NHL Recaps: Minnesota deelt mokerslag uit aan Colorado

Liefst 14 duels afgelopen nacht in de NHL en dat betekent onnoemelijk veel actie en highlights. Tussen die 14 wedstrijden zitten ook een paar krakers, zoals Minnesota Wild tegen Colorado Avalanche. Beide ploegen strijden om de laatste wildcard in het westen. Tampa Bay Lightning en Florida Panthers vechten om de koppositie in de Atlantic Division. Om je door deze jungle aan hoogtepunten te leiden, schrijven Jens Demuynck, Rowdy van Grieken en Jeroen Veenstra de recaps.
Colorado Avalanche – Minnesota Wild
De clash in de Western Conference met het oog op de laatste wildcard. Vooraf was verschil drie punten in het voordeel van Minnesota. De Avalanche wist dus wat gedaan.
Het werd een enerverende wedstrijd voor Colorado. Kansen hadden ze nochtans genoeg, maar Dubnyk leek onklopbaar. Aan de andere kant gingen ze wel redelijk vlot binnen. Met onder andere twee doelpunten van (wie anders dan) Parise liepen de Wild uit tot 3-0. Het sein voor Colorado om alles op alles te zetten en Varlamov van het ijs te halen (met nog meer dan 10 minuten te spelen!). Zonder resultaat want niet veel later kon Granlund de empty netter maken. 4-0 en boeken dicht, Minnesota heeft nu een voorsprong van vijf punten. Het lijkt dat het doek is gevallen voor Colorado Avalanche.

Tampa Bay Lightning – Florida Panthers
De strijd om de Atlantic divisietitel duurt voort. Vannacht kwamen de twee koplopers bijeen om uit te maken wie er zich na vanavond nog leider mocht noemen in die divisie. Beide ploegen hadden voor vanavond elk 91 punten in 75 wedstrijden.
De Lightning kwam al binnen zes minuten op 1-0 door een goal van Tyler Johnson, maar doelpunten van Vincent Trocheck en Jaromir Jagr bezorgden de Panthers een 1-2 leiding na twintig minuten. Nadat Jiri Hulder de bezoekers in de tweede periode op 1-3 had gebracht, scoorde Huberdeau vroeg in de derde zelf 1-4. Steven Stamkos bracht de marge nog naar twee, maar Jussi Jokinen verzorgde het slotakkoord; het werd 2-5.

Washington Capitals – St. Louis Blues
De Blues hebben al ruim drie wedstrijden op rij geen tegendoelpunt meer te verwerken gekregen, dankzij shut-outs van Brian Elliot. Vannacht was het de buurt aan Jake Allen.
In de eerste periode vond geen van beide teams het net, maar vroeg in de tweede periode bracht Kyle Brodziak St. Louis op 0-1. Doelpunten van Colton Parayko en Vladimir Tarasenko zorgden er zelfs voor dat de Blues met 0-3 leidden na veertig minuten. Patrik Berglund scoorde laat in het duel nog zelfs de 0-4 en ook Jake Allen lukte het om een shut-out neer te zetten.

San Jose Sharks – Dallas Stars
San Jose kon bij winst zeker zijn van een plekje in de play-offs, maar winnen tegen Dallas is dit seizoen geen sinecure. De Stars staan op een gedeelde eerste plek in de Central Division.
Kansen waren er genoeg voor de Sharks, maar in eigen huis willen ze er wel eens minder vlot in gaan in vergelijking met uitwedstrijden. Het was Dallas die wel efficiënt omging met hun kansen en uitliepen tot 3-0. In de laatste periode kon San Jose het wel nog heel spannend maken, door terug te komen tot 3-2. De tien daarop volgende minuten kregen we een, op het eerste zich, niet te houdende druk te zien van de Sharks, maar Niemi liet zijn netten schoon. Het was Jamie Benn die met een empty netter de beslissende goal mocht maken. Door de zege van Dallas en St. Louis staan beide ploegen nu op gelijke hoogte met 99 punten uit 76 duels.

Ottawa Senators – Anaheim Ducks
Senators-keeper Craig Anderson wilde vannacht zijn sterke reeks in het eigen Canadian Tire centre voortzetten. Slechts één van zijn laatste acht thuiswedstrijden ging verloren. De Ducks zijn zelf ook sterk bezig, met vijf overwinningen in de laatste zeven wedstrijden.
Het leek er lang op dat de eerste periode doelpuntloos zou blijven, maar met nog 48 seconden scoorde Mike Hoffman de openingstreffer voor de thuisploeg. Nadat Erik Karlsson en Chris Neil Ottawa op 3-0 hadden gebracht, leek de wedstrijd gespeeld. Echter, goals van Ryan Getzlaf, Jakob Silfverberg en Hampus Lindholm zorgden ervoor dat er overtime nodig was in Canada’s hoofdstad. Halverwege overtime maakte Rickard Rakell Anaheims comeback compleet.

Los Angeles Kings – Edmonton Oilers
Na drie verliespartijen op een rij wisten de Kings weer eens te winnen. Tyler Toffoli noteerde twee goals en twee assists, Jeff Carter twee goals en Milan Lucic drie assists. In totaal maakten de Kings zes goal tegenover de vier van Edmonton. Connor McDavid noteerde een goal en een assist, Patrick Maroon twee goals. McDavid (1,10) moet alleen Patrick Kane (1,24) nog voor zich dulden als het gaat om het gemiddelde aantal punten per wedstrijd.

Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins
Detroit is in volle strijd voor een play-off ticket en kan dus de twee punten heel goed gebruiken. Maar ook de Penguins zijn nog lang niet zeker en gaan zich zomaar gewonnen geven in deze vorm.
Het werd uiteindelijk een doelpuntenfestival én slachtpartij voor de Red Wings. Het verschil werd gemaakt in de tweede periode, waarin de Penguins maar liefst vier keer na elkaar wisten te scoren. Mike Green kon namens Detroit nog één keer iets terug doen, maar daarna deden de Penguins de boeken helemaal toe en liepen ze uit tot maar liefst 7-2. Bonino en Kessel waren de grote mannen met elk vijf punten.

Arizona Coyotes – Philadelphia Flyers
Tegen het nagenoeg uitgeschakelde Arizona Coyotes bewees Philadelphia Flyers zichzelf een slechte dienst. De Coyotes namen in de tweede periode een 2-0 voorsprong en gaven die niet meer uit handen. Shane Doan en Michael Stone waren de doelpuntenmakers. Sean Couturier noteerde laat in de derde periode nog de aansluitingstreffer, maar het mocht niet baten. Arizona verloor aanvoerder Shane Doan, die in periode drie heads first in de boarding werd gecheckt door Radko Gudas.

Toronto Maple Leafs – Boston Bruins
De Maple Leafs wonnen hun laatste drie duels en konden vannacht de vierde op rij boeken thuis tegen de Bruins. Een overwinning zou de eerste winstreeks van minimaal vier wedstrijden betekenen sinds 2014.
Gedurende de eerste periode was er geen duidelijk overwicht voor een van de beide teams, maar op het scorebord had Toronto na twintig minuten het voordeel, door een goal van Ben Smith. Boston zette in de daaropvolgende periodes aan. Patrice Bergeron en Zdeno Chara vonden in de tweede periode het net, waarna Matt Beleskey laat in de derde periode de eindstand op 1-3 bepaalde. Daarmee doorbraken de Bruins een losing streak van vijf duels en pakten belangrijke punten om Detroit en Philadelphia van zich af te houden.

Carolina Hurricanes – New York Islanders
De Islanders beginnen de hete adem van de Flyers inmiddels in de nek te voelen, mede door de dip waarin het team van aanvoerder John Tavares verkeert. Er moest dus vannacht gewonnen worden in North Carolina, of anders zouden de play-off dromen van New York in gevaar kunnen komen.
De Islanders pikten dit goed op, want door goals van Kyle Okposo en Nikolay Kulemin leidde New York na twintig minuten met 0-2. De Hurricanes lieten het daar echter niet bij. In de tweede periode wisten Victor Rask, Jeff Skinner en Jay McClement elk te scoren, waardoor het ineens 3-2 stond, in het voordeel van de thuisploeg. Cal Clutterbucks vroege goal in de derde periode zorgde ervoor dat overtime benodigd was in Raleigh. Het was Clutterbuck zelf die ook een einde maakte aan overtime, wat in een 3-4 overwinning voor de Isles resulteerde.

Montréal Canadiens – New York Rangers
Als er één team is dat de Rangers in de broekzak lijkt te hebben, is het Montréal wel. Slechts vijf van de laatste 21 ontmoetingen werden door New York gewonnen. Ook won Montréal de twee eerdere onderlinge wedstrijden dit seizoen al van de Rangers.
De Rangers namen al gauw de leiding in dit onderonsje, door een goal van J.T. Miller. Lars Eller maakte een kleine tien minuten later gelijk namens de Canadiens. In de tweede periode ging het hard; Derrick Brassard vond na anderhalve minuut het net, waarna Chris Kreider ook tweemaal wist te scoren. Phillip Danault bracht de stand nog op 2-4, maar Derrick Stepan scoorde nog voor het einde van de periode de vijfde Rangers-goal van de avond. 2-5 zou uiteindelijk ook de eindstand blijken.

Calgary Flames – Chicago Blackhawks
Dankzij Andrew Ladd en Scott Darling boekten de Blackhawks een simpele overwinning in Calgary. Darling wist 31 van de 32 schoten uit zijn net te houden terwijl Ladd met twee goals en een assist een groot aandeel had in de 4-1 overwinning van de Blackhawks. Vannacht treden de Blackhawks aan tegen Vancouver Canucks en in die wedstrijd kan een ticket naar de play-offs worden veilig gesteld.

Nashville Predators – Columbus Blue Jackets
Niet voor het eerst dit seizoen waren het de verdedigers die Nashville naar de overwinning leidden. Roman Josi noteerde drie assists en komt daarmee op gelijke hoogte met het franchise record van 56 punten voor een defenseman in één seizoen. Nashville domineerde het duel (48 om 19 schoten) en het mag dan ook geen verrassing heten dat de ploeg met 5-1 wist te winnen. Maandag kunnen de Predators hun plek in de play-offs clinchen, als Colorado Avalanche op bezoek komt.

Buffalo Sabres – Winnipeg Jets
Een wedstrijd in de onderste regionen van de league. Beide ploegen zullen we alvast niet terugzien in de postseason, maar dat deerde hun niet om er een mooie partij van te maken.
Winnipeg stond na amper vijf minuten spelen al op een mooie 2-0 voorsprong. Buffalo was niet onder de indruk en vocht terug. Aan de hand van Fasching, zijn allereerste in de NHL, kwam het terug tot 1-2. In de laatste periode gingen de Sabres er dan op en over hun tegenstander. Eichel maakte de winnende treffer en is op die manier de eerste rookie ooit van Buffalo die 50 punten weet te maken in zijn debuutjaar.