UFC 218: Gaat Jose Aldo zijn revanche nemen?


Detroit is op zaterdag 2 december het strijdtoneel van één van de meest aansprekende cards van dit jaar: UFC 218. In de Little Caesars Arena staat niet alleen de featherweighttitel op het spel. Ook alle andere match-ups gaan tussen contenders die 1-op-1 gaan uitvechten wie er een titleshot verdient. SportAmerika.nl kijkt in drie previews vooruit.

HOLLOWAY VS ALDO II

In eerste instantie stond er een ander titelgevecht op de planning. Vedergewichtkampioen Max Holloway zou voor het eerst zijn titel verdedigen tegen #1 contender en ex-lightweightkampioen Frankie Edgar. Echter raakte Edgar in de aanloop naar het gevecht geblesseerd aan zijn gezicht. Deze blessure was zo ernstig dat er zelfs een operatie aan te pas moest komen.
Al gauw werd de nieuwe tegenstander van Holloway gevonden. Niemand minder dan Jose Aldo bood zich nadrukkelijk aan voor een rematch; de UFC gaf hier uiteindelijk ook gehoor aan zodat de card niet aan kwaliteit zou inboeten. De reden dat Jose Aldo zo prominent om het gevecht vroeg, behalve het terug claimen van ‘zijn’ titel, is omdat hij zo snel mogelijk zijn contract met de UFC wil uitdienen. Ook Jose Aldo heeft namelijk de ambitie om pro-bokser te worden.

HET EERSTE GEVECHT

De eerste keer dat beide vechters tegenover elkaar stonden in de octagon was op 7 juni 2017. Aldo was toen nog de regerend featherweight-kampioen, nadat Conor McGregor zijn titel had opgegeven. Holloway ging het gevecht in als interim-kampioen en als underdog. Niet alleen was Aldo de vechter met meer ervaring; dat het event in zijn thuisland Brazilië werd gehouden sprak ook in het voordeel van de Zuid-Amerikaan.
Tijdens het gevecht was van bovenstaande voordelen niets meer te merken. Na een furieus begin van Aldo ging Holloway het tempo bepalen en had hij met zijn onorthodoxe stijl de X-factor gevonden. Jose Aldo kon er weinig tegenover stellen, zelfs zijn gevreesde lowkicks bleven achterwege. Dit resulteerde uiteindelijk in een  gevecht met een verdiende TKO-overwinning in ronde drie voor Holloway als uitkomst.

NIEUW STRIJDPLAN

Nu is er een half jaar verstreken en mogen beide vechters het weer tegen elkaar opnemen. Ditmaal zal Holloway de favoriet bij de bookies zijn. Aldo zal met een ander strijdplan moeten komen om enigszins een kans te maken op herovering van de titel. Daarin zullen lowkicks een belangrijk onderdeel moeten vormen. Hij zal de afstand snel willen verkleinen, zodat Holloway niet vanuit verschillende angles zijn stootcombinaties kan maken.
Voor Holloway komt er een nieuw aspect bij. Hij is nu de titelverdediger en de grote favoriet. Kan hij met die druk omgaan? Zaak voor hem is om zijn ritme in het boksen te vinden en veel gebruik te maken van zijn jab. Als hij hetzelfde ritme vindt als in het vorige gevecht dan kan Holloway bewijzen dat zijn titelverovering geen fluke was. Jose Aldo zelf zal er alles aan doen om zijn revanche te kunnen nemen.

(Top photo: UFC.com)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen