We hebben een interessant weekend achter de rug in de NHL. Sidney Crosby toonde weer eens zijn scoringsdrang. In Buffalo wierpen ze een blik in de toekomst en in diezelfde wedstrijd zakten de Flyers voor de verandering weer eens door het ijs. Daarnaast schudde Dylan Larkin een beauty uit zijn mouw en trekken we voor de Save of the Week naar Orange County.
SIDNEY CROSBY vs COLUMBUS BLUE JACKETS
Geen ASG voor Sidney Crosby, maar het was geen verrassing dat die uitnodiging uitbleef. De captain van de Penguins is zeker niet bezig aan een slecht seizoen, maar er zijn er bij de Penguins die het simpelweg meer verdienen. Jake Guentzel bijvoorbeeld. Of Tristan Jarry. Het belegen roster in Pittsburgh legt momenteel wel de criticasters het zwijgen op. Natuurlijk zijn we pas halverwege het seizoen en zijn de play-offs nog ver weg. Dat de Penguins halverwege gelijke tred konden houden met teams als Carolina en Washington hadden echter niet veel mensen verwacht.
Sidney Crosby miste een deel van de eerste seizoenshelft, maar voor aanvang van de wedstrijd tegen Columbus tikte de superster toch bijna een gemiddelde van een punt per wedstrijd aan. Dit had hij vooral te danken aan zijn assists, want veel goals (7) had de superster nog niet gescoord in 27 wedstrijden. De niet bijster sterke Blue Jackets bleken een gewillig slachtoffer om daar eens verandering in te brengen.
Toch namen die Blue Jackets, mede dankzij een treffer van Gustav Nyqvist brutaal de leiding in de eerste periode. Crosby had al een assist achter zijn naam toen hij in de slotminuut van die periode gelijk maakte. In de derde periode namen de Penguins het heft in handen. Mike Matheson zorgde voor de voorsprong en Sidney Crosby deed de rest. Zijn laatste hattrick dateerde van 28 november 2018, dus werd het wel weer eens tijd.
JORDAN KYROU vs SEATTLE KRAKEN
Zou het de Seattle Kraken lukken om voor het eerst drie wedstrijden op rij te winnen? Na die beroerde 9-game losing streak tussen 15 december en 15 januari kon de nieuwe franchise wel een succesje gebruiken. Ze hadden al van de Blackhawks en de Sharks gewonnen, maar vrijdag bleken de St. Louis Blues van een heel andere orde. Eén van de topteams in de Central Division hield zich niet in en blies Seattle met 5-0 van het ijs. Eén van die treffers kwam op naam van een speler die bezig is aan zijn definitieve doorbraak: Jordan Kyrou.
Niet de naam van Vladimir Tarasenko of Ryan O’Reilly prijkt momenteel bovenaan de topscorerslijst in St. Louis, maar die van Jordan Kyrou. Bezig aan zijn vierde seizoen in de NHL beleeft de voormalig second-rounder zijn definitieve doorbraak. Vorig seizoen was leuk met 14 goals en 35 punten in 55 wedstrijden, maar kinderspel bij wat de 23-jarige center dit seizoen laat zien. Na dit duel in Seattle gaven zijn statistieken 15 goals en ook nog een karrevracht (25) aan assists aan. Het is dan ook meer dan verdiend dat Kyrou over twee weken voor het eerst zijn opwachting mag maken in een All-Star Game. Misschien niet de spectaculairste naam op het roster van de Blues, maar op dit moment wel de meest productieve.
Overigens gebeurde er nog iets opmerkelijks tijdens deze wedstrijd, die eigenlijk geen wedstrijd was. Colton Parayko scoort wel vaker voor de Blues, maar niet eerder deed hij dit middels een penalty shot. In de derde periode kreeg de blueliner zijn kans en faalde niet. Hij werd daarmee de eerste verdediger van de Blues sinds 1985 die op deze manier scoorde en pas de 34e in de geschiedenis van de NHL die via een penalty shot scoorde.
ANTHONY DEANGELO vs NEW YORK RANGERS
De komst van Anthony DeAngelo naar de Carolina Hurricanes deed deze zomer nogal wat stof opwaaien. Niet omdat het een slechte speler betreft, maar voornamelijk vanwege zijn gedrag naast ’t ijs. Gedraft door Tampa Bay, gedebuteerd voor de Coyotes en gegroeid bij de Rangers. Bij de Blueshirts was hij met 53 punten in het ingekorte 2019-2020 wel degelijk van heel veel waarde. Ze waren in The Big Apple een jaar later echter blij dat ze van die lastpak verlost waren. DeAngelo bleek, zachtjes uitgedrukt, geen goede ploeggenoot. Zo was een vechtpartij met goalie Alexandar Georgiev slechts één van de incidenten.
In Raleigh geloven ze in tweede kansen. Of in een derde, vierde of vijfde zoals in het geval van DeAngelo. Onder de vleugels van Rod Brind’Amour gedraagt het enfant terrible zich voorlopig goed en afgelopen weekend leek DeAngelo een rekening te willen vereffenen. Met de Canes ontving hij vrijdagavond de New York Rangers, op dat moment de koploper in de Metropolitan Division. Voor de Rangers was het een beroerd moment om aan te treden tegen de voormalig pupil. Drie dagen eerder noteerde DeAngelo tegen de Bruins zijn tweede 3-point game van dit seizoen en hij liep inmiddels bijna één op één qua punten.
Was het rancune of heeft DeAngelo zijn leven eindelijk gebeterd? Hoe dan ook, hij kwam tegen zijn oude werkgever opnieuw erg sterk voor de dag. Hij was als aangever betrokken bij de openingstreffer van Vincent Trocheck en stelde Jesper Fast al vroeg in de tweede periode in staat de 3-0 te scoren. Ook Fast heeft een verleden in NY. Zelf zorgde DeAngelo voor het slotakkoord in deze topper.
De Rangers begonnen de derde periode met een 5-1 achterstand, maar kwamen terug tot 5-3. Een paar minuten voor tijd besliste DeAngelo met de 6-3 het duel definitief in het voordeel van de Canes. Voor de blueliner was het zijn zevende van het seizoen en dankzij de winst kwam Carolina op gelijke hoogte met New York in de divisie.
DYLAN LARKIN vs DALLAS STARS
Little Ceasars Arena was vrijdag het decor van een strijd tussen twee franchises die tegengestelde richtingen op lijken te gaan. Voor thuisploeg Detroit komen de vette jaren er weer aan. De Stars worden ouder en ouder, maar dat maakt ze niet direct ook beter. Dallas is niet meer die solide defensieve macht die het een paar jaar geleden was. Dit werd dit weekend pijnlijk duidelijk toen Dylan Larkin de Stars volledig voor schut zette.
Waarschijnlijk had met name Dallas niet verwacht dat het halverwege dit seizoen evenveel punten had als Detroit. De Stars zien zichzelf nog altijd als contender, maar de vraag is of die finaleplek twee jaar geleden geen zand in de ogen strooide. Het roster van de Stars wordt alsmaar ouder en voor komende zomer staat GM Jim Nill voor wat belangrijke beslissingen. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om John Klingberg tevreden en wel aan boord te houden? En wat gebeurt er met Joe Pavelski, Alexander Radulov en Braden Holtby? Wat dat betreft, had Nill vrijdag even moeten aankloppen bij collega Yzerman. De Wings-legende was op het ijs van enorme waarde en is nu goed bezig als GM.
Het werd een leuke ontmoeting tussen de relatief jonge Wings en de oudgedienden uit Dallas. Hoogtepunt was die prachtige solo van Larkin, maar de beloning in de vorm van een zege bleef uit. De jonge Jason Robertson dwong met zijn late gelijkmaker een OT af en daarin pakten de Stars door. Roope Hintz, net als Robertson behorend tot het jonge deel van het roster, bezorgde Dallas twee belangrijke punten. De beste drie in de Central zijn uit zicht, maar een wildcard behoort voor de Stars zeker tot de mogelijkheden.
PEYTON KREBS vs PHILADELPHIA FLYERS
Het duel tussen de Sabres en de Flyers dreigde op voorhand al een wedstrijd met een verhaal te worden. Dit had voornamelijk te maken met de erbarmelijke toestand waarin de franchise uit Philadelphia verkeert. Het bleef echter niet bij één verhaal. Het werden er twee. In de tweede stond een bijna 21-jarige jongeman uit Calgary centraal. Een voormalig first rounder van Vegas, die in de trade van Jack Eichel de oversteek naar de oostkust maakte. Peyton Krebs moet deel gaan uitmaken van de toekomst van de Sabres. Als de wedstrijd van zaterdag een blik in de toekomst is, dan gaan ze in Buffalo mooie tijden tegemoet.
Als zeventiende werd Krebs gekozen in de draft van 2019 en in 2020-2021 debuteerde de jongeling in de NHL namens de Knights. De Golden Knights wilden echter ten koste van veel Jack Eichel halen en stuurden onder meer Krebs en Alex Tuch naar Buffalo. Op 1 januari noteerde de winger zijn eerste assist, maar het wachten was nog op z’n eerste goal in de NHL. Dat vinkte Peyton Krebs af tegen de Flyers. Tage Thompson had met twee powerplay-goals de Sabres aan de leiding gebracht in de eerste periode en vlak voor het verstrijken daarvan greep Krebs zijn moment. Zijn knappe eerste treffer betekende een 4-2 voorsprong voor Buffalo.
In de tweede periode zocht hij opnieuw de spotlights. Met een tripping-penalty begon hij aan die periode, maar toen de straf over was, toonde Krebs opnieuw zijn snelheid en doelgerichtheid: 5-2. Overigens was hier de pass van Rasmus Asplund ook goud waard. Terug dan naar die andere verhaallijn bij deze wedstrijd. De Flyers verloren. Met 6-3.
Voor hen was het de elfde (!) nederlaag op rij en daarmee vestigde deze groep een nieuw negatief clubrecord. Niet eerder in de historie van de franchise verloren de Flyers (sinds 1967 in de NHL) meer dan tien wedstrijden achter elkaar. Al wisten ze, toen er nog een gelijkspel mogelijk was, in ’99 eens 12 duels op rij niet te winnen. Het is tevens een hele prestatie om al in de eerste 41 wedstrijden van het seizoen tot een 10-game en een 11-game losing streak te komen.
SAVE OF THE WEEK
JOHN GIBSON vs TAMPA BAY LIGHTNING
Dat de Vegas Golden Knights aan kop gaan in de Pacific is voor niemand een verrassing. Dat er daarna in de stand drie teams uit Californië volgen, is dat wel. Drie teams die eigenlijk al een tijdje in een rebuild (of reset) zitten en langzaam maar zeker omhoog kijken. Van dit drietal presteren de Anaheim Ducks voorlopig het best. Zij bezetten achter Vegas de tweede plek en hebben een mooie mix van ervaren stuurlui en erg goede talenten. En ze hebben nog altijd een goalie die na wat mindere jaren weer helemaal zichzelf heeft teruggevonden. Dit weekend was John Gibson bij kans niet te passeren tegen de Tampa Bay Lightning.
De Ducks zaten even in een lastige fase van het seizoen. Slechts twee van de laatste elf gewonnen en in de laatste twee duels niet gescoord. Als je dan de titelverdediger over de vloer krijgt, geeft dat weinig vertrouwen. Het helpt dan wel als je goalie zijn werk goed staat te doen. Gibson kreeg er op 17 december 6 om de oren tegen de Coyotes, maar herpakte zich daarna sterk. De Ducks wonnen dus niet vaak, maar dit lag zeker niet aan hun goalies. Zijn laagste save percentage na Kerst was tegen de Avalanche en kwam uit op .914.
Bij zijn laatste twee starts kreeg Gibson telkens slechts één goal tegen en zat zijn save percentage ten noorden van de .960. Getallen waarmee je je team altijd kans op een overwinning geeft en dat gebeurde afgelopen vrijdag dan ook. Gibson stopte 32 van de 33 SOG en daar zaten een paar heel knappe saves tussen. John Gibson deed zijn werk dus uitstekend, maar ook aanvallend schoten de Ducks uit hun slof. Anaheim scoorde vaker dan in de vier wedstrijden daarvoor in totaal. De verrassing in de Pacific versloeg de regerend kampioen met 5-1.
Cover photo: Timothy T. Ludwig/USA TODAY Sports