen 2017 tot nu toe alles mee. Sterker nog, de huidige bullpen doet het in sommige opzichten beter dan elke andere bullpen die de Braves ooit gehad hebben. Maar liefst 54 slagmannen op rij konden de knuppel niet tegen de bal krijgen.


De wedstrijd tegen de Pittsburgh Pirates van dinsdagavond (tot diep in de dinsdagnacht) zou weleens achteraf een keerpunt voor de Braves kunnen blijken. De ploeg uit Georgia kwam meerdere keren terug van een achterstand, zelfs in de negende inning nog een keer. Uiteindelijk kon Matt Adams via een walk-off de zege voor het team veiligstellen. Omdat de Braves nu eenmaal in de zwakste divisie van de MLB acteren heeft de huidige tweede plek weinig waarde, maar een handvat om zich aan op te trekken is het wel.

Down

Baltimore Orioles

De Baltimore Orioles komen langzaam van de roze wolk af waar de ploeg in de eerste zes weken van het seizoen op gezeten heeft. Van de laatste tien wedstrijden gingen er maar liefst zeven verloren, waaronder de meest recente drie. Mede-stuntploeg Minnesota Twins heeft het inmiddels zelfs beter voor elkaar dan de Orioles, zoals eerder in de eigen divise de New York Yankees de O’s al voorbij staken.
Het grote probleem voor de Orioles zit hem in de ineenstorting van de pitching. Waar de ploeg uit Maryland de afgelopen seizoenen een sterke slagploeg aan een middelmatige pitching koppelde leek het dit seizoen tot op heden eindelijk eens allemaal wat beter op elkaar aan te sluiten. Daardoor kon zelfs de stroeve start van een aantal toppers aan slag worden opgevangen. Zowel de starters als de relievers (tot voor kort nog de beste van de league) kunnen zich inmiddels niet meer meten met de top tien van de MLB. Het gevolg is de vrije val waarin de ploeg lijkt te raken.

Philadelphia Phillies

Soms is het de vraag wat nu precies oorzaak is en wat het gevolg is. Zijn Maikel Franco, Cameron Rupp en Michael Saunders op de bank gezet omdat de Phillies zo slecht spelen, of spelen ze zo slecht omdat het drietal geen vertrouwen meer krijgt van Pete Mackanin? Hoe het ook zit, de Phillies wonnen pas vijftien keer in 2017. Geen enkel ander team won zo weinig (al heeft San Diego een slechter winstpercentage).
Vooral Franco slachtofferen is daarin opvallend. Juist de man die nog enige toekomst had in Philadelphia (Rupp en Saunders lijken te vertrekken in juli) probeerde nog te produceren. Zo had hij recentelijk in uitwedstrijden een reeks van 9-uit-30 voor een .300 slaggemiddelde met nul strike-outs. Zolang ook Odubel Herrera steeds lager in de slagvolgorde komt te staan lijkt de manager eigenhandig de angel uit zijn team te hebben gehaald.

Seattle Mariners

Aan het begin van het seizoen was men vol lof over de Mariners. Er stond een team dat eindelijk weleens de play-off-droogte kon gaan doorbreken en er werden nog gefrituurde sprinkhanen geserveerd ook. Daarvan zijn nu alleen de sprinkhanen nog over. De ploeg is na vier nederlagen op rij zelfs door de al langer zwalkende Oakland Athletics voorbijgestreefd. Sterker nog, alleen Kansas City Royals doet het slechter in de American League.
Dat het de Mariners niet lukt een vuist te maken is niet heel moeilijk te verklaren. De ploeg heeft op dit moment de op-één-na zwakste bullpen met een ERA van 5.31 en slechts vijf starting rotations doen het beter (de starters verzamelden een ERA van 4.72). Bovendien zit er niet veel kracht in de knuppels. De Mariners zijn gemiddeld waar het gaat om hits (zestiende in de MLB) en het bereiken van het honk (veertiende) maar erg ver komen ze niet (vierentwintigste qua slugging). Tel de aanval en de verdediging bij elkaar op en de teleurstelling van de eerste seizoenshelft krijgt vorm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen