Het nieuwe NHL-seizoen staat weer voor de deur en bij SportAmerika laten we dat niet onopgemerkt voorbij gaan! Op dinsdag 10 oktober openen Nashville Predators en Tampa Bay Lightning om 23:30 uur Nederlandse tijd het bal in Florida. De komende 32 dagen leggen wij alle teams langs de meetlat en besluiten natuurlijk met titelverdediger Vegas Golden Knights. Vandaag behandelen we in de 32-in-32 de franchise die na een aantal seizoenen ‘The Yzerplan’ nu toch langzaam richting oogsten zal moeten groeien: Detroit Red Wings.
2022 – 2023: LICHT STIJGENDE LIJN MET EEN FIKSE CHANGE IN MAART
Ondanks een verbetering van zes punten ten opzichte van het seizoen ’21 – ’22, eindigde Detroit Red Wings op een zevende plaats in de uitpuilende Atlantic Division. Dat de divisie qua sterkte steeds dichter naar elkaar toe kruipt, is algemeen bekend. Naaste concurrenten Buffalo Sabres en Ottawa Senators timmeren eveneens behoorlijk aan de weg.
Voor het zesde jaar op rij misten de roodhemden het postseason en was het onder aan de streep een average seizoen. Offensief gezien leunde de ploeg van head coach Derek Lalonde (andermaal) op de kwaliteiten van Dylan Larkin, die als enige speler de grens van 25 goals doorkruiste. De captain eindigde op 79 punten (32 goals, 47 assists) en zag zijn puike seizoen beloont worden met een nieuw, achtjarig contract ter waarde van $69.6 miljoen dollar ($8.7 miljoen AAV). Bovendien was David Perron naast Larkin de enige speler, die meer dan 50 punten behaalde.
Defensief zat er in sommige fases van het seizoen ook behoorlijk wat zand in de motor. De Red Wings eindigde in de top tien minste ploegen in 5v5 xGA (164.53). Moritz Seider won na het seizoen 2021 – 2022 de Calder Trophy, maar noteerde onder aan de streep “slechts” 42 punten (vijf goals, 37 assists).
Tussen de palen was nieuwkomer Ville Husso bovendien allesbehalve op de brommer. De Finse goalie kwam in het offseason over vanuit St. Louis, maar ontpopte zich nog niet tot de verlosser. Met een 26-22-7 record, een 3.11 GAA en een .896 sv% in 56 wedstrijden gaf hij nog niet bepaald thuis, net als mede goalies Alex Nedeljkovic (.895 sv%) en Magnus Hellberg (.885 sv%).
OFFENSE: DEBRINCAT, COMPHER ÉN DANIEL SPRONG!
Dat Dylan Larkin zo goed als alleen de aanvallende kar trok afgelopen seizoen, is geen onbekend fenomeen in Michigan. De voorbije jaren was en is de captain de holy grail in het rode shirt en had met onder meer Tyler Bertuzzi, Anthony Manta en Andreas Athanasiou een prima klik, maar heeft op de first-line vanaf heden de beschikking over een nieuwe ster in town: Alex De Brincat.
De Red Wings hebben een flink aantal chips van de Yzerman-stapel op de 25-jarige Amerikaan ingezet. Gedraft in de tweede ronde van 2016 door Chicago Blackhawks, groeide de winger onder de vleugels van Patrick Kane en Jonathan Toews uit tot een waardevolle kracht in het United Center. Met een career best van 78 punten (41 goals, 37 assists) in het seizoen 2021 – 2022, werd de winger met het oog op een roster tear down tijdens de Entry Draft getrade naar Ottawa Senators. Ondanks het feit dat ‘ADB’ met 66 punten het seizoen besloot, kon de Amerikaan niet echt aarden in Canada.
In ruil voor onder meer Dominik Kubalik, Donovan Sebrango en een first- en fourth-rounder van 2024, keert de Amerikaan terug naar zijn home state. Met de verhuisdozen nog onaangeroerd tekende DeBrincat bij aankomst een vierjarige contractverlenging — $7.875 miljoen dollar AAV –. Samen met Larkin en Perron ligt het in de lijn der verwachting dat DeBrincat de first-line zal gaan vormen.
DANIEL SPRONG IN D-TOWN
Als klap op de vuurpijl hengelde Detroit met succes naar de diensten van J.T. Compher. De 28-jarige centre werd door Buffalo Sabres in de Ryan O’Reilly – Jamie McGinn trade naar Colorado Avalanche overgeheveld, waar hij in de luwte een dragende kracht werd en uiteindelijk aan het einde van het seizoen 2021 – 2022 met de Stanley Cup in zijn handen de kroon op zijn nog prille carrière zette. Op de eerste dag van Free Agency tekende de Amerikaan een vijfjarig contract ter waarde van $25.5 miljoen dollar. Grappig detail: In Detroit wordt Compher met voormalig Michigan Wolverine teamgenoot Andrew Copp herenigd.
En dan hebben we daar Daniel Sprong! Onze landgenoot speelde het voorbije seizoen in het shirt van Seattle Kraken, wat hem overigens als gegoten zat. Met wisselingen tussen de derde- en vierde lijn was hij uitmuntend en eindigde het regular season op 46 punten (21 goals, 25 assists). Met afstand zijn beste seizoen uit zijn carrière. Ook in Detroit ligt het in de lijn der verwachting dat hij op de vierde lijn geposteerd zal worden. Als hij zijn uitstekende seizoen Seattle doortrekt in Detroit, hebben de Red Wings er een absoluut koopje aan — één jaar, $2 miljoen dollar –.
DEFENSE: MWAH..
De blue-line is niet het oogappeltje in Michigan. Natuurlijk beschikt de ploeg van head coach Derek Lalonde over (aankomend) superster Moritz Seider, maar onder aan de streep wrijf je toch wel twee keer in de ogen. Het voorbije seizoen was het geregeld zoeken naar de ideale partner voor Seider en na een lange adem voor Ben Chiarot, leek Jake Walman uiteindelijk de beste oplossing.
Je kunt er niet omheen draaien, dat de blue-line wat missende ingrediënten had. Met de komst van Shayne Gostisbehere (Arizona Coyotes/Carolina Hurricanes), Jeff Petry (Pittsburgh Penguins) en Justin Holl (Toronto Maple Leafs) sorteert Steve Yzerman in ieder geval voor op een diepere blue-line dan de afgelopen jaren het geval was. Vooral Gostisbehere is op papier een sterke toevoeging.
RUMOER IN DE TENT?
Toch sijpelen er in de wandelgangen geruchten door, dat het “upspicen” van de blue-line de eerste mispeer van de GM is. Grootste pijnpunt achterin was en is de balans tussen links en rechts. Gostisbehere is inderdaad een linkshandige blue-liner, maar in de tandem met Seider pleeg je als Lalonde zijnde overkill met twee dezelfde types. Slotconclusie is natuurlijk dat de back six er hoe dan ook op vooruit zijn gegaan, maar of dit Detroit ook daadwerkelijk het zetje richting de playoffs gaat geven is sterk de vraag.
Achter Ville Husso dit seizoen twee nieuwe gezichten in Michigan. James Reimer en Alex Lyon. De 35-jarige Reimer komt over van San Jose Sharks, waar hij allesbehalve een stabiele factor is gebleken. Alex Lyon daarentegen kan zomaar eens een under the radar signing blijken. De 30-jarige Amerikaan kwam vorig seizoen tot vijftien regular season optredens in het shirt van Florida Panthers (.289 GAA, .914 sv%). Na het wegvallen van Spencer Knight en een hemeltergend slechte Sergei Bobrovsky — die dat overigens in het postseason weergaloos wegpoetste –, kreeg Lyon de kans van head coach Paul Maurice en deed dit niet onverdienstelijk.
VOORSPELLING: ACHTERAAN DE WILDCARD RACE AANSLUITEN
Detroit Red Wings heeft een interessant roster met een mix tussen ervaring en een stel jonge, maar vooral goede honden. Captain Dylan Larkin heeft eindelijk zijn gewenste sniper op zijn eerste lijn staan en ook achterin zijn de nodige versterkingen aangetrokken.
Met bovendien Lucas Raymond, Moritz Seider en de opkomende Marco Kasper en Simon Edvinsson (!), zitten de Red Wings de komende jaren er voor wat betreft core warmpjes bij, maar lijkt ook komend seizoen de race om een Wildcard het meest realistische scenario. Op papier schat men de rosters — naast de usual suspects — van onder meer Buffalo Sabres en Ottawa Senators hoger in en wordt het voor de mannen van Lalonde een behoorlijke kluif.
Het is in ieder geval positief dat Yzerman met zijn investeringen ook richting oogsten aan het toewerken is, want de fans kunnen niet wachten tot de “zaaifase” voorbij is.
Cover photo: Richard A. Whittaker/Icon Sportswire