NHL play-offs: Flyers en Canucks overleven


De titelverdediger zijn we kwijt, dus komt er een nieuwe kampioen. Nog acht teams maken kans op de Stanley Cup en met vier overgebleven clubs in zowel Toronto als Edmonton is het rustig geworden in de bubbels. De teams die nu tegenover elkaar staan, kennen elkaar door en door. Ze treffen elkaar namelijk regelmatig in de eigen divisie. Het aantal wedstrijden neemt weliswaar af, maar de intensiteit neemt alleen maar toe. Natuurlijk kun je bij SportAmerika daar alles over lezen!


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Claude Giroux leek in zijn jonge jaren typisch een Playoff Performer. Tien jaar geleden bereikten de Flyers de Stanley Cup Final, waarin het verloor van Chicago, maar met 10 goals maakte Giroux naam voor zichzelf. Helaas trekt hij die lijn de laatste jaren niet door. Slechts één keer vond de captain het net in de laatste 25 optredens in ’t postseason. Game 5 tegen de Islanders was voor Giroux een prachtig moment om deze negatieve tendens te doorbreken. Een beter moment had de captain bijna niet kunnen kiezen. Laat in de tweede periode veranderde hij een schot van Philippe Myers van richting en tikte zo de 1-1 achter Semyon Varlamov. Mathew Barzal, die later uit zou vallen, had aan het begin van die periode de Islanders op voorsprong gezet.
Niet alleen Giroux bloeide op in Game 5. James van Riemsdyk kan al enige tijd zijn draai niet vinden en was zelfs al een healthy scratch. De aanvaller met Nederlandse roots hielp zichzelf en de Flyers een handje door voor de 2-1 te tekenen. Al vroeg in de derde periode nam ook Matt Niskanen afscheid van die hatelijke nul. De verdediger zette de 3-1 op het bord. Zo gemakkelijk kwamen de Flyers niet van de Islanders af. De mannen van Barry Trotz toonden in de slotfase een ongekende veerkracht en kwamen dankzij Brock Nelson en Derick Brassard langszij. In de noodzakelijke OT hield Philadelphia de voet op het gaspedaal. Zij waren mentaal niet aangeslagen, maar bleven knokken voor een goed resultaat. Scott Laughton zorgde ervoor dat dit resultaat er ook kwam.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: New York Islanders leidt met 3-2
Eindelijk lieten de grote namen van Philadelphia eens van zich horen. Claude Giroux en James van Riemsdyk waren veel te lang stil, maar schoten te hulp toen de Flyers in nood waren. Van Sean Couturier mag dat doorgaans ook worden verwacht, maar hij moest in de tweede periode het ijs verlaten na een hit. Bij de Islanders viel Mathew Barzal geblesseerd uit. Of beide sterkhouders op tijd zijn hersteld voor Game 6 is nog even de vraag. Dit duel staat voor vrijdag (01.00 uur Nederlandse tijd) op het programma. De Flyers weten inmiddels dat ze geen seconde kunnen verslappen. Twee keer begonnen ze met een best comfortabele voorsprong aan de slotfase en zowel in Game 2 als in Game 5 kwamen de Islanders sterk terug. Barry Trotz zal zijn mannen op het hart drukken deze serie vrijdag te beslissen. Een Game 7 tegen de opgeleefde Flyers is niet wenselijk.


WESTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Tijdens dit postseason spreekt vrijwel elke statistiek in het voordeel van de Vegas Golden Knights. Aan Travis Green de taak om een list te verzinnen om zijn Vancouver Canucks in elk geval voorbij Game 5 te loodsen. Hij kon beginnen met zijn spelers te wijzen op het feit dat de Knights in elke wedstrijd minimaal één goal op de powerplay scoorden. Uit de strafbank blijven was dus het devies! Thatcher Demko kreeg de voorkeur boven Jacob Markstrom. Hij startte voor het eerst in de play-offs en met de schietgrage Golden Knights op het ijs wist hij dat het een drukke avond werd. Demko was echter bij de pinken en hield de favoriete Knights lang tegen. Laat in de tweede periode kon hij een goal van Shea Theodore niet voorkomen.
Lang treurden de Canucks niet. De ploeg van Travis Green straalde uit nog niet naar huis te willen en de gelijkmaker lag al erg snel achter Robin Lehner. Nog geen 30 tellen na de treffer van Theodore scoorde Brock Boeser de 1-1. Dit was iets waar Vancouver moed uit kon putten. Op de shot clock kwamen ze er niet aan te pas, maar hun goalie deed z’n werk voortreffelijk. Aan de andere kant van het ijs waren de Canucks bijzonder effectief. Al vroeg in de derde periode veranderde Elias Pettersson een schot van Boeser van richting. Dit deed hij zo goed dat Lehner kansloos was. Vegas had nog ruim een kwartier om deze achterstand weg te poetsen en de Knights trokken alle registers open om een Game 6 te voorkomen. Het lukte niet. De Canucks bleven overeind en sleepten deze spannende Game 5 uit het vuur.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Vegas leidt met 3-2
Is Thatcher Demko het antwoord op de vragen van de Vancouver Canucks? Het lijkt erg onwaarschijnlijk, maar met een .977 save percentage kan de in San Diego geboren goalie zeker thuiskomen. Tijdens zijn debuut in de play-offs zag Demko 43 schoten op zich afkomen en 42 keer had hij een passend antwoord. De vraag is nu of Travis Green de 24-jarige goalie wederom een kans durft te geven of in Game 6 (vrijdag 03.45 uur Nederlandse tijd) toch weer Jacob Markstrom aan het werk zet. Voor de Vegas Golden Knights verandert er niet veel. Zij hebben nog altijd één overwinning nodig. In Game 5 liepen ze zich stuk op een red hot Demko, maar defensief klopte het plaatje wel. De Golden Knights stonden slechts 17 doelpogingen toe en legden de sterke PP van de Canucks wederom aan banden.

Cover photo: Anne-Marie Sorvin/USA TODAY Sports

Hans Mulder
Hans Mulder
Dankzij de Braves en de Twins gegrepen door MLB. Wat later door een simpele videogame besmet met 't ijshockeyvirus en blij dat ik hier beide liefdes mag beschrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen