Vijf conclusies na de eerste maand in de NCAAB

Grayson Allen explodeerde in de Champions Classic tegen Michigan State: 37 punten (Dennis Wierzbicki/USA Today Sports)

De eerste drie weken van het nieuwe NCAAB College Basketball-seizoen zitten erop. Het was een maand waarin er veel voorbereidingstoernooien gespeeld werden. Onder meer de Champions Classic (Chicago), PK80 (Portland), Battle 4 Atlantis (Bahamas) en Mauii (Hawaii) zorgden voor veel spectaculaire wedstrijden. Het was tevens een maand waaruit vijf conclusies getrokken kunnen worden richting Conference play eind december.

ARIZONA EN PURDUE ZAKKEN AL VROEG DOOR DE ONDERGRENS

Zowel Arizona als Purdue stond in de top 15 van de AP-Poll aan het begin van het seizoen. Amper drie weken later zijn beide teams niet meer terug te vinden in de top 25 van de NCAA. Beide scholen leden tijdens de Battle 4 Atlantis in de Bahamas hun eerste nederlagen. Beide teams moesten het in de eerste ronde al afleggen in Paradise Island. De eerste nederlaag voor was tegen Tennessee in Overtime (75-78). Na deze nederlaag werd het nog wat erger voor Purdue, want ook Western Kentucky was te sterk in Paradise Island (73-77).
Arizona ging ongeveer op dezelfde manier twee keer onderuit. NC State bleek in een shoot-out met 84-90 te sterk voor de Wildcats. Daarna ging Arizona ook pijnlijk onderuit tegen Southern Methodist (60-66). Ironisch genoeg speelden beide teams in hun derde wedstrijd tegen elkaar, als afronding van het toernooi in de Bahamas. Daar waar het duel van tevoren gezien werd als potentiële finale, bleek dit slechts een wedstrijd om de zevende plek te zijn. In deze wedstrijd maakte Purdue het nog wat erger voor de nummer twee van het land. De Boilermakers wonnen met 89-64 van de Wildcats, waardoor Arizona van de tweede plek in de AP-Poll naar unranked ging. Ook Purdue vinden we na de 18e plek nu in dezelfde ranking niet meer terug.

BAGLEY EN DUKE ZIJN VOORLOPIG NIET TE STOPPEN

De Duke Blue Devils moeten het dit seizoen voornamelijk doen met freshmen. Duval, Carter Jr, Trent Jr, DeLaurier en O’Connell zijn allemaal dit jaar begonnen. Alleen Bolden en Allen zitten al een tijdje bij Duke en gaan hun laatste jaar in bij de Blue Devils. Toch werd dit team bij veel rankings op de eerste plek gezet. Na drie weken kunnen we concluderen dat deze rankings er niet naast zaten.
Marvin Bagley III heeft zich ontpopt als de beste speler van de NCAA en draagt op jonge leeftijd als freshman al veel gewicht op zijn schouders. Na acht wedstrijden scoort hij gemiddeld 22 punten met een schietpercentage van bijna 60%. Daarnaast pakt hij ook elf rebounds per wedstrijd en schiet hij 30% van de driepuntlijn. Als je daar pure shooters als Trent Jr, senior Allen en een dynamische Point Guard in Duval naast zet, krijg je een sterk team.
Met onder meer overwinningen op nummer drie Michigan State (88-81), Texas (87-78 in OT) en nummer zes Florida (87-84) heeft Duke een allesbehalve makkelijk programma gehad in de eerste maand. De enige zwakke plek in dit team is de bank, die maar uit drie spelers bestaat. Maar dat Duke het team is om te verslaan dit jaar, mag na een maand wel duidelijk zijn.

VIJF TEGEN DRIE BIJ MINNESOTA – ALABAMA

Deze maand gebeurde er iets wat nog nooit vertoont is op NCAA-niveau. Tijdens de wedstrijd tussen nummer 24 Alabama en nummer 12 Minnesota stond laatstgenoemde met 12 minuten te gaan meer dan 10 punten voor. Toen ontvlamde het duel volledig. Het begon met een opstootje tussen Mason en Sexton, wat resulteerde in twee technische fouten voor Mason en een technische fout voor de coach van Minnesota, Richard Pitino.
Amper een minuut later werd het nog erger. Onder de basket was Sexton klaar om te vechten na een harde fout, toen de bank van Alabama het veld op kwam. Alle spelers die op de bank zaten bij Alabama kregen technische fouten en mochten niet meer in actie komen. Dit betekende dat Alabama nog maar vijf spelers over had. Toen vervolgens Ingram zijn vijfde fout maakte en Petty een blessure aan zijn enkel kreeg na een jumpshot, stond Alabama met drie spelers op het veld. De achterstand was op dit moment nog steeds meer dan 10 punten.
Gek genoeg wist Alabama onder leiding van uitblinker Sexton (40 punten) nog tot drie punten terug te komen met twee man minder. Minnesota won uiteindelijk met 89-84, maar waarschijnlijk zullen we deze taferelen nooit meer tegen gaan komen op een basketbalveld.

Sexton scoorde veertig punten voor Alabama tijens het veelbesproken duel tegen Minnesota (Vincent Carchietta-USA TODAY Sports)

MAAND VAN DE TOPPERS STELT NIET TELEUR

In de eerste drie weken van het seizoen stonden er al veel toppers op het programma tussen teams uit de AP-Poll. Het begon eigenlijk al met de overwinning van nummer negen Texas A&M op nummer 19 West Virginia (88-65). Vier dagen later werd tijdens de Champions Classic de wedstrijden tussen Michigan State (3) – Duke (1) en Kentucky (7) -0 Kansas (2) afgewerkt. Kansas wist dankzij missers van Diallo en freshman Knox met 65-61 te winnen van Kentucky. Duke won na een spektakelstuk met 88-81 won van de Spartans, waarbij Grayson Allen 37 punten scoorde in Chicago.
In de tweede week werden er voorbereidingstoernooien gespeeld. Onder meer Witchita State (8) – Notre Dame (5) (66-67), Michigan State (3) – North Carolina (13) (63-45) en het eerder genoemde duel tussen Arizona en Purdue zorgden voor spektakel. De overwinning van nummer zes Florida op nummer 15 Gonzaga in double overtime (111-105) en de comeback van Duke tegen hetzelfde Florida (87-84) waren de kers op een hele grote novembertaart.

NORTHWESTERN, SETON HALL, UCLA EN ST. MARY’S EERSTE SLACHTOFFERS AP POLL

Na november zijn er  nog een paar andere teams die niet meer terug te vinden zijn in de top 25. Northwestern ging twee keer onderuit in de eerste weken. Nummer 25 Creighton en nummer 22 Texas Tech wisten beide te winnen van Northwestern, waarna het al voorbij was voor het team uit de Big Ten. UCLA verloor van hetzelfde Creighton en had ook veel moeite met Wisconsin en Central Arkansas.  Dit bleek genoeg te zijn om uit de AP Poll gezet te worden door de stemmers.
St. Mary’s verloor aan het einde van week twee tweemaal. Unranked Washington State en Georgia bleken net iets te sterk te zijn. Hierdoor was ook St. Mary’s na een maand niet meer terug te vinden  op de AP Poll. Laatste slachtoffer was Seton Hall. Seton Hall verloor van Rhode Island en werd hierdoor niet meer als een top 25 team gezien. De nieuwe teams in de AP-Poll zijn: Virginia (7-0), Arizona State (6-0), Texas Tech (6-0), TCU (6-0), Alabama (5-2) en Creighton (5-1).
Ook werd aan het eind van de maand de ACC/Big Ten Challenge gehouden. Voor het tweede jaar op rij wist de ACC deze challenge met overmacht te winnen. Ondanks de laatste overwinning van Michigan State op Notre Dame won de ACC met 11-3.

BEGIN VAN DECEMBER EXPLOSIEF

Zo is er veel gebeurd in de eerste maand van het NCAA-basketbal seizoen. Toch staat de volgende maand alweer voor de deur. Met onder meer Creighton (25) – Gonzaga (15), Witchita State (8) – Baylor (16) en Cincinnati (11) – Xavier (21) staan er meteen een paar toppers op het programma. De week daarna staan er nog een paar ranked teams tegenover elkaar. Virginia (18) – West Virginia (19) en Villanova (4) – Gonzaga (15) zijn hierbij de mooiste wedstrijden. Meer dan genoeg om van te genieten dus richting de jaarwisseling en de start van conference play, eind december.

(Top photo: Craig Mitchelldyer/AP Photo)

Lars Leeftink
Lars Leeftink
Adjunct-hoofdredacteur, eindredacteur voor de NBA en college football/basketbal en terug te vinden in 3000 SportAmerika podcasts. Heeft de Amerikaanse sporten leren kennen via videogames. Volgt sindsdien bijna alle Amerikaanse sporten. De NFL en NBA Draft zijn mijn jaarlijkse guilty pleasure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen