NHL Entry Draft 2023 preview: 10 – 12

Over vier dagen staat in de Bridgestone Arena in Nashville de 2023 NHL Entry Draft op het punt van beginnen. Niemand in de ijshockeywereld twijfelt aan het feit dat Connor Bedard als first overall het shirt van Chicago Blackhawks krijgt omgehangen. Het generationele talent wordt veelvuldig vergeleken met en in de categorie ‘Wayne Gretzky‘, ‘Mario Lemieux‘, ‘Connor McDavid‘ geplaatst. Toch kijken we bij SportAmerika graag verder dan onze neus lang is. Met wellicht de diepste Draft sinds de legendarische versie uit 2003, zullen flink wat franchises handenwrijvend vooruitkijken. Vandaag gaan we vrolijk verder met een nieuwe Slowaakse ‘Almighty God’ centraal. De prospects op plaats tien tot en met twaalf.

12 | QUINTIN MUSTY

2022 – 2023 TEAM: Sudbury Wolves (OHL)
GEBOORTEPLAATS: Hamburg (NY), Verenigde Staten
GEBOORTEDATUM: 06 juli 2005
LENGTE/GEWICHT: 188cm / 86kg
SCHIET: Links
POSITIE: Left Winger
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Quintin Musty is een parel. De Amerikaan werd op 6 juli 2005 letterlijk onder de rook van het KeyBank Center in Buffalo geboren. In de buitenwijk Hamburg (Buffalo) kreeg ook Musty het ijshockey (hoe cliché ook) met de paplepel ingegoten. Zijn vader was een verdienstelijk speler in College, maar moest vanwege een slepende knieblessure al vroegtijdig een punt achter zijn carrière zetten.

Het talent van de winger werd vrij snel door de scouts van Buffalo Sabres opgemerkt. In het seizoen 2018 – 2019 sloot de net dertien geworden Musty zich aan in Triple A U13. Na twee seizoenen Buffalo Sabres Jr., trok de Amerikaan richting North Jersey Avalanche. In de U16 speelde hij door een ernstige schouderblessure slechts vier duels, maar weerhield Sudbury Wolves er echter niet van de Amerikaan als first overall in de 2021 OHL Draft te kiezen.

De keuze legde de ploeg uit de OHL geen windeieren. Vanaf dag één — en inmiddels hersteld van zijn blessure — was de winger vertrokken en reeg hij de punten aaneen. Verspreid over zijn twee seizoenen (‘21-’22 en ‘22-’23) noteerde Musty gemiddeld 1.44 punten, waarvan maar liefst 78% (!) in 5 v 5. In de teamrankings duldde hij alleen David Goyette (Seattle Kraken) voor zich

Offensief is de left winger een monster op schaatsen. Door zijn fysiek, maar ook zeker zijn spel trekt men veelvuldig de vergelijking met Pavel Buchnevich. Als winger heeft hij een bovengemiddelde creativiteit en heeft hij vooral met ploeggenoot Goyette bij Sudbury Wolves bewezen een puntenmachine in wording te zijn. Niet alleen creëert de forward ruimte voor zichzelf, maar trekt hij zonder puck beslissende gaten voor zijn ploeggenoten. Gecombineerd met een hoge topsnelheid en power noemt men hem gekscherend ‘MGV’. Iets wat hem op de forecheck eveneens een angstaanjagende tegenstander maakt.

Toch heeft men lichte twijfels bij zijn stickhandling. Zijn inzicht en creativiteit kan de winger niet altijd overbrengen op zijn stick, wat puck verlies tot gevolg heeft. Heeft hij dit eenmaal onder de knie, dan is Musty een potentiële kandidaat om minimaal zeventig punten per seizoen te noteren.

UP NEXT

Quintin Musty wordt zonder twijfel een first-rounder. De rapporten van onze Noord-Amerikaanse collega’s lopen uiteen van potentieel top tien, tot mid tweede ronde. Bij SportAmerika zijn we overtuigd van de kwaliteiten van de Amerikaan en scharen we hem op een twaalfde overall positie. Wanneer hij zijn stickhandling (sterk) kan verbeteren, hebben we hier zelfs een franchise kapstok te pakken.

Binnen de prognose van SportAmerika, belandt de winger in Arizona. De Coyotes vergaarden de twaalfde overall pick in de Jakob Chycrun trade van afgelopen maart. Het is voor een speler van het potentiële kaliber Quintin Musty te hopen, dat men snel een nieuw en verbeterd onderkomen voor de Coyotes zal vinden.


11 | DMITRI SIMASHEV

2022 – 2023 TEAM: Loko Yaroslavl (MHL)
GEBOORTEPLAATS: Kostroma, Rusland
GEBOORTEDATUM: 04 februari 2005
LENGTE/GEWICHT: 194cm / 91kg
SCHIET: Links
POSITIE: Defense
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Dmitri Simashev is samen met David Reinbacher — later in onze preview-reeks centraal — wellicht de beste blue-liner van de ‘Class of 2023’. De Russische verdediger zag op 4 februari 2005 in Kostroma het levenslicht. Waar veel van zijn leeftijdsgenoten kozen voor voetbal, bond Simashev de schaatsen onder.

Nadat hij in thuisstad Kostroma een aantal jaren de pannen van het dak speelde, was het een kwestie van tijd voordat Lokomotiv Yaroslavl op de stoep zou staan. In het seizoen 2020 – 2021 verhuisde de vijftienjarige blue-liner 100 kilometer naar het westen en begon zijn carrière in de U16. Door zijn lengte en fysiek wierp Simashev zich vrijwel direct op als leider en kreeg vanaf minuut één de “C” op de borst geplakt.

Op reeds zestienjarige leeftijd debuteerde Samishev aan het begin van het seizoen 2022 – 2023 in de KHL. In achttien optredens voor de hoofdmacht noteerde de blue-liner weliswaar geen enkel punt, maar de scouts waren het er unaniem over eens: We hebben hier — naast Matvei Michkov — een nieuwe ijshockeyster gevonden.

Natuurlijk gaat alle aandacht uit naar Matvei Michkov, maar Simashev doet qua upside misschien zelfs nauwelijks onder aan de forward. Met zijn lengte en fysieke kracht is hij een nachtmerrie voor iedere forward en is behoorlijk lenig voor iemand met zijn lichaamsbouw. Simashev is geen blue-liner die à la Cale Makar de punten aan elkaar rijgt, maar heeft desondanks wel het vermogen en inzicht om ook aanvallend zijn meerwaarde te hebben.

In de eigen zone is de Rus een meester in het naar de zijkanten drijven van de tegenstander. Met een bovengemiddelde reach en dito pokecheck heeft Loko Yaroslavl — mét Simashev op het ijs — het minste aantal aanvallen door ‘de zone’ tegen gekregen. Samen met een uitmuntende controle over de puck en goede positionering maken hem een complete blue-liner.

UP NEXT

Dmitri Simashev is typisch een prospect, die door een gebrek aan punten “makkelijk” vergeten kan worden. Toch zijn we bij SportAmerika ervan overtuigd dat de Rus als elfde overall gekozen gaat worden. Er kleeft echter een behoorlijke last aan zijn persoon: Land van afkomst. Menig scout geeft niet de credits aan de Russische prospects die het meer dan verdienen.

Als elfde overall zou Samishev in onze Mock Draft bij Vancouver Canucks belanden. De Canadese franchise lijkt af te stevenen op een rebuild/retool en heeft niet bepaald een Farm System wat uitpuilt van het (high-end) talent. Een toekomstige core tandem Quinn HughesDmitri Samishev zal echter als muziek in de oren klinken van GM Patrik Allvin.


10 | DALIBOR DVORSKY

2022 – 2023 TEAM: AIK (HockeyAllsvenskan)
GEBOORTEPLAATS: Zvolen, Slowakije
GEBOORTEDATUM: 15 juni 2005
LENGTE/GEWICHT: 185cm / 91kg
SCHIET: Links
POSITIE: Centre / RW
DRAFT ELIGIBILITY: Eerste jaar

Het was weer een Draft zoals we die in het verleden zo vaak voorbij zagen komen. Na twee jaar van pandemie en lockdowns, was het good old Gary Bettman die onder een striemend fluitconcert het podium van de Entry Draft betrad. Na een ode aan de eerder dat jaar overleden Guy LaFleur en Mike Bossy, kroop de spanning naar een hoogtepunt toen Canadiens head coach Martin St. Louis op het podium de aanwezige prospects lovende woorden toesprak.

De emoties in Montreal kwamen tot een hoogtepunt, toen Habs GM Kent Hughes Juraj Slafkovsky tot first overall pick uitriep. Het was geen fluitconcert, het was geen juichexplosie, het was een allesomvattende uitbarsting van emoties. 22 jaar na Marian Gaborik — third overall in 2000 — vestigde Juraj met zijn uitverkiezing een nieuw Slowaaks record in de Draft. Naar schatting vier (!) van de vijf miljoen Slowaakse inwoners zagen in het holst van de nacht een aantal minuten later het sprookje door Simon Nemec compleet gemaakt worden. Een officiële one-two voor Slowakije. De ‘cirkel van de remontada’ een krappe vijf jaar na dato volledig rond.

Dalibor Dvorsky gaat wederom voor een Slowaaks feestje zorgen. De achttienjarige centre debuteerde in februari 2021 al in de Slowaakse Extraliga en poetste direct een 24 jaar oud record uit de boeken. Met zijn vijftien (!) jaar, zeven maanden en achttien dagen werd de top prospect de jongste doelpuntenmaker ooit in de Slowaakse eredivisie. Zijn stormachtige ontwikkeling beleeft Dvorsky echter in Zweden, waar hij sinds 2018 zich gevestigd heeft. Bij AIK in de Hockey Allsvenskan kwam hij dit seizoen tot reeds 38 optredens (zes goals, acht assists) in de hoofdmacht.

‘DALIBOR DAVINCI’

Dvorsky is een uiterst creatieve forward met een waanzinnig schot in de armen. Zowel zijn wrister, als zijn slapshot hebben power én richting. Bovendien kan hij met zijn snelle schietbeweging blue-liners en goalies het bos in sturen. Ondanks dat het niet zijn prime positie is, beschikt de Slowaak over een flink arsenaal aan schoten. Zijn uitmuntende passing is (hands down) wellicht de beste in de aankomende Draft. De centre schroomt high danger passes niet en zet met regelmaat ploeggenoten vrij in de één op één. Het maakt hem dan ook naam nummer één op de powerplay en vervult daarin de “Elias Pettersson” rol, die zich in Vancouver tot een soortgelijke speler heeft ontwikkeld. In de Slowaakse pers komt vaak de term ‘Dalibor Davinci’ voorbij.

Defensief staat de Slowaak ook meer dan zijn mannetje. Maar weinig spelers van zijn leeftijd laten een dusdanige commitment en ijshockey inzicht zien. Het ontbreekt hem niet aan kracht en ook in de duels delft hij allesbehalve het onderspit. Menig head coach zou de handjes dicht knijpen met de defensieve arbeid die de centre verricht.

Is er dan helemaal geen “min”punt te ontdekken? Jawel. Zijn beweeglijkheid, met name acceleratie en topsnelheid, behoeven nog aandacht. Als hij hier specifiek op gaat trainen, ontwikkelt Dvorsky zich tot een elite speler in de NHL.

UP NEXT

Dalibor Dvorsky is een no-brainer voor wat betreft eerste ronde. Tijdens het voorbije World Junior Championship vestigde hij definitief zijn naam als toekomstig ster in de NHL. Het is onder aan de streep een speler, waar je je ploeg omheen wilt bouwen.

Die franchise zou op nummer tien St. Louis Blues moeten gaan worden. De ploeg uit de Central Division heeft met het vertrek van onder meer Vladimir Tarasenko en Ryan O’Reilly min of meer een streep gezet onder contender aspiraties. Samen met onder meer de vorig jaar gedrafte Jimmy Snuggerud en Zachary Bolduc in 2021 een mooi trio om als franchise weer naar een Stanley Cup contendership toe te werken. 

Coverfoto: The Liberty Line

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen