Nietgemaakte trades tekenen NHL Trade Deadline

Canucks-verdediger Dan Hamhuis blijft in Vancouver. (Foto: The Province)
Canucks-verdediger Dan Hamhuis blijft in Vancouver. (Foto: The Province)

Gisteren was het dan eindelijk zover; de NHL Trade Deadline! In mijn column van een paar weken geleden, liet ik mijn enthousiasme blijken voor de deadline, waarvoor ik veel actie verwachtte, gezien het aantal spelers dat beschikbaar zou zijn dankzij aflopende contracten. Helaas mocht het niet zo uitpakken. Veel van de deals werden pas in het laatste anderhalf uur voor de deadline (21:00u Nederlandse tijd) gemaakt en ook waren de grootste namen afgelopen weekend al vertrokken. Dit waren bijvoorbeeld Andrew Ladd (ging naar Chicago), Eric Staal (naar de Rangers) en Jiri Hudler (naar de Panthers), wat de ‘flashiness’ van de trade board wegnam. Maar alsnog, namen als Dan Hamhuis (Vancouver) en Jonathan Drouin (Tampa Bay) waren nog steeds beschikbaar. Deze heren bleven bij hun respectievelijke club, maar gelukkig waren er nog wel andere spelers die sinds de deadline een andere club hebben. Dit waren de meest noemenswaardige gebeurtenissen:
Boedker en Gelinas versterken Colorado
Nadat de week voor de deadline bekend werd dat de Arizona Coyotes hun contractaanbieding voor Boedker hadden teruggetrokken, begonnen de speculaties over een mogelijke bestemming voor de Deense aanvaller. Dit werd uiteindelijk Colorado. Boedker zal zeker niet misstaan op een lijn met bijvoorbeeld Matt Duchene en/of Nathan MacKinnon, want de Deen heeft snelheid, skill en heeft dit seizoen dertien goals en 26 assists dit seizoen.
Arizona ontving aanvaller Alex Tanguay (vier goals en 22 assists in 52 wedstrijden dit seizoen), Connor Bleackley (een talentvolle centre die in 2014 als 23e werd gekozen door de Avalanche) en Kyle Wood (defensieve belofte die in 2013 in de derde ronde gekozen werd).
Aanvaller Mikkel Boedker speelt sinds gisteren voor Colorado. (Foto: avalanche.nhl.com)
Aanvaller Mikkel Boedker speelt sinds gisteren voor Colorado (Foto: avalanche.nhl.com).

Een defensieve boost volgde later, toen bleek dat Éric Gélinas (1 goal en 5 assists in 34 wedstrijden) ook naar de Mile High City was vertrokken. Dit kostte Colorado een derde ronde selectie in de aankomende draft aan de Devils.
Verder kreeg Colorado aanvaller Taylor Beck van de Islanders voor aanvaller Marc-André Cliche. Een deal die hoogstwaarschijnlijk minder impact op de Avs zal hebben.
Kris Russell naar de Lone Star State
Vice-president Brian Burke van de Flames vertelde gisterochtend al dat Kris Russell na de deadline geen Flame meer zou zijn, gezien zijn aflopende contract. De Stars voegden de verdediger toe. De enhanced stats van Russell zijn nagenoeg dramatisch, maar hij leidt de NHL in geblokte schoten en hij is ook niet de minste in het creëeren van kansen voor zijn ploeg. Russell scoorde dit seizoen vier keer en had elf assists.
In ruil ontving Calgary verdediger Jyrki Jokipakka (twee goals en vier assists in 40 wedstrijden dit seizoen), talentvolle belofte Brett Pollock (selectie in tweede ronde in 2014) en een tweede ronde keuze voor de draft deze zomer, die een eerste ronde selectie kan worden wanneer de Stars, met een Kris Russell die minstens 50% van de wedstrijden speelt, de Conference finals halen.
Boston focust zich op een run
Nadat Andrew Ladd vorige week van Winnipeg naar Chicago verkaste, werd Bruins-aanvaller Loui Eriksson gezien als de aanvaller met de meeste waarde op de trade board. Boston besloot echter om de Zweed te behouden en dus het risico te lopen om hem komende zomer voor niks te moeten zien vertrekken door zijn aflopende contract.
GM Don Sweeney voegde daarom Devils-aanvaller Lee Stempniak (zestien goals en 25 assists in 63 wedstrijden) en Hurricanes-verdediger John-Michael Liles (zes goals en negen assists in 64 wedstrijden) toe. Dit zorgt ervoor dat Boston de broodnodige scorings- en defensieve hulp kon toevoegen. Dit alles kostte Boston een vierde ronde keuze in 2016 en een tweede ronde keuze in 2017 aan New Jersey en een derde ronde keuze in 2016, een vijfde ronde keuze in 2017 en belofte Anthony Camara aan Carolina.
Beter laat dan nooit in Anaheim
Eén belangrijke vraag speelde op toen bekend werd dat Boedker naar Colorado vertrok en Russell naar Dallas ging; waarom deed Anaheim niks?! De Ducks zijn compleet opgeleefd in de afgelopen weken en daarom moest er hulp worden binnengebracht voor de play-offs. Het duurde echter tot het laatste uur voor de deadline, totdat Anaheim werd opgemerkt, maar toen begon de bal ook echt te rollen in Orange County. Brandon Pirri (vorig seizoen goed voor 22 goals) arriveerde van Florida voor slechts een zesde ronde selectie voor deze zomer en Jamie McGinn van Buffalo (14 goals en 13 assists in 63 wedstrijden) werd toegevoegd voor een derde ronde selectie deze zomer. Corey Tropp (depth) werd aangetrokken van Chicago voor de voor het tweede team uitkomende Tim Jackman en een selectie voor de zevende ronde deze zomer.
Aanvaller Patrick Maroon werd naar Edmonton gestuurd voor een vierde ronde selectie en belofte Mark Gernat.
Dit waren natuurlijk niet de enige deals die gisteren werden gemaakt, maar dit zijn wel de meest noemenswaardige. Zoals eerder al gezegd werden een aantal verwachtte deals niet gemaakt. Dit gold voor Dan Hamhuis, die felbegeerd was door zowel Chicago en Dallas, maar een deal werd niet gemaakt. Teamgenoot en aanvaller Radim Vrbata wisselde ook niet van clubs, echte geruchten over de aanvaller bleven ook uit. Verder waren het jonge aanvallers als Nail Yakupov (Edmonton) en Jonathan Drouin (Tampa Bay). Beide aanvallers komen niet goed uit de verf bij hun respectievelijke clubs en zouden andere teams misschien de gok kunnen nemen op een van de spelers. Zowel Edmonton als Tampa Bay wilde graag een deal maken met andere clubs, maar dit gebeurde niet. Voor een nieuwe club zullen beiden moeten wachten tot de NHL Entry Draft op 24 juni aanstaande.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen