NHL Weekly: Geen maat op de Oilers, problemen in New Jersey, Tippett acht jaar langer Flyer en heel veel meer

We vallen een beetje in herhaling over de Oilers, maar dat vinden ze in Edmonton helemaal niet erg. Ze blijven daar de overwinningen maar aaneenrijgen en hebben nu zelfs het all-time record binnen handbereik. Slechter nieuws komt er onder meer uit New Jersey en Philadelphia, waar verschillende spelers voorlopig even absent zijn. Hoe dat precies zit, proberen we in deze NHL Weekly uit te leggen.

ATLANTIC DIVISION

REGELMAAT IN BOSTON

No Bergeron and no Krejci? No problem voor de Boston Bruins. Het is knap wat Jim Montgomery met zijn team presteert na het pensioen van die twee sterkhouders. Charlie Coyle is één van de spelers die de rol van de gestopte toppers heeft overgenomen. De 31-jarige Coyle doet het prima met 17 goals, nu al een personal best voor de centre, maar in Boston draait het natuurlijk nog altijd om David Pastrnak en Brad Marchand. En goalies Jeremy Swayman en Linus Ullmark natuurlijk.

De Bruins zagen woensdag een 5-game winning streak eindigen met een 3-2 nederlaag tegen de Carolina Hurricanes. De ijzersterke powerplay van de Canes had al twee keer toegeslagen voordat Brad Marchand de stand weer gelijktrok. Een derde tegentreffer, dit keer van Jordan Martinook, kwam Boston niet meer te boven. Een teleurstellend resultaat, maar in de Atlantic Division hebben de B’s de touwtjes nog steeds stevig in handen. De Florida Panthers zijn de enigen die kunnen volgen en zelfs dat gat bedraagt al 5 punten.

KUCHEROV HOUDT BOLTS IN DE RACE

Het is een prachtige strijd om de koppositie van het topscorersklassement. De ene dag leidt Nathan MacKinnon met een banddikte, maar een dag later slaat Nikita Kucherov weer keihard toe. Deze week was ’t wat dat betreft ook weer op schitterende wijze raak. Met 3 goals en een assist leidde Nikita Kucherov zijn Tampa Bay Lightning bijna in zijn eentje met 6-3 voorbij de Flyers. De Rus was daarmee de eerste speler dit seizoen die de 80 punten aantikt. Het antwoord van MacKinnon bleef niet uit. Met 4 goals en een assist was hij verantwoordelijk voor de 6-2 ontmanteling van Washington in Colorado.

Nikita Kucherov heeft tijdens zijn loopbaan al voor heel veel mooie momenten gezorgd, maar zelden was hij productiever dan dit seizoen. In 2018-2019 besloot de Rus het seizoen met een geweldig aantal van 128 punten. Gaat hij in het huidige tempo door, dan komt Kucherov rond de 140 punten uit. Duizelingwekkende cijfers voor spelers die niet Connor MacDavid heten, maar in Tampa Bay zijn ze die productie ook hard nodig.

De Lightning zijn Boston en Florida al uit het oog verloren in de divisie en strijden met Toronto om de derde plaats. Als vangnet is er eventueel nog een wildcard, maar in de onwaarschijnlijk spannende Eastern Conference is dat ook bepaald geen zekerheidje.

HOUDT JJ PETERKA GRANATO IN HET ZADEL?

Op social media werd woensdag bijna gesmeekt om het ontslag van Sabres-coach Don Granato. Een dag eerder ging Buffalo roemloos onderuit bij de Anaheim Ducks en de fans hadden genoeg gezien. Het management blijft echter (nog) vertrouwen houden in Granato. Ze kregen in elk geval voor even gelijk. In het tweede deel van hun back-to-back in Californië legden de herboren Sabres het veel sterker geachte LA op het rooster: 5-3.

Grote man bij de Sabres was dit keer een Duitser. John-Jason Peterka, of kortweg JJ, bewaarde zijn eerste 2-goal game in de NHL voor een goed moment. Met de uitblinkende Peterka spoelde Buffalo iets van die nare smaak weg en lijkt Granato (weer) te overleven. De coach deed het vorig seizoen prima met een zeer jong roster, maar kan vrijwel diezelfde jonge groep dit seizoen niet de volgende stap laten zetten. Een felbegeerd postseason-ticket is heel ver weg waardoor de Sabres voor het dertiende seizoen op rij de boot dreigen te missen.

VRIENDEN MATTHEWS EN BIEBER EEN SETJE

Tijdens de All-Star Game bedoelen we dan… De NHL besloot hun jaarlijkse feestje dit jaar weer eens anders aan te kleden. De All-Stars worden volgend weekend in Toronto niet per divisie ingedeeld, maar middels een heuse draft op donderdag. Deze wordt gedaan door de aangewezen captains, die op hun beurt weer hulp krijgen van een celebrity. Auston Matthews is – logischerwijs – aangewezen als captain van één van de vier teams en de superster van gastheer Toronto krijgt bij het kiezen hulp van zijn goede vriend Justin Bieber.

De zanger was naar verluidt ook betrokken bij het ontwerp van de shirts tijdens deze All-Star Game. Naast Justin Bieber geven ook acteur Will Arnett (Team McDavid), zangeres Tate McRae (Team MacKinnon) en zanger/Canucks-fan Michael Buble (Team Jack Hughes en Quinn Hughes) acte de présence tijdens de draft op 1 februari. De dagen daarna zullen onder meer gevuld worden met de bekende Skills Competition, de ASG zelf maar ook zal er aandacht zijn voor de onlangs opgerichte Professional Women’s Hockey League (PWHL).

Veel serieuzer ging het er woensdag nog aan toe voor Matthews en consorten. Met alweer zijn 39e goal van dit seizoen was de 26-jarige Amerikaan beslissend in het duel met de Winnipeg Jets. Hoewel beide teams doorgaans geen gebrek aan scorend vermogen hebben, stond het na 60 minuten nog 0-0. In OT schoot Auston Matthews zijn Maple Leafs naar 2 belangrijke punten. Overigens mag in deze winst ook de rol van de uitstekende Ilya Samsonov niet onopgemerkt blijven.

SMERIGE HIT GALLAGHER DEERT HABS NIET

Na de aanstelling van Patrick Roy op Long Island keek de ijshockeywereld reikhalzend uit naar donderdag 25 januari. Dat was namelijk de dag waarop de Islanders een bezoek brachten aan Montreal, daar waar Roy ruim dertig jaar geleden 2 Cups won. De huidige Canadiens hadden daar geen boodschap aan. Het jonge grut van coach Martin St. Louis begon zoals de coach van de tegenstander vroeger speelde: furieus. Mede dankzij een langverwachte goal van Canadiens-captain Nick Suzuki stond het in no-time 3-0 voor de thuisploeg.

De Islanders herpakten zich weliswaar, maar hadden wat hulp uit onverwachte hoek nodig om terug in de wedstrijd te komen. Na een hele smerige hit van Brendan Gallagher tegen het hoofd van Adam Pelech scoorden de bezoekers twee keer tijdens de 5-minute major. Bij een 3-3 stand leek de wedstrijd af te stevenen op OT, maar Sean Monahan zat niet op overwerk te wachten. Zijn late treffer maakte een einde aan de losing streak van drie wedstrijden en bezorgde tegelijkertijd Patrick Roy zijn tweede nederlaag in drie wedstrijden.

Adam Pelech, toch al geplaagd door blessureleed, kon de wedstrijd niet afmaken. Gallagher kon na die hit inrukken en zal naar alle waarschijnlijkheid voor een paar wedstrijden geschorst worden.


METROPOLITAN DIVISION

VIJF SPELERS CANADESE ROSTER WJC 2018 OPGEROEPEN ZICH TE MELDEN BIJ POLITIE, VOORAL NEW JERSEY EN PHILLY HET BOKJE

Vijf spelers van de Canadese ploeg die in 2018 aan het World Junior Championship deelnam zijn opgeroepen zich te melden / over te geven aan de politie in London, Ontario. Naar aanleiding van een rapport van The Globe en de Mail gaat het om aanklachten van seksueel geweld, die ten tijde van een gala-evenement op 19 juni 2018 zouden hebben plaatsgevonden. Daar de aanklacht tegen de spelers nog niet definitief bij het Openbaar Ministerie ligt, krijgen ze de tijd zich vrijwillig over te geven aan de autoriteiten.

Het balletje in de saga rolt aan een tijdje. In april 2022 werd de aanklacht van de vrouw reeds openbaar gemaakt, waarna zowel de politie in Ontario — in eerste instantie sloten zij de zaak in 2019 — en Hockey Canada het onderzoek naar de aantijgingen heropenden. Afgelopen oktober volgde vervolgens het definitieve stempel vanuit het Openbaar Ministerie, dat er tegen minimaal vijf spelers van het Canadese WJC roster uit 2018 voldoende bewijs gevonden was.

Het toeval wilt dat de voorbije dagen vijf spelers van het desbetreffende Canadese roster zich voor onbepaalde tijd hebben teruggetrokken uit de ijshockeywereld. Michael McLeod, Cal Foote, Carter Hart, Dillon Dube en Alex Formenton (nu actief in Europa) brachten achter elkaar naar buiten dat ze om diverse redenen zich niet meer op de sport konden focussen. Ondanks het feit dat niemand er een stempel op wilt drukken, bevestigde Flyers GM Daniel Briere tussen neus en lippen door dat men de resultaten van het onderzoek af wilt wachten.

Van alle vijf de spelers zal het gemis van Carter Hart in Philadelphia het zwaarst vallen. De 25-jarige Canadees was tot dusverre in de tandem met Samuel Ersson prima bezig en stapt nu uit de NHL met een .906 sv% en 2.80 GAA.

OWEN TIPPETT VERLENGT CONTRACT IN PHILDAPELHIA

Blijven we in Philadelphia. Owen Tippett is een van de oogappels bij de Flyers en is op lange termijn een belangrijke kandidaat om als core te dienen. GM Daniel Briere liet er geen twijfel over bestaan wat de toekomst van Tippett zou moeten zijn en schotelde de forward een vernieuwd achtjarig contract voor. Tot en met het seizoen 2031 – 2032 staat de 24-jarige Canadees voor gemiddeld $6.25 miljoen dollar op de loonlijst en strijkt hij in totaal $49.6 miljoen dollar op.

Dit seizoen staat de forward te boek als één de meest solide spelers op het roster van head coach John Tortorella. In zijn laatste zeven wedstrijden noteerde de forward acht punten, alvorens met een lower-body blessure te moeten afhaken. Desalniettemin is Tippett hard op weg om voor het eerst in zijn nog jonge carrière de grens van dertig goals te doorkruisen. ‘OT’ was op 19 maart 2022 samen met twee draft picks betrokken in de blockbuster trade van Claude Giroux.

Hoe sterk het seizoen van Tippett in het algemeen ook is, menig NHL fan zal de forward tot op heden vooral linken aan zijn weergaloze spin-o-rama backhand goal tegen St. Louis Blues op 15 januari. Nadat hij de puck in de eigen zone veroverde, stuurde hij Blues blue-liner Justin Faulk het bos in om vervolgens goalie Joel Hofer met een backhand het nakijken te geven.


CENTRAL DIVISION

CHICAGO DEELT OOK AAN PETR MRAZEK TWEEJARIGE CONTRACTVERLENGING UIT

Chicago Blackhawks heeft na de verlengingen van Nick Foligno en Jason Dickinson ook Petr Mrazek langer aan zich gebonden. De franchise uit Windy City kwam afgelopen donderdag een tweejarige verlenging van zijn contract overeen, die de goalie tot en met het seizoen 2025 – 2026 binnenboord houdt.

Sinds zijn komst vanuit Toronto was het lang de verwachting dat de 31-jarige Tsjech zijn contract zou uitdienen en geruisloos door de achterdeur het United Center zou verlaten. In Canada zag de sluitpost de pucks om zijn oren vliegen en had hij bovendien een innige relatie met de IR. De nood vanuit het Front Office was dusdanig hoog, dat er een first-round pick bijgevoegd werd om van zijn contract af te komen.

Toch veranderde er iets in de mindset van GM Kyle Davidson. Nadat Mrazek in zijn eerste seizoen eveneens de blessures aan elkaar reeg, leek het scenario bewaarheid te worden. Voor het eerste sinds lange tijd is de goalie langdurig fit en bewijst hij met een .907 sv% grotendeels het tegendeel van alle criticasters. Gericht op de toekomst hebben de Hawks Mrazek aan prospect Drew Commesso gekoppeld, die in zijn eerste jaar prof ijshockey in de AHL zijn visitekaartje meer dan afgeeft.

EIGENAAR UTAH JAZZ PLEIT VOOR NHL EXPANSION TEAM IN SALT LAKE CITY

Smith Entertainment Group — eigenaar van Utah Jazz — heeft bij het hoofdkantoor van de NHL een officieel bid ingediend, om een Expansion Team in Utah te starten. Ryan en Ashley Smith maakten afgelopen woensdag bekend een meeting met Gary Bettman met goed gevolg te hebben bijgewoond. Naast Utah Jazz heeft de groep aandeelhouders eveneens het zeggenschap over MLS voetbalclub Real Salt Lake, Utah Royals en het Delta Center. De volgende fase is een gesprek met de NHL Board of Governors, die vooralsnog nog niet staat ingepland.

Het woekert de geruchten over een herlocatie van Arizona Coyotes wederom aan. De franchise staat al jaren op de tocht voor een verhuizing uit de woestijn en heeft op dit moment de beschikking over NCAA-achtige faciliteiten. De ploeg van head coach Andre Tourigny laat dit seizoen overigens niet blijken in de rats te zitten over de staat van de franchise. Met een prima gebalanceerd roster, buitengewone prospects en breakout kanditdaten — hallo Logan Cooley — doen de woestijnbewoners volop mee in de strijd om de playoffs.


PACIFIC DIVISION

SHARKS HOT, OILERS VERY RED HOT

Nee beste lezers, het is echt geen tikfout. De San Jose Sharks zijn écht bezig aan een winning streak, die momenteel op drie wedstrijden staat. Afgelopen zaterdag keerde captain Logan Couture terug in de line-up en dat lijkt voor een broodnodig vonkje te zorgen. De Sharks versloegen die avond namelijk de Anaheim Ducks (5-3) en bonden daarna ook de Kings (4-3 SO) en Rangers (3-2 OT) aan hun bescheiden zegekar. Ongekende weelde momenteel in de Bay Area, maar helaas was er ook slecht nieuws. Sterkhouder Mario Ferraro raakte geblesseerd in LA en ligt er een tijdje uit.

Wat streaks betreft, gaat het momenteel natuurlijk maar over één team in de NHL. De Edmonton Oilers verpulverden al het eigen franchiserecord en ook het Canadese all-time record hebben ze inmiddels in handen. Donderdag kwamen ze weer een stapje dichter in de buurt van de Pittsburgh Penguins. In de eerste maanden van 1993 timmerde het sterrenensemble daar destijds een ongelooflijk indrukwekkende 17-game winning streak in elkaar.

JAGEN OP MEER HISTORIE

Iets recenter is de 16-game winning streak van de Columbus Blue Jackets uit 2016-2017. Het zijn de enige streaks die langer zijn dan de reeks waar Edmonton mee bezig is. Donderdag werd in eigen huis Chicago met 3-0 verslagen dankzij 2 goals van Connor McDavid en één van Zach Hyman. Over het indrukwekkende collectief aanvallers bij de Oilers is al genoeg gezegd en geschreven.

Daarom op deze plek wat aandacht voor de goalies en hun blueliners, want tijdens deze 15-game winning streak kregen de Oilers geen enkele keer meer dan 2 goals in een wedstrijd tegen. Het geeft Stuart Skinner in januari een meer dan geweldig .951 save percentage in de acht wedstrijden die hij speelde. Deze onvoorstelbare opmars van de Oilers zet hen op ’t moment van schrijven op een .648 puntenpercentage. Dat is zelfs een fractie meer dan de Vegas Golden Knights, die wel meer wedstrijden en meer punten hebben. Bepaald niet slecht voor een team dat slechts twee van de eerste twaalf wedstrijden won.

BEROERDE FASE FLAMES

Op het moment dat de Oilers met het hoofd in de wolken lopen, gaat het bij de rivaal uit de provincie Alberta een stuk minder voorspoedig. De Calgary Flames begonnen met een nieuwe head coach en best hoge verwachtingen aan deze jaargang, maar voorlopig maken ze die niet waar. Met 47 punten staat de ploeg zesde in de Pacific Division en Calgary verloor daarbij de laatste vier wedstrijden.

Het zal een hele toer worden om nog in de buurt van de wildcards te geraken en coach Ryan Huska zal dat ook nog eens moeten doen zonder Dillon Dube. De aanvaller verliet het team eerder deze week vanwege “mentale problemen” maar helaas wordt ook zijn naam in verband gebracht met de zaak rond Team Canada U20 uit 2018.

Cover photo: Eric Hartline-USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen