World Cup of Hockey preview: Zweden

wch
Na een lange zomer barst het ijshockeyspektakel weer los in Noord-Amerika! Dit jaar zal dit zelfs een maand eerder gebeuren, door middel van de World Cup of Hockey! Acht ploegen zullen het tegen elkaar opnemen in dit internationale toernooi, dat zich tussen 17 september en 1 oktober in Toronto zal afspelen. Maar voordat het zover is, zullen we eerst de deelnemende teams nader belichten. Vandaag staat Zweden in de spotlights.
De kracht
De Zweedse nationale ploeg kent opnieuw vele grote namen. Denk bijvoorbeeld aan de gebroeders Sedin of aan doelman Henrik Lundqvist. Het is een collectie van toonaangevende spelers in NHL. Misschien niet van het niveau van Canada, maar nog steeds zeer gevaarlijk. Dit bleek twee jaar geleden al toen Zweden zilver pakte tijdens de Winterspelen in Sochi. Ondanks dat de oorspronkelijke aanvoerder Henrik Zetterberg uitviel met een blessure, is dit nog steeds een team met een goede mix van veteranen en jongelingen. De voorhoede zal opnieuw geleid worden door de Sedins. Ook de defensie kent geen gaten, met spelers als Victor Hedman (Tampa Bay), Oliver Ekman-Larsson (Arizona) en Erik Karlsson (Ottawa) als blikvangers.
De zwakte
Het grootste vraagteken voor de Zweden blijft in het doel. Henrik Lundqvist is een topkeeper, maar backup Jhonas Enroth (foto) is dat zeker niet. Vele Zweden zullen dus ervoor gaan bidden dat Lundqvist het hele toernooi fit blijft. Daarnaast zijn de Sedins toch weer twee jaartjes ouder geworden en wordt het steeds minder vanzelfsprekend dat ze dit team zullen leiden. Nieuwe karretrekkers zouden dus geen overbodige luxe zijn.
enroth-zweden
De verwachting
Groep B zal een zeer gelijkwaardige poule worden. Finland, Rusland, Zweden en Team Noord-Amerika kunnen elkaar allemaal verslaan. Op papier is Zweden echter wel de sterkste en dus lijken ze samen met Finland de favoriet voor de groepswinst.
Het speelschema
De Zweden vangen op 18 september het toernooi aan met een wedstrijd tegen de Russen, om 21:00 uur (alles Nederlandse tijd). Twee dagen later speelt het om dezelfde tijd tegen aartsrivaal Finland, waarna opnieuw twee dagen later de afsluiting van de groepsfase volgt tegen Team Noord-Amerika. Ook deze wedstrijd zal om 21:00 uur zijn.
De verwachte lineup
Het uitvallen van Henrik Zetterberg had als gevolg dat Mikael Backlund (Calgary) moest worden opgeroepen. Dit zal zijn gevolgen hebben, want Backlund is simpelweg niet zo goed als Captain Zetty. Loui Eriksson werd afgelopen zomer gecontracteerd door Vancouver en zal dit toernooi op een lijn met teamgenoten Henrik en Daniel Sedin spelen. Defensief gezien zal één linkshandige verdediger op rechts moeten uitkomen, door het uitvallen van John Klingberg (Dallas).
Daniel Sedin (VAN) – Henrik Sedin (VAN) – Loui Eriksson (VAN)
Gabriel Landeskog (COL) – Nicklas Backström (WSH) – Filip Forsberg (NSH)
Carl Hagelin (PIT) – Mikael Backlund (CGY) – Patrik Hornqvist (PIT)
Rickard Rakell (ANA) – Marcus Kruger (CHI) – Jakob Silfverberg (ANA
Carl Söderberg (COL)
Oliver Ekman-Larsson (ARI) – Erik Karlsson (OTT)
Victor Hedman (TB) – Anton Stralman (TB)
Mattias Ekholm (NSH) – Nicklas Hjalmarsson (CHI)
Hampus Lindholm (ANA)
Henrik Lundqvist (NYR)
Jhonas Enroth (TOR)
Jakob Markstrom (VAN)
One to watch
oel-sweden
Er zijn genoeg spelers om rijkhalsend naar uit te kijken wanneer het gaat over de Zweedse ploeg, maar Oliver Ekman-Larsson (foto) zou weleens de hoogste ogen kunnen gooien van allemaal. Dit komt namelijk omdat OEL in de NHL uitkomt voor de Arizona Coyotes en daarom krijgt hij zelden de aandacht die hij verdient. Nu hij weer op het allerhoogste podium mag uitkomen (en ook nog eens omringd is door veel meer topspelers), heeft Ekman-Larsson de mogelijkheid om te laten zien dat hij één van de beste verdedigers ter wereld is.
Foto’s: NHL.com; oelofsweden.se

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen