NHL update: Sharks maken schoon schip

Bob Boughner wordt naar voren geschoven om de Sharks uit hun dip te krijgen. (photo:Joel Auerbach/AP Photo)

We kunnen ook de San Jose Sharks toevoegen aan het rijtje clubs dat al voor de jaarwisseling de coach op straat zet. Peter DeBoer is al de vijfde head coach in vier weken die z’n congé krijgt. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de matige resultaten (15-16-2) en kan samen met een groot deel van zijn assistenten op zoek naar een nieuwe baan. Bob Boughner, ook assistent onder DeBoer, neemt het stokje voorlopig over. Hij krijgt daarbij hulp van Roy Sommer en Mike Ricci. Evgeni Nabokov is de nieuwe keeperstrainer.

GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH

De nu 51-jarige DeBoer was bezig aan zijn vijfde seizoen in San Jose. In 2015-2016, zijn eerste jaar, leidde hij de franchise voor de eerste keer in het bestaan naar de Stanley Cup Final. De Pittsburgh Penguins bleken daarin een maatje te groot. In de jaren daarna haalden de Sharks telkens betrekkelijk eenvoudig de play-offs, maar zo dichtbij als in 2016 kwamen DeBoer en zijn mannen niet meer. Vorig jaar werd al voorzichtig aan de stoelpoten van de voormalig jurist. San Jose kwam ook toen al matig (12-10-5) uit de startblokken, maar in december en januari toonden ze hun potentie en legden daar de basis voor een plek in het postseason.


Zoals zo vaak (lees: altijd) waren de verwachtingen hooggespannen voor aanvang van dit seizoen. Het team was onder meer Joe Pavelski (Dallas Stars) en Joonas Donskoi (Colorado Avalanche) verloren in de zomer, maar general manager Doug Wilson was van mening dat er voldoende jonge spelers aanwezig waren in de organisatie om dat verlies op te vangen. Ruime nederlagen tegen Vegas (2x) en Nashville vertelden echter een ander verhaal. DeBoer was zoekende, kreeg zijn line-up niet op orde en Wilson besloot een oude bekende terug te halen. Patrick Marleau werd vastgelegd en San Jose begon zowaar wat wedstrijden te winnen. Kind van de club Marleau kon echter niet voorkomen dat er in de eerste 15 duels slechts 9 punten werden verzameld.

OPLEVING

In november leek DeBoer zijn team eindelijk aan de praat te krijgen. De Sharks wonnen 11 van hun 14 wedstrijden en kwamen weer in beeld voor de play-offs. De roep om het ontslag van DeBoer verstomde en de rust leek teruggekeerd. Dit duurde slechts een paar dagen. San Jose begon vorige week aan een 4-game road trip langs Carolina, Tampa Bay, Florida en Nashville. Tegen de Hurricanes werd goed gespeeld, maar moesten ze het doen met een puntje. De Lightning werd 40 minuten lang het vuur aan de schenen gelegd, maar de 7-1 nederlaag loog er niet om. Een dag later was er opnieuw een zwaar verlies: 5-1 bij de Panthers. Oude gebreken dienden zich opnieuw aan. De Sharks scoren moeilijk en de goalies maken te weinig saves. Martin Jones, in 2016 nog erg betrouwbaar, zit op een .891 save percentage. Backup Aaron Dell op .893.


Alleen de Detroit Red Wings kregen meer goals tegen de San Jose Sharks. Het probleem afschuiven op de goalies en de defensie (Brent Burns is -21) is niet terecht. Aanvallend breken de Sharks ook geen potten. Met 89 goals staan ze 22e in de league. De eerste lijnen, met onder meer Logan Couture (9G, 20A), Evander Kane (13G, 11A), Tomas Hertl (10G, 14A) en Timo Meier (10G, 10A) presteren best aardig. De derde en vierde lijn dragen veel te weinig bij. Joe Thornton (0G, 10A) en Patrick Marleau (6G, 5A) doen hun best, maar de jaren lijken te gaan tellen voor de twee veertigers.
De powerplay presteert met 16% erg ondermaats. Als je over spelers als Erik Karlsson en Brent Burns beschikt, dan moet je daar gewoon meer uit kunnen halen. Zelfs zonder Joe Pavelski. Vreemd is het dan ook niet dat Steve Spott, verantwoordelijk voor de PP, ook zijn biezen kan pakken. Met 88.3% is de PK daarentegen weer één van de beste in de NHL.

HOE NU VERDER?

Bob Boughner stond de afgelopen jaren in Florida al op eigen benen. Twee jaar had hij de Panthers onder zijn hoede, maar de play-offs haalde Boughner niet. Daarvoor was hij als assistent in San Jose medeverantwoordelijk voor de Norris Trophy die Burns in 2017 won. Boughner komt bepaald niet in een gespreid bedje terecht. Het ontbreekt zijn ploeg aan depth scoring en waarschijnlijk zal hij daarom de nadruk op de defensie gaan leggen. Naast Burns en Karlsson hebben de Sharks daar ook nog Marc-Eduard Vlasic en de jonge Mario Ferraro staan. Evgeni Nabokov mag zich buigen over het keepersprobleem. Ook hij hoeft zich niet te vervelen de komende tijd.

DeBoer werd verweten de jonge spelers te weinig tijd te geven. De coach verdedigde zichzelf door te zeggen dat de jonkies hun speeltijd moeten verdienen. Hij probeerde het onder meer met Lean Bergmann en Danil Yurtaykin, maar zij voldeden niet. Noah Gregor greep zijn kans wel en presteert naar behoren. Nu Roy Sommer, coach van de San Jose Barracuda, aan de staf is toegevoegd, lijkt het aannemelijk dat de jonge garde meer tijd krijgt in de NHL. Ze moeten ook wel in San Jose, want door de verschillende trades én de goede prestaties hebben ze geen mooie draft picks meer over. Daardoor is ook GM Doug Wilson aan handen en voeten gebonden.
Gezien de ontwikkelingen in de NHL lijkt Peter DeBoer niet lang zonder werk te zitten. De ene na de andere coach vliegt eruit en dit hoeft niet eens aan de prestaties te liggen. De voormalig jurist is, in tegenstelling tot een aantal collega’s, van onbesproken gedrag en heeft zich bewezen in de league. Zowel met de Devils als de Sharks bereikte hij de Stanley Cup Final, maar in beide gevallen werd hij een paar jaar later ontslagen vanwege teleurstellende resultaten.

Cover photo: Associated Press

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen