Tampa Bay schrijft geschiedenis. Anaheim grijpt de macht in Pacific

SportAmerika blikt dagelijks terug op de gespeelde wedstrijden in de National Hockey League. Vannacht kon de redactie er eens goed voor gaan zitten, want er werden liefst elf duels voorgeschoteld. Ed Versteeve, Richard de Weijze en Rowdy van Grieken nemen je mee in het verhaal.
IMG_20160306_065749
Tampa Bay Lightning – Carolina Hurricanes
Tampa Bay kon vannacht geschiedenis schrijven in de eigen Amalie Arena. Als er gewonnen werd, betekende dit de negende op rij; een record voor de club! De Hurricanes moesten hiervoor geslachtofferd worden.
In de eerste periode kwam Tampa Bay door een goal van Ondrej Palat op voorsprong. Victor Rask maakte in de tweede periode echter gelijk, waardoor Palat opnieuw moest scoren om een voorsprong voor de thuisploeg te creëren; 2-1. Jordan Staal en Jeff Skinner scoorden echter in de derde periode, wat Carolina een 3-2 voorsprong opleverde. Met nog ruim zes minuten te gaan scoorde Tyler Johnson de gelijkmaker voor de Bolts, waardoor overtime beslissing moest brengen. En die beslissing kwam er, van de stick van Alex Killorn. Hierdoor schreef de ploeg van coach John Cooper vannacht historie met de negende zege op rij.

Los Angeles Kings – Anaheim Ducks
Het hockeygevecht in LA om de koppositie in Central leverde het topduel op tussen Los Angeles Kings en Anaheim Ducks. Anaheim won uiteindelijk met 3-2.
In de eerste periode ging het los. Vooral met de vuisten dan, want er werden nogal wat tijdstraffen uitgedeeld na een fikse knokpartij.

In de tweede periode pakte Anaheim de voorsprong door een goal van Ryan Kesler. Milan Lucic maakte gelijk. David Perrron, enorm op dreef na zijn move vanuit Pittsburgh, zorgde voor 1-2. Na 2:42 in de derde scoorde Jakob Silfverberg de 1-3. Vlak daarna maakte Drew Doughthy nog de aansluitingstreffer, maar dichterbij kwamen de Kings niet. De Ducks pakten met de elfde winst op rij de koppositie. Een razend knappe prestatie na de zwakke start van het seizoen.

Winnipeg Jets – Montréal Canadiens
Een ware ‘basement battle’ voltrok zich vannacht in Winnipeg Daar namen de Jets en Habs het tegen elkaar op. Winnipeg ging op zoek naar de eerste thuisoverwinning sinds januari.
In de eerste periode werd er niet gescoord, maar in de tweede periode mocht de scoreteller wel aan de gang. P.K. Subban verspeelde op knullige wijze de puck in eigen zone aan Mark Scheifele, die oog-in-oog met Habs-keeper niet faalde; 1-0. Alex Galchenyuk scoorde na een minuut echter alweer de gelijkmaker. In periode drie bracht Andrew Copp Winnipeg opnieuw op voorsprong, maar ook dit keer bracht Galchenyuk Montréal langszij. Zeven minuten voor tijd scoorde Scheifele opnieuw, een goal die niet beantwoord werd door de Habs. Later scoorde Scheifele nog in het lege doel, wat hem zijn eerste hattrick in de NHL opleverde.

Buffalo Sabres – Minnesota Wild
De strijd om de laatste wildcard in de West blijft verhit tussen de Wild en de Avalanche. Gisteravond kon Minnesota de druk in Colorado opvoeren, maar dan moest Buffalo wel verslagen worden.
Na twee minuten bracht nieuwkomer David Jones de gasten op een 1-0 voorsprong, waarna Johan Larsson in periode twee de Sabres op gelijke hoogte bracht. Jack Eichel vond niet veel later ook het net, wat Buffalo een 2-1 voorsprong opleverde. Mikko Koivu scoorde in de derde periode echter op de powerplay, waardoor extra tijd de beslissing moest brengen. Omdat overtime geen uitkomst bracht, was het tijd voor de beruchte shoot-out. Pominville, die als achtste mocht schieten, scoorde hierin de beslissende; 3-2 Minnesota was de eindstand.

Colorado Avalanche – Nashville Predators
De gratis te bekijken wedstrijd op NHL.com van deze zaterdagavond. Op ‘Military Apprecation-night’ in Colorado traden de Avalanche en de Predators aan. Nashville had hierin de kans een gat te slaan met de directe concurrent uit Denver.
Nashville begon goed aan het duel, maar de goal viel aan de andere kant. Blake Comeau was het meest attent op de rebound. Forsberg veegde deze achterstand in de tweede periode weg, maar Avalanche-aanvoerder Gabriel Landeskog zette Colorado opnieuw op voorsprong. In de derde periode ging Nashville los. James Neal, Mike Fisher, Shea Weber en Miikka Salomaki vonden elk het net, waardoor de Predators met 5-2 zegevierden.

Pittsburgh Penguins – Calgary Flames
De Penguins bezitten nog steeds de laatste wildcardpositie in de East, maar aartsrivaal Philadelphia zit de Penguins op de hielen. Een overwinning op de ploeterende Flames zou zeer goed van pas komen in ‘Steel City’.
Sidney Crosby bracht Pittsburgh met een halve minuut al op een 1-0 voorsprong, wat een veelbelovende middag leek te vormen voor de thuisfans. Echter, Joe Colborne maakte binnen anderhalve minuut alweer gelijk namens Calgary. Crosby bracht de Penguins in de tweede periode opnieuw op voorsprong, maar ditmaal scoorde Flames-aanvoerder Mark Giordano de gelijkmaker. Mikael Backlund en Lance Bouma scoorden ook nog voor de bezoekers, wat Calgary een 4-2 winst opleverde.

Boston Bruins – Washington Capitals
Nadat Chicago eerder deze week op indrukwekkende wijze aan de kant werd gezet, mocht Boston het vannacht opnieuw opnemen tegen een grootmacht. De Capitals konden vannacht de magische barrière van 100 punten al doorbreken, mits er gewonnen werd.
In de eerste periode bracht Patrice Bergeron Boston op 1-0, op aangeven van Brad Marchand. In de tweede periode lieten de Bruins de Capitals alle hoeken van het ijs zien, met twintig schoten op doel in de periode (!), maar aan de andere kant wist Karl Alzner de puck voorbij Tuukka Rask te schieten; 1-1. Washington dicteerde in de derde periode, maar goals kwamen er niet. In overtime wel, toen Matt Niskanen een kogel vanaf de blueline afvuurde. Washington won hierdoor met 2-1.

Toronto Maple Leafs – Ottawa Senators
In zowel Toronto, als in Ottawa, is iedereen eigenlijk al bezig met volgend seizoen. De Leafs laten dit bijvoorbeeld zien door jonge talenten als Zach Hyman en William Nylander speeltijd te geven. Vannacht namen de twee ploegen uit Ontario het tegen elkaar op in Toronto.
Vroeg in periode 1 kwam Ottawa op voorsprong, dankzij een goal van Bobby Ryan. William Nylander maakte drie minuten later gelijk, wat voor hem zijn eerste goal in de NHL betekende. Opvallend is dat zowel de laatste goal in de NHL van Williams vader Michael, als de eerste treffer van zoonlief William, geassisteerd werden door Brooks Laich. In de tweede periode scoorde Nikita Soshnikov voor Toronto, waardoor de thuisploeg nu 2-1 voor stond. Marc Methot en Zack Smith scoorden echter nog voor Ottawa, waardoor de bezoekers er met de 3-2 winst vandoor gingen.

Philadelphia Flyers – Columbus Blue Jackets
De Flyers staan momenteel op een achterstand van vijf punten op aartsrivaal Pittsburgh, voor het laatste ticket voor de play-offs. Columbus is bezig met een slotoffensief, maar deze komt simpelweg te laat voor een ‘play-off push’.
Na ruim drie minuten kwamen de Flyers dankzij Michael Raffl op voorsprong, waarna Radko Gudas (vanaf het midden van het ijs) de score verdubbelde. Sam Gagner scoorde in de tweede periode zelfs de 3-0, waarop de 4-0 binnen tien seconden (!) volgde van Claude Giroux. Nick Cousins en opnieuw Gudas scoorden nog in de derde periode (binnen een halve minuut na elkaar), waardoor Philadelphia met maar liefst 6-0 won.

Arizona Coyotes – Florida Panthers
Het wordt lastig voor de ploegen achter de top-3 van Pacific om de playoffs te halen. Arizona valt tussen wal en schip en kreeg vannacht de koploper uit Atlantic, Florida Panthers, op bezoek. De Cats laten de laatste weken wat steekjes vallen. Ook vannacht; de Yotes wonnen met liefst 5-1.
Na een doelpuntloze eerste periode knalde Martinook Arizona shorthanded op voorsprong. Tanguay en Ekblad zorgden voor een 2-1 stand na 40 minuten. In de slotperiode liep de thuisploeg weg bij Florida met drie unanswered goals. De 5-1 nederlaag betekende het vierde verlies in vijf duels voor de Panthers, die de kopppsitie verspeelden aan de red hot Tampa Bay Lightning.

San Jose Sharks – Vancouver Canucks
San Jose Sharks en Vancouver Canucks mochten vannacht aantreden in een division rivalry. De Sharks staan derde, veertien punten voor op de Canucks, de nummer vijf in Pacific. Vancouver nam vannacht de punten mee uit de Shark Tank door een knappe 4-2 zege te boeken.
Haley zette San Jose op voorsprong, maar powerplay goals van Vey en Daniel Sedin brachten de Canucks aan de goede kant van de score. Brent Burns herstelde het evenwicht weer namens de Sharks, maar opnieuw een powerplay goal van Hamhuis en een treffer van Burrows zorgden voor de 4-2 winst van Vancouver.