World Junior Championship 2024: Duitsland verrast Finland, Tsjechië en Canada declasseren tegenstand

Dag twee van het World Junior Championship betekende voor zowel Duitsland als Zwitserland eveneens de aftrap van de editie van 2024. Waar de Zwitsers ondanks goed spel en een overwicht met 3-0 ten onder gingen tegen Slowakije, won die Mannschaft verrassend met 3-4 van Finland. In poule B declasseerde Tsjechië opponent Noorwegen en klopte Canada Letland met dubbele cijfers.

POULE A

FINLAND – DUITSLAND (3-4)

Team Duitsland had zich in de weken voorafgaand aan het WJC ingesteld om te strijden voor ieder punt. Toch kunnen de geschreven scenario’s van de technische staf na de openingswedstrijd direct de prullenbak in. Met een 4-3 overwinning op Finland schreven de Duitsers niet alleen twee punten bij, maar won het bovendien voor het eerst in de geschiedenis van de blauw-witten op het WJC. Met de overwinning lijkt een langer verblijf in de hoogste divisie nagenoeg een zekerheid.

Toch waren de Scandinaviërs in grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. In de eerste periode was het voor beide ploegen vooral aftasten en middels treffers van Veit Oswald en Tommi Mannisto werd de tussenstand op 1-1 bepaald. Het hoofdgerecht werd echter voor de tweede periode bewaard. Krap drie minuten onderweg noteerde men reeds drie treffers (3-2 Finland). Ondanks Duitsland met de rug tegen de muur stond, rechtte het de rug en namen na goals van Roman Kechter en de tweede voor Veit Oswald brutaal de leiding. De bloedstollende eenrichtingverkeer in de derde was meer spannend dan goed en leverde geen treffers meer op.

Centraal in de Duitse overwinning stond forward Veit Oswald. De negentienjarige winger staat dit seizoen onder contract bij EHC München en onderstreept zijn goede vorm (zeven punten in 24 wedstrijden) met twee treffers.

LETLAND – CANADA (0-10)

Ondanks het feit dat Canada niet als nummer één favoriet naar Zweden is afgereisd, toont de ploeg van head coach Alain Letang zich op meerdere facetten een winnaar. Nadat op Opening Day Finland met 5-2 werd verslagen, lieten de Canadezen in wedstrijd twee geen spaan heel van lijdend voorwerp Letland. Na zestig minuten stond er een 10-0 overwinning op de borden.

Vanaf da face-off was het direct duidelijk wie de wedstrijd winnend af zou sluiten. Met een hoge forecheck gaven de Canadezen de Letten nauwelijks tijd om in het spel te komen. Toch drukte zich dat niet direct in de score uit. Nadat Conor Geekie (Arizona Coyotes) de score opende, verdubbelde een krappe twee minuten later Brayden Yager (Pittsburgh Penguins). Het bleek een voorbode voor wat er later kwam. Met drie goals in de tweede periode en vijf in de derde werd de eindstand op 10-0 bepaald.

Grote man aan de kant van de Canadezen werd 2024 oogappel Macklin Celebrini. De beoogd (en vrij zekere) first overall pick voelde zich met de geboden tegenstand als een vis in het water en eindigde de wedstrijd met vijf punten (één goal, vier assists). Matthew Wood deed overigens ook een aardige duid in het zakje. De multi-inzetbare Nashville Predator maakte zijn eerste treffer van het toernooi en was tweemaal aangever.

POULE B

NOORWEGEN – TSJECHIË (1-8)

Tsjechië had na de zure nederlaag tegen rivaal Slowakije alle zinnen gezet op eerherstel. In Noorwegen vond het daar haar ideale tegenstander in. De Scandinaviërs verloren op Opening Day weliswaar met 4-1 van topfavoriet Team USA, maar konden het niveau en tempo lang bijbenen. Dit leidde vanzelfsprekend tot tevreden gezichten in het Noorse kamp.

Gesteund door de stunt van Duitsland eerder die dag, trokken de Noren strijdbaar ten ijs. In de eerste tien minuten van de wedstrijd deelden de roodhemden voorzichtig wat speldenprikjes uit en testte het op de powerplay Tsjechische goalie Michael Hrabal (Arizona Coyotes). Toen na tien minuten captain Jiri Kulich (Buffalo Sabres) de score opende, was de beer los.

De ploeg van head coach Patrik Augusta speelde met de Noorse formatie en na zestig minuten ijshockey stond er een ruim verdiende 1-8 overwinning op het scoreformulier. Hattricks van Jiri Kulich en Eduard Sale (Seattle Kraken) stonden centraal in de grootste zege van het toernooi tot dusverre. De kater van het verlies tegen Slowakije is wellicht nog niet verdwenen, maar het goede spel biedt voldoende perspectief.

SLOWAKIJE – ZWITSERLAND (3-0)

Slowakije won op Opening Day met speels gemak van rivaal Tsjechië en ook op dag twee leek een overwinning op Zwitserland de Slowaken niet in de weg te staan. Ondanks het feit dat er na zestig minuten een 3-0 eindstand op het scorebord stond, deed het wedstrijdbeeld toch anders vermoeden. Met de tweede overwinning op rij wint Slowakije voor het eerst sinds 2002 (!) haar eerste twee wedstrijden op het WJC.

Toch waren de Zwitsers in grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij. De formatie van head coach Marcel Jenni zag Samuel Honzek (Calgary Flames) in de eerste periode de score openen, maar pakte vervolgens het initiatief. Met een spervuur aan schoten was het vooral aan goalie Adam Gajan (Chicago Blackhawks) te danken, dat de Zwitsers in deze wedstrijd niet tot scoren kwamen. Treffers van Peter Repcik en Servac Petrovsky — derde van het toernooi — bepaalden de eindstand uiteindelijk geheel tegen de verhouding in op 3-0.

UP NEXT

Vandaag doen ze het wat rustiger aan in Zweden. Met slechts twee wedstrijden kunnen de fans even bijkomen van het tot op heden leuke toernooi!