NHL Draftwatch: Rusland U18 kent twee goede goalie prospects

In NHL Draftwatch wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen te worden gedraft tijdens de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Net als vorig seizoen kan er een Nederlands talent gedraft worden, al wordt zijn naam minder genoemd dan die van Daniel Sprong vorig seizoen. Bartek Bison speelt voor Prince George Cougars in de WHL.
Deze week een bredere blik op de doelmannen. Carter Hart werd al eerder behandeld als best beschikbare Noord-Amerikaanse goalie, maar daarachter lopen ook zeker nog een paar sterke kandidaten. Die worden vandaag eens onder de loep genomen. Uiteraard is er ook aandacht voor Bartek Bison, die vorige week een topweek kende.
Evan Fitzpatrick
Waar het gros van de doelmannen die dit jaar gedraft kunnen worden relatief klein van stuk zijn, staat er met Evan Fitzpatrick een echte man op de goal. Fitzpatrick is qua postuur (1 meter 89 en 101 kilo) een stuk verder als zijn leeftijdsgenoten. Voor Sherbrooke Phoenix, dat momenteel 14de staat in de QMJHL, noteerde Fitzpatrick tot dusver een save percentage van 90% in 42 wedstrijden; goed voor een zesde plaats in de QMJHL.

Zachary Sawchenko
Mooie cijfers zijn er ook voor de kleinere Zachary Sawchenko. In lengte niet zozeer (1 meter 85), maar de 81 kilo staat in schril contract tot Evan Fitzpatrick. Sawchenko is echter bezig aan een goed seizoen. In 37 duels heeft Sawchenko een save percentage van 91,7% opgebouwd en staat daarmee op een vijfde plaats in de WHL. Zijn ploeg Moose Jaw Warriors bezit momenteel een elfde plaats op de ranglijst. Carter Hart, de doelman die waarschijnlijk als eerste doelman wordt gekozen dit jaar, speelt ook in de WHL en noteert tot zover een save percentage op van 92,4% in 50 duels.

Mikhail Berdin
Uit Europa stonden wij al stil bij de Zweed Filip Gustavsson, de Fin Veini Vehvilainen en de Slowaakse David Hrenak, maar de Russische goalie Mikhail Berdin is misschien wel het grootste Europese talent op goal. Berdin staat met het Russische U18 team op een zesde plaats in de MHL, het tweede niveau onder de KHL. Van de 36 wedstrijden startte Berdin in 21 duels en noteerde daarin een save percentage van 92,8%. Op het WK voor A-junioren startte Berdin in drie duels en hoefde daarin alleen in de finale twee goals te incasseren. Die twee tegengoals zorgden er wel voor dat het Russische team met zilver genoegen moest nemen.
Vladislav Sukhachyov
Berdin deelt de speeltijd bij de U18 met zijn college Sukhachyov en ook die helft van de tandem laat dit seizoen zien een aardig potje te kunnen keepen. Sukhachyov begon het seizoen bij zijn ploeg Belye Medvedi Chelyabinsk en noteerde in 12 wedstrijden een save percentage van 91,3%, ondanks de slechte prestaties van zijn ploeg. Chelyabinsk staat momenteel veertiende in de Eastern Conference van de MHL. In de Russische U18 speelde Sukhachyov een nog beter save percentage van 93,2%. De scouting lijstjes van Central Scouting afdeling van de NHL zagen Sukhachyov gek genoeg over het hoofd, maar de doelman is misschien wel één van de beste talenten op doel die dit jaar beschikbaar is.

Oranje boven!
Voor Bartek Bison stonden er deze week slechts twee duels op het programma en daarin kon hij niet zijn stempel drukken. In het uitduel tegen het hoog gerangschikte Brandon Wheat Kings werd met 8-3 verloren. Bison noteerde een -2 rating. In een fysiek duel bij Regina Pats (er vielen in totaal 136 strafminuten) noteerde Bison enkel zes strafminuten. De vele straffen kwam Regina goed uit, zij wonnen het duel met 5-3. Vanavond begint de week van Bartek met een thuisduel tegen Kelowna Rockets. Ook morgen staan de Prince George Cougars in eigen huis tegenover de Rockets. Het zijn de enige twee duels voor de Cougars van aankomende week.
Foto: Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen