NHL Play-Offs: Carolina doet wat terug, Dallas pakt voorsprong op bezoek in Denver

Met Game 1 in de serie tussen de Carolina Hurricanes en New York Islanders zijn de NHL Play-Offs dan echt begonnen! Vanaf vandaag houdt SportAmerika je dagelijks op de hoogte van de route die de teams afleggen op weg naar de mooiste trofee in de professionele sport!

EASTERN CONFERENCE

GAME 4: CAROLINA HURRICANES – NEW YORK RANGERS

New York Rangers was de laatste weken hard op weg naar de nummer één positie in de NHL playoff geschiedenisboeken. Met zeven overwinningen op rij had de ploeg van head coach Peter Laviolette nog altijd uitzicht op het all-time record van Edmonton Oilers (negen overwinningen op rij) daterend uit het seizoen 1984 – 1985. Het bleef afgelopen nacht lang spannend in Raleigh, maar een oude vriend hielp Carolina aan haar laatste strohalm.

Het spel golfde in de eerste periode heerlijk op en neer in de PNC Arena. Na over en weer wat speldenprikken op goalies Frederik Andersen en Igor Shesterkin, brak Carolina al vroeg de ban. Evgeny Kuznetsvov bracht het thuispubliek al na 1:51 minuten op de banken. Rod Brind’Amour stuurde zijn mannen met het mes tussen de tanden het ijs op en deze mentaliteit sorteerde effect. Stefan Noesen schoot na zes minuten met een mooi backhand shot de 2-0 op de borden. Ondanks het momentum voor de thuisploeg verkleinde New York door de eerste play-off treffer voor Will Cuylle vrij rap de marge tot één. Vijf minuten voor het verstrijken van de eerste deponeerde Sebastian Aho de derde treffer voor de Canes achter Igor Shesterkin, 3-1.

Ondanks de 3-1 voorsprong is het zeker in dit postseason niet zomaar een gegeven dat de wedstrijd in de plooi is gevallen. New York liet meer grinta zien en halverwege de tweede periode verkleinde Barclay Goodrow de marge weer tot één treffer. De stand weer vervolgens aan het begin van de derde weer in evenwicht gebracht. Alexis Lafreniere strafte een foutje van goalie Frederik Andersen feilloos af, 3-3.

Terwijl iedereen in de PNC Arena zich langzaam aan het voorbereiden was voor een overtime, besloot Carolina anders. Head coach Rod Brind’Amour had na de lakende powerplay situaties in de voorgaande drie wedstrijden genoeg gezien. De belangrijkste tweak in zijn powerplay-unit was het posteren van Brady Skjei op de eerste lijn. Uitgerekend diezelfde Skjei besliste (op de powerplay) met nog drie minuten op de klok de wedstrijd, 4-3.

UP NEXT

We gaan nog even door in de serie! Carolina pakte haar laatste strohalm in de serie en kruiste haar eerste overwinning aan. Het zal voor de Hurricanes bovendien een kleine geruststelling zijn, dat de zo dodelijke reguliere powerplay nu ook haar vruchten afwierp in een postseason wedstrijd. Game 5 staat in de nacht van maandag op dinsdag op de agenda.

Tussenstand: New York leidt met 3-1.


WESTERN CONFERENCE

GAME 3: COLORADO AVALANCHE – DALLAS STARS

Dallas Stars en Colorado Avalanche stonden na twee spektakelstukken in Dallas afgelopen nacht voor het eerst op het ijs in Denver. Uiteraard werd ook Game 3 tussen beide kemphanen een gevecht die we in de categorie ‘reclame voor het ijshockey’ kunnen scharen. Toch kwam Dallas meer behoudend voor de dag vergeleken met de instelling in eigen huis.

Met het weergaloze home record en de statistieken op de eerste twintig minuten in het achterhoofd trok Colorado vanaf de startende face-off vol ten aanval. Onder aanvoering van Nichuskin – MacKinnon – Rantanen – Makar drukten de Avs Dallas diep terug de eigen zone in. Hoewel het initiatief duidelijk bij de thuisploeg lag, pakten de Stars brutaal de voorsprong. Na drie perfect uitgevoerde penalty-kills opende (b)rookie Logan Stankoven na achttien minuten de score. Een turnover na puckverlies van Devon Toews werd door de 21-jarige Canadees feilloos afgestraft, 0-1. Het was pas het derde (!) schot op goal voor de withemden uit Texas.

Na een periode vol penalty’s, verliep de tweede periode een stuk rustiger qua strafminuten. Colorado bleef de bovenliggende partij en zag zichzelf na tien minuten met de gelijkmaker beloond worden. Nathan MacKinnon danste zich met de puck weergaloos een weg door de blue-line van Dallas en op de rebound tikte Mikko Rantanen vervolgens de 1-1 binnen. Erg lang kon het thuispubliek hier niet van genieten, want Tyler Seguin gaf de Stars vijf minuten later weer de leiding. Een overtal op de breakaway werd door de 32-jarige centre knap tot doelpunt gepromoveerd, 1-2.

In de derde periode kreeg het publiek pas echt de titelkansen van Dallas onder ogen. Wat Colorado ook probeerde, de groene (afgelopen nacht in het wit) muur was niet te breken en werd na afloop door diverse spelers en ook head coach Peter DeBoer bestempeld als de beste derde periode van het seizoen. Nadat Jared Bednar Georgiev naar de kant haalde voor een 6 v 5 situatie, schoten zowel Tyler Seguin als Logan Stankoven hun tweede treffer tegen de touwen (empty-netters) en zegevieren de Stars met 1-4.

UP NEXT

We kunnen het blijven herhalen, maar wat een waanzinnige serie is dit. Net als in de eerste ronde tegen Vegas Golden Knights lijkt Peter DeBoer de Colorado-code gekraakt te hebben en pakken ze voor het eerst de leiding. Net als de Eastern serie tussen New York en Carolina staan beide ploegen in de nacht van maandag op dinsdag weer tegenover elkaar in Denver.

Tussenstand: Dallas leidt met 2-1

Cover photo: Isaiah J. Downing-USA TODAY Sports

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen