NHL Draftwatch: Nathan Bastian ontsnapt niet aan de schaduw in Mississauga

In NHL Draftwatch wordt wekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen te worden gedraft tijdens de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen volgend jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Net als vorig seizoen kan er een Nederlands talent gedraft worden, al wordt zijn naam minder genoemd dan die van Daniel Sprong vorig seizoen. Bartek Bison speelt voor Prince George Cougars in de WHL.
Deze week aandacht voor drie aanvallers die op de grens van de eerste ronde gerangschikt worden. Alle drie spelen in totaal verschillende competities, maar zijn aanlokkelijke spelers voor NHL-teams die nog wel wat geduld kunnen opbrengen. Over Bartek Bison is minder goed nieuws.
Nathan Bastian
De ploeg van Mississauga Steelheads herbergt dit seizoen vele prospects die dit seizoen draft eligible zijn. Onder andere Sean Day, Alexander Nylander en Michael McLeod zijn al behandeld maar er is nog een vierde prospect van Mississauga die deze zomer wel eens hoge ogen kon gaan gooien: Nathan Bastian. De center is lang, sterk en bezit een gevaarlijke pass. 19 goals en 40 assists noteerde Bastian al dit seizoen in 62 duels. Bastian is een kandidaat voor de eerste ronde, maar mogelijk schrijven scouts zijn succes aan de andere talenten toe. Een jaar eerder kwam Bastian niet verder dan 29 punten in 68 duels. In dat geval is het niet ondenkbaar dat Bastian in de latere ronden een steal gaat blijken.

Jonathan Dahlén
Voor center Jonathan Dahlén zit het seizoen erop. De Zweedse aanvaller speelt voor Timra IK in de Zweedse Allsvenskan. Die ploeg was nog in de race om te promoveren naar de SHL, maar in de poulefase van de play-offs eindigde Timra IK op een vijfde plaats; alleen de nummer één in die poule, Leksand, speelt een play-off om promotie naar de SHL. Aan Dahlén heeft het niet gelegen. In de play-off poule scoorde de center zes goals in vijf duels. Ook noteerde hij nog een assist. Een flinke verbetering ten opzichte van het reguliere seizoen, waarin Dahlén 15 goals en 14 assists in 51 duels noteerde. Dahlén is de zoon van Ulf Dahlén, die tussen 1987 en 2003 liefst 966 duels in de NHL speelde. Papa Dahlén werd als zevende overall gedraft door New York Rangers in 1985 en ook zoon Dahlén is een kandidaat om al in de eerste ronde gedraft te worden; de top tien zal hij waarschijnlijk niet halen. De aanvaller heeft echter genoeg wapens om net als zijn vader een waardevolle NHL-speler te worden.

Dillon Dubé
Dillon Dubé is een fanatieke aanvaller die niet alleen sterk is in de offensieve zone, maar ook bijzonder nuttig is in de defensie en in de PK. Een combinatie die op deze leeftijd lang niet altijd gewoon is en daarom speelt de 17-jarige center al volwassen voor zijn leeftijd. Een nadeel is zijn lengte. Dat compenseert hij met zijn snelheid en stickhandling. Dubé is misschien niet de sterkste, maar schuwt het vuile werk niet en kreeg daarom dit seizoen al 50 strafminuten op zijn broek. In 63 wedstrijden scoorde hij verder 25 goals en 38 assists. Met Kelowna Rockets hoopt hij dit seizoen weer ver te komen in de OHL. Vorig seizoen werd Kelowna in de finale om de Memorial Cup pas na OT verslagen door Oshawa Generals.

Oranje boven!
Bartek Bison scoorde al enige tijd geen punt meer en lijkt om die reden door Prince George Cougars uit de opstelling te zijn gehouden in het tweede duel wat de Cougars deze week speelden. Een reden voor de afwezigheid is niet gegeven. Victoria Royals was in het eerste duel met 6-2 te sterk voor de Cougars en in het tweede duel, een 4-3 nederlaag tegen opnieuw Victoria Royals, moest Bison op de tribune plaatsnemen. De Cougars hebben zich al verzekerd van een wildcard in de WHL play-offs en spelen dit weekend de laatste twee duels van het reguliere seizoen tegen Kamloops Blazers.
Foto: Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen