NHL play-offs: Bryan Rust loodst Penguins naar Final

Pittsburgh Penguins gaat met San Jose Sharks uitmaken wie dit jaar de Stanley Cup wint. De ploeg won de allesbeslissende zevende wedstrijd in de Conference Finals van Tampa Bay Lightning met 2-1. Bryan Rust was de grote man voor de Penguins, hij scoorde beide goals.
Tampa Bay Lightning kon nog wel rekenen op een joker. Naarmate het duel dichterbij kwam leek het er al op dat Steven Stamkos onverwacht zijn rentree zou maken op het ijs. De aanvoerder van Tampa Bay Lightning was sinds 31 maart uitgeschakeld. Veel speeltijd kreeg Stamkos echter niet van coach Jon Cooper, Stamkos zou slechts 11:55 spelen.
Het verschil tussen beide ploegen werd in de tweede periode. Na een gelijkwaardige eerste periode waarin geen doelpunten vielen, domineerden de Penguins hun tegenstander twintig minuten lang in het tweede deel van de wedstrijd. Bryan Rust opende de score na twee minuten spelen na een mooi van achteruit opgezette aanval. Chris Kunitz en Evgeni Malkin gaven de assists. Halverwege de tweede periode zette Jonathan Drouin Tampa Bay Lightning met een individuele actie op 1-1, maar zijn gelijkmaker werd een halve minuut later alweer teniet gedaan. Opnieuw was het Bryan Rust die van dichtbij kon profiteren van een klein gaatje wat Andrei Vasilevski liet vallen. In totaal kreeg Rust slechts 11:02 aan speeltijd, maar daarin was hij wel hoogst effectief.
Tampa Bay zette nog aan in de resterende derde periode, maar kon het goalie Matt Murray nooit echt moeilijk maken. De Penguins waren laat in de periode nog het dichtste bij een doelpunt, maar de empty netter werd geannuleerd omdat Ben Lovejoy vanaf de bank met zijn stick de puck van richting had veranderd. Enkele spannende seconden zouden nog volgen, maar de eindstand bleef staan: 2-1 en 4-3 in de serie voor Pittsburgh Penguins.

Aanvoerder Sidney Crosby raakte bij de uitreiking van de Prince of Wales Trophy de beker gewoon aan. Een ongewoon plaatje in de NHL. Over het algemeen doen spelers dat niet uit angst voor ongeluk, maar die vlieger gaat niet op voor Crosby en de Penguins: in 2009 raakte Crosby de beker ook gewoon aan en toen wisten de Penguins toch de Cup te winnen.

In de Stanley Cup Final spelen de Penguins nu tegen San Jose Sharks. De Penguins hebben op basis van het reguliere seizoen het thuisvoordeel in deze serie. In de nacht van maandag op dinsdag zal het eerste duel worden gespeeld om 02:00 Nederlandse tijd. De overige duels staan gepland op 1 juni, 4 juni, 6 juni en eventueel op 9 juni, 12 juni en 15 juni.