Celtics boeken indrukwekkende zeges, Knicks ontslaan David Fizdale


Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


4 DECEMBER-10 DECEMBER


DE STAND

Atlantic Division:
1: Boston Celtics (17-5), 2: Philadelphia 76ers (18-7), 3: Toronto Raptors (16-7), 4: Brookyln Nets (13-10), 5: New York Knicks (4-20).
Central Division:
1: Milwaukee Bucks (21-3), 2: Indiana Pacers (15-9), 3: Detroit Pistons (10-14), 4: Chicago Bulls (8-17), 5: Cleveland Cavaliers (5-18).
Southeast Division:
1: Miami Heat (18-6), 2: Orlando Magic (11-12), 3: Charlotte Hornets (10-16), 4: Washington Wizards (7-16), 5: Atlanta Hawks (6-18).

IN DE SPOTLIGHTS

CELTICS NEMEN KOPPOSITIE ATLANTIC-DIVISION OVER MET 3 ZEGES OP RIJ

De Boston Celtics hebben een zeer succesvolle week achter de rug. De ploeg van coach Brad Stevens speelde drie thuiswedstrijden tegen de Miami Heat, Denver Nuggets en de Cleveland Cavaliers. Alle drie de wedstrijden werden overtuigend gewonnen. Grote uitblinker bij de Celtics was Jaylen Brown. De forward noteerde gemiddeld 24 punten, 6 rebounds en schoot 54% van zijn schoten raak.
Vooral de defensie van de Celtics bracht de ploeg deze overwinningen. Al het hele seizoen presteert de ploeg goed in de verdediging. De Celtics staan zesde in de NBA op het gebied van zowel steals (8.5) en blocks (5.9) per wedstrijd. Over de drie afgelopen wedstrijden haalde ze ruim zeven blocks per wedstrijd. Het aankomende schema van de Celtics is zeker niet makkelijk en de defensie zal goed worden getest. Met wedstrijden tegen de Philadelphia 76ers en de Dallas Mavericks in aantocht, staan er twee ijzersterke ploegen de wachten op de C’s.

NETS BLIJVEN WINNEN, OOK ZONDER IRVING

De Brooklyn Nets lijken hun starting backcourt niet te missen. Al twaalf wedstrijden missen de Nets zowel Kyrie Irving als Caris LeVert. Echter hebben de Nets negen van deze twaalf wedstrijden gewonnen, vooral dankzij Spencer Dinwiddie. Ook de afgelopen week wisten ze indruk te maken. De drie wedstrijden tegen de Atlanta Hawks, Charlotte Hornets en Denver Nuggets werden gewonnen.
Met het ontbreken van Kevin Durant, Caris LeVert, Kyrie Irving en Wilson Chandler missen de Nets ruim zestig procent van hun hele salarishuishouding. Echter geeft dit juist de kansen aan spelers die normaal gesproken minder in de schijnwerper staan. Deze kansen pakken de Nets met beide handen aan. Op bezoek bij de Hawks waren Garrett Temple en Spencer Dinwiddie de topscorers met 27 en 23 punten. Tegen de Hornets waren dat Joe Harris, Taurean Prince en DeAndre Jordan met 22, 16 en 16 punten en tegen de Nuggets scoorde Dinwiddie en Jarrett Allen 24 en 19 punten.
De ploeg kent een zeer brede selectie, en die gaan ze voorlopig ook nog wel nodig hebben. Zowel Irving als LeVert zijn weer begonnen met trainen, maar doen dit nog wel individueel. Kevin Durant zal heel het jaar toekijken vanaf de zijlijn, terwijl Wilson Chandler aanstaande zaterdag terugkeert van een dopingschorsing, maar hiervoor zal wel het contract van één speler ontbonden moeten worden. Rodions Kurucs lijkt hiervan het slachtoffer te worden.

DE TEGENVALLERS

KNICKS ONTSLAAN COACH DAVID FIZDALE

De New York Knicks hebben hun hoofdcoach David Fizdale op straat gezet. Na de 129-92 nederlaag in de thuiswedstrijd tegen de Denver Nuggets kreeg Fizdale te horen dat hij niet meer terug hoeft te keren in Madison Square Garden als hoofdcoach van de Knicks. In de anderhalf jaar dat Fizdale coach was bij de Knicks won hij 21 wedstrijden. Daar tegenover staan 83 nederlagen.
Assistent coach Mike Miller heeft de taken van Fizdale overgenomen. Echter heeft Miller het ook nog niet op de rit. De twee resterende wedstrijden van de week tegen de Indiana Pacers en Portland Trail Blazers werden verloren. Tegen de Pacers leek het allemaal al wat beter te lopen en werd er op slechts één punt verloren: 104-103. Echter werd het kleine beetje hoop bij de Knicks-fans weggevaagd door de Trail Blazers. In Portland verloren de Knicks ruim: 87-115.

VAN BEAL AFHANKELIJKE WIZARDS ZAKKEN VERDER WEG

De Washington Wizards hebben één van hun vier wedstrijden de afgelopen zeven dagen gewonnen. De eerste wedstrijd van de week tegen de Philadelphia 76ers werd knap gewonnen met 113-119. Echter zakte de ploeg daarna sterk weg en werd er verloren van de Miami Heat, Los Angeles Clippers en de Charlotte Hornets. Sterspeler van de Wizards, Bradley Beal, speelde drie matige tot slechte wedstrijden en het lukte de andere spelers niet om dit gat op te vangen.
Gemiddeld scoort Beal gemiddeld 27 punten per wedstrijd dit seizoen. Tegen de 76ers scoorde hij ook gewoon 26 punten. Echter wist de shooting guard in de andere wedstrijden minder makkelijk te scoren. Hij scoorde ‘slechts’ 19.6 punten per wedstrijd tegen een schotpercentage van maar 33.3%, ruim 11 procent onder zijn gemiddelde. Lichtpuntje bij de Wizards afgelopen week was Davis Bertans. De forward scoorde gemiddeld 25.3 punten per wedstrijd en pakte daarbij ook nog 5.8 rebounds. Daarnaast toonde de Let aan een ware scherpschutter te zijn. Bertans schoot 26 van zijn 50 driepuntspogingen raak, het meeste van de hele NBA.

SPELER VAN DE WEEK

Jimmy Butler is door SportAmerika verkozen tot de Eastern Conference speler van de week. De Heat wonnen drie van de vier wedstrijden, met zeges tegen de Washington Wizards, Chicago Bulls en Atlanta Hawks. De eerste wedstrijd van de week tegen de Boston Celtics werd verloren, maar dat lag zeker niet aan Butler. Hij scoorde 37 punten, tegen een schotpercentage van ruim 66 procent. Tegen de Wizards zowel Hawks noteerde hij een triple-double. Daarnaast pakte hij tegen de Hawks 18 rebounds, een persoonlijk record.
Over de vier afgelopen wedstrijden noteerde Butler gemiddeld 27 punten, 8 assists en 10.3 rebounds. Daarnaast schoot hij ook 52% van zijn schoten raak. Met twee triple-doubles, drie zeges op rij en de tweede plek in de Eastern Conference is Jimmy Butler de Sport Amerika Eastern Conference-speler van de week.

VOORUITBLIK

De aankomende week zullen de ogen gericht zijn op de Brooklyn Nets. Op zaterdag en zondag zullen zij spelen tegen de Toronto Raptors en de Philadelphia 76ers. De Nets doen het zoals eerder beschreven zeer goed, ook zonder hun sterspelers. Echter hebben ze aankomend weekend dus twee loodzware wedstrijden op het schema staan. Een echte test voor de ploeg van coack Kenny Atkinson.

Top- en coverfoto: Richard W. Rodriguez/Associated Press

Thijs Verkuil
Thijs Verkuil
De dag dat Kobe Bryant zijn laatste wedstrijd speelde, was voor mij het begin dat ik basketbal ben gaan volgen. Vanaf 2016 fan van de Brooklyn Nets. Eerst als grap om het slechtste team in de NBA te supporten, maar dat werd al gauw fanatiek en kijk sinds 2017 eigenlijk alle wedstrijden live.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen