NHL PotD: bizarre goals leiden opnieuw tot discussie

Elke dag blikt de NHL redactie van SportAmerika terug op de gespeelde wedstrijden, met een apart hoogtepunt van de wedstrijden in onze NHL Play of the Day.
Gisteren viel er al een opmerkelijk doelpunt te noteren en vandaag is dat niet anders; het zijn er zelfs twee.
Steve Mason, wat doe je?!
Steve Mason was in wedstrijd twee sterk bezig en hield zijn ploeg knap in de race, tot het moment waarop hij zich vergaloppeerde in een puck die gedumpt werd voor een line change. Oops…


Antoine Roussel toetst de spelregels
Antoine Roussel en Dallas Stars een nieuwe kans om wat dieper in de spelregels te duiken. Zo hebben we hier offside al eens onder de loep genomen, deze keer gaat het over een verplaatst doel.

Als het net niet meer op zijn plaats is, kan er geen doelpunt vallen omdat het spel dan stilligt. Om die reden lijkt er bij deze situatie geen sprake te zijn van een goal. Maar de regels schrijven toch lichtelijk anders voor. Uit het NHL Rulebook, regel 78.4:

“A goal shall be scored when the puck shall have been put between the goal posts by the stick of a player of the attacking side, from in front and below the crossbar, and entirely across a red line the width of the diameter of the goal posts drawn on the ice from one goal post to the other with the goal frame in its proper position. The goal frame shall be considered in its proper position when at least a portion of the flexible peg(s) are still inside both the goal post and the hole in the ice. The flexible pegs could be bent, but as long as at least a portion of the flexible peg(s) are still in the hole in the ice and the goal post, the goal frame shall be deemed to be in its proper position. The goal frame could be raised somewhat on one post (or both), but as long as the flexible pegs are still in contact with the holes in the ice and the goal posts, the goal frame shall not be deemed to be displaced.”

De doelpalen zaten op het moment dat de puck over de lijn ging nog in hun plek en dus is er sprake van een goede goal. Zelfs als de puck het net nog niet betreden had en de scheidsrechters hadden beoordeeld dat Devan Dubnyk het net hier intentioneel van zijn plek had gehaald, had dit een goal kunnen zijn volgens regel 63.6.

“In the event that the goal post is displaced, either deliberately or accidentally, by a defending player, prior to the puck crossing the goal line between the normal position of the goalposts, the Referee may award a goal…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Gerelateerde artikelen