NHL Recaps: Montréal en Minnesota verliezen opnieuw

image
Zes duels stonden er vannacht op het programma in de National Hockey League. Voor een aantal teams was het de laatste wedstrijd voor de All-Star Break. Namens de NHL redactie van SportAmerika praten Rowdy van Grieken en Richard de Weijze je graag bij over wat je vannacht gemist hebt!
New York Rangers-Buffalo Sabres
New York Rangers ging op zoek naar eerherstel na de zeer matige partij zondag in en tegen Ottawa. Tegenstander Buffalo Sabres leek de ideale opponent. De Sabres hebben zo nu en dan een opleving, maar staan het gehele seizoen al in de staart van de NHL. De Rangers wonnen na een dolle derde periode met 6-3 en Derrick Brassard werd de grote ster van de avond met liefst vijf punten.
Na de eerste periode was de stand 1-1. Dylan McIlrath zette de Rangers op voorsprong, maar Brian Gionta zette met een mooie deflection de 1-1 achter Hernik Lundqvist. Nadat Victor Stalberg (2-1 in de tweede periode) en Derrick Brassard na 1:06 in de derde periode de 3-1 op het jumbotron van Madison Square Garden zetten, dacht iedereen dat de wedstrijd gespeeld zou zijn. Niks bleek minder waar want binnen 1:13 van elkaar was het Zengus Girgensons die met twee treffers de 3-3 maakte. JT Miller en een powerplay goal van Mats Zuccarello brachten het verschil weer op twee: 5-3 na 9:23. Derrick Brassard bekroonde zijn top avond met een empty net goal en bezorgde de Rangers de broodnodige overwinning in de strijd om plaats twee in de Metropolitan Division.

New York Islanders-Detroit Red Wings
Detroit Red Wings verloor zondag verrassend thuis van Anaheim Ducks en mocht vannacht aantreden tegen New York Islanders in Brooklyn Center. De Islanders’ game tegen de Capitals werd zondag afgelast vanwege sneeuwstorm Jonas. Detroit herstelde zich van zondag en won knap met 2-4.
Hoewel de Isles meer op goal schoten in de eerste periode namen de Red Wings de leiding door een powerplay goal van Brad Richards. Islanders’ topscorer Brock Nelson maakte gelijk. In de tweede periode nam Detroit het heft in handen. Zo raakte Nyqvist keihard de lat, maar Justin Abdelkader en Danny de Keyser kregen de puck wel achter Jaroslav Halak: 1-3. Michael Grabovski scoorde op de break away vijf minuten voor tijd de 2-3, maar uiteindelijk bracht een empy net goal van Luke Glendenning de twee punten naar Motorcity. Peter Mrazak stond weer geweldig te keepen bij de Red Wings en onderstreepte zijn absolute topvorm. Mede dankzij hem staat zijn team tweede in de Atlantic Division. De Islanders verloren terrein op de winnende Rangers in de Metropolitan.

Philadelphia Flyers-Boston Bruins
Het tot dusver teleurstellende Philadelphia Flyers waren de gastheer van Boston Bruins. De Bruins kwam met het mes tussen de tanden het ijs op, schoten veel vaker dan de Flyers op goal (16-8) en namen terecht een 0-2 voorspong. Powerplay goals van Patrice Bergeron en Brad Marchand (vijfde wedstrijd op rij met een goal) zorgden hiervoor.
Ook de Flyers scoorden een powerplay goal. Wayne Simmonds scoorde van dichtbij. De Flyers drukten Boston terug, schoten nu zelf veel vaker dan Boston (15-6), maar Tukka Rask gaf niks weg. In de derde periode moest Rask toch de 2-2 toestaan toen opnieuw Wayne Simmonds scoorde. Een dubieuze goal die naar offside riekte, maar na review werd de goal gewoon toegekend. Uiteindelijk was het Brett Connolly met de game winning goal voor Boston op 1:54 van het eind. Ook die goal moest worden gecheckt via de beelden (high stick), maar werd ook toegekend. Boston blijft hierdoor derde in de Atlantic.

Columbus Blue Jackets-Montreal Canadiens

Montréal begon vannacht aan een programma met veel teams buiten een play-offpositie, dus kreeg het vannacht de kans om punten te halen. Columbus was de eerste tegenstander.
De Canadiens kwamen halverwege de eerste periode op voorsprong, dankzij Brendan Gallagher. Cam Atkinson maakte vier minuten later gelijk en ook deze goal leverde een jonge fan een puppy op. Vroeg in de tweede periode scoorde Cam Atkinson de 2-1 voor de Blue Jackets, waarna PK Subban vanaf het midden van het ijs de gelijkmaker binnenschoot. Montréal lee de voorsprong te gaan pakken, maar Brandon Saad scoorde halverwege periode drie de 3-2 voor Columbus! Saad en Atkinson scoorden elk nog een keer, waardoor de Jackets met 5-2 wonnen.

Dallas Stars-Calgary Flames
De Stars zullen met een wrang gevoel terugkijken op de maand januari, want er werd amper gewonnen en de koppositie in de Central werd uit handen gegeven. Vannacht tegen de Flames moest er in elk geval gewonnen worden.
In de eerste periode dicteerde Dallas het spel, maar ondanks dat ze tien keer op doel schoten en Calgary slechts driemaal, stond het nog steeds 0-0 na twintig minuten. In de tweede periode wist Dallas echter wel het net te vinden; binnen anderhalve minuut vonden zowel Jamie Benn, als Jason Spezza het net achter Flames-goalie Karri Ramo. Vroeg in de derde periode scoorde Joe Colborne nog wel de aansluitingstreffer namens de Flames, maar dichterbij dan 2-1 zou Calgary niet komen.

Minnesota Wild-Arizona Coyotes
De Minnesota Wild hebben slechts twee van de laatste tien (!) wedstrijden gewonnen en voelen inmiddels de hete adem van Colorado in de nek. Een overwinning op Arizona vannacht was dus noodzakelijk.
In de eerste veertig minuten werden de Coyotes simpelweg overlopen door de Wild. De bezoekers vuurden slechts zes keer af op Wild-doelman Devan Dubnyk in de eerste twee periodes! Intussen legde de thuisclub Coyotes-keeper Louis Domingue het vuur aan de schenen met 24 schoten, maar de jonge doelman keerde alle pogingen. Na ruim tien minuten in de derde periode was het dan eindelijk raak voor Minnesota; Charlie Coyle scoorde op zijn eigen rebound. Dit leek de beslissing de brengen in dit duel, maar een doelpunt van Antoine Vermette vlak voor tijd (shorthanded!) zorgde voor de 1-1. Overtime leverde niks op, waarna Anthony Duclair de enige goal scoorde in de shoot-out. Arizona won met 1-2.