NHL Entry Draft 2024 | #9 Berkly Catton

De Stanley Cup Final is nog in volle gang. Bij SportAmerika kijken wij echter ook vooruit naar de sterren van de toekomst! Over 8 dagen staat namelijk de NHL Entry Draft 2024 op de agenda. De komende twee weken draaien we je vast warm met een profiel van de potentiële top first rounders volgens de rankings van SportAmerika. Vandaag een prospect die in de Western Hockey League zich in een illuster rijtje met namen als Connor Bedard en Sam Reinhart schaarde: Berkly Catton

Nr. 9 | BERKLY CATTON

2023 – 2024 TEAM: Spokane Chiefs (WHL)
GEBOORTEDATUM: 14 januairi 2006
GEBOORTEPLAATS: Saskatoon, Canada 
LENGTE/GEWICHT: 180cm / 76kg
SCHIET: Links
POSITIE: Centre
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar 

Langzaam kruipen we richting de absolute kleppers in de aankomende Entry Draft. Vandaag een prospect die op plaats negen in de Draft weleens een van de sensaties van dit jaar kan worden. Berkly Catton is een sensationele forward die de goals en punten als rijpe appelen laat neerdwarrelen.

Geboren in Saskatoon, leerde de centre al vanaf zijn eerste stappen op het ijs het spelletje van vader Chris (die helaas door blessures zijn verdienstelijke potentieel nooit kon waarmaken). Het talent van de Canadees kwam vrij rap naar boven drijven, daar de twaalfjarige forward in het seizoen 2018 – 2019 bij Saskatoon Outlaws U15 AA bijna twee  punten per wedstrijd noteerde. Tussen de ‘big boys’ stokte de teller na dertig wedstrijden op 56 punten (25 goals, 31 assists).

Het jaar nadien produceerde de Canadees ‘Playstation-achtige’ cijfers. Met andermaal dertig wedstrijden in de benen schreef de centre in totaal 108 (!)  punten (58 goals, 50 assists) op zijn scorekaart bij. Het leidde ertoe dat de U18 al tegen het einde van het seizoen de 14-jarige Catton aan het roster toevoegde. Door de uitbraak van de COVID-19 pandemie kwam er bij iedere prospect zand in de motor, zo ook bij de Canadees. In de U18 speelde de forward slechts vijf wedstrijden en met het oog op de 2021 WHL Bantam Draft koos Catton eieren voor zijn geld.

FIRST OVERALL WHL EN INTERNATIONALE KLASSE

Middenin de coronacrisis pakte Catton zijn koffers en vloog naar Minnesota, om zich daar aan te sluiten bij het gerenommeerde Shattuck St. Mary’s. Bij het in Faribault gevestigde instituut was ook onder meer aankomend first overall Macklin Celebrini onder de pannen. In de eerste helft van het seizoen 2021 – 2022 kwam Catton in vijftien wedstrijden in de U16 AAA tot een totaal van 23 punten (elf goals, twaalf assists). Nadat de teugels in Noord-Amerika voor wat betreft de restricties wat begonnen te vieren, keerde Catton halverwege terug naar Canada. Zijn WHL Bantam Draft waarde kwam bij Saskatoon U18 AAA tot een hoogtepunt: 41 punten in 21 wedstrijden.

Niet geheel toevallig werd de Canadees als first overall door Spokane Chiefs opgepikt. Als zestienjarige (b)rookie schreef Catton zich vanaf minuut een in de geschiedenisboeken der Western Hockey League. In zijn eerste jaar voor de Chiefs kwam de centre tot een puntentotaal van 55 punten (23 goals, 32 assists) en werd hij vrijwel unaniem tot Rookie of the Year verkozen.

Het leverde Catton vanzelfsprekend een uitverkiezing voor het WHC U17, waarmee hij als captain de Canadezen naar een zilveren medaille leidde. Met twaalf punten in zeven wedstrijden kreeg hijj en passant een All-Star trofee op. Als klap op de vuurpijl kon Catton ook zijn koffers voor het WJC U18 inpakken, waarmee hij een bronzen medaille aan zijn prijzenkast mocht toevoegen.

Het voorbije seizoen werd de definitieve doorbraak van de Canadees. Als captain leidde hij Canada naar een gouden medaille op de Hlinka Gretzky Cup, maar voegde Catton zich in de WHL bij een illuster rijtje namen. Met een puntentotaal van 116 (!) in 54 wedstrijden is de forward na Connor Bedard (2.51) en Sam Reinhart (1.75) met 1.71 punten gemiddeld de derde meest productieve prospect in de WHL van de voorbije twintig jaar.

SPELMAKER MET DE PUCK AAN DE STICK GEPLAKT

De Canadees gloreert, buiten zijn wat geringe lengte en body, in vrijwel ieder aspect van het spel. Hoewel de absolute topsnelheid ontbreekt, maakt Catton dit met zijn beweeglijkheid en korte draaicirkel meer dan goed. Het stelt de centre in staat om tegenstanders razendsnel op het verkeerde been te zetten en is hij hiermee bovendien de prospect die in de WHL de meeste penalty-minutes veroorzaakte. Bovendien heeft de NHL Draft Combine ons geleerd, dat Catton op de eerste meters een van de meest veelbelovende acceleraties van deze ‘Draft Class’ heeft.

Catton beschikt over uitstekende passing die hem in combinatie met exceptionele puck handling — na Ivan Demidov wellicht de beste van dit jaar — in staat stelt om in de meest onmogelijke situaties teamgenoten in stelling te brengen. Vooral op de transition komen zijn kwaliteiten het beste naar voren. De Canadees maakt zijn gebrekkige fysiek goed met lichamelijke schijnbewegingen, die tegenstanders hiermee op het verkeerde been zet.

Waar we net al de naam Connor Bedard de revue lieten passeren, kunnen we ook het schot van Cattton langs de “Bedard-meter” leggen. De centre schiet met groots gemak vanuit alle hoeken en standen en heeft diezelfde finesse in die waanzinnige toe-drag release. De Canadees heeft niet een groot arsenaal aan dekes, maar speelt vooral heel slim en solide ijshockey.

Toch zal de centre nog aardig aan zijn fysiek moeten schaven, wil hij echt uitgroeien tot een dragende first-line centre in de NHL. Vooral in de defensieve zone en in de een-tegen-een duels verliest Catton nog iets te makkelijk, wat bij de grote mannen genadeloos wordt afgestraft.

VOORUITBLIK

Desalniettemin is Berkly Catton voor de NHL-redactie een van de meest in het oog springende namen in de aankomende NHL Entry Draft. Na Macklin Celebrini is hij samen met Cayden Lindstrom (later deze week aan de beurt) een van de beste en meest productieve centres van dit jaar. Hoewel menig prospect-watcher vraagtekens plaatst bij zijn geringe fysiek, is dit van minder belang dan bijvoorbeeld Zach Benson vorig jaar. Benson werd uiteindelijk als dertiende overall (in een diepere Draft) door Buffalo Sabres opgepikt en maakte het voorbije seizoen reeds impact in de hoofdmacht.

Voor de wat oudere ijshockeyvolger is het spel van Berkly Catton te spiegelen aan Daniel Briere, die in 1996 door Phoenix Coyotes werd gedraft. Ook Briere was een kleinere centre, maar ontwikkelde zich naar een totaal van 307 goals en 696 punten in de NHL. Toch doet hij de NHL-redactie vooral aan Jack Hughes en Logan Cooley denken, die zich de afgelopen seizoenen niet onverdienstelijk reeds in de NHL manifesteerden.

Als negende overall is de centre geknipt voor Calgary Flames, die dringend behoefte hebben aan een nieuwe face of the franchise in het centrum. Met één van de hoogste plafonds qua potentieel ligt het zelfs in de mogelijkheden dat Catton reeds vergeven is, maar mocht de centre nog beschikbaar zijn is hij een absolute no-brainer voor Brad Treliving.

Cover photo: Dan Hickling – Hickling Images

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen