In Memoriam: Lou Angotti (1938 – 2021)

Op woensdag 16 september 2021 is oud speler, coach en commentator Lou Angotti na een kort ziekbed overleden. De Canadees werd vooral bekend door bij de oprichting van de Philadelphia Flyers in 1967, de eerste captain in de franchise geschiedenis te worden.

De in Toronto geboren zoon van Italiaanse immigranten zag op 16 januari 1938 het levenslicht. Op de lagere school maakte hij vroeg kennis met ijshockey en werd door zijn vader aangemeld bij het lokale jeugdteam.

Op zeventienjarige leeftijd debuteerde Angotti in oktober 1955 bij de Toronto St. Michael’s Majors. Na het behalen van zijn High School diploma, meldde de ambitieuze LouLou zich bij Michigan Tech University. Tijdens zijn studietijd bereikte hij tot tweemaal toe (1960 en 1962) de NCAA Championship Game. In beide jaren werd de watervlugge winger uitgeroepen tot Most Valuable Player. Tot op de dag van vandaag is Angotti de enige speler die de MVP-Award in NCAA tweemaal won.

EERSTE STAPPEN BIJ DE NEW YORK RANGERS

Na het behalen van het diploma Bachelor of Engineering, tekende de toen 24-jarige Canadees bij de New York Rangers. Hiermee werd hij de allereerste speler van Michigan Tech die de NHL behaalde. Na twee seizoenen bij de Rochester Americans in de American Hockey League, voegde Angotti zich bij aanvang van het seizoen 1964 – 1965 definitief bij de hoofdmacht in the Big Apple.

Tijdens het seizoen 1965 – 1966 vertrok de Canadees naar de Chicago Black Hawks (toenmalige schrijfwijze, red). Na zijn eerste paar wedstrijden in de Minor League te hebben gespeeld voor de St. Louis Braves, debuteerde hij drie maanden later in Chicago.

ALLEREERSTE CAPTAIN VAN DE FLYERS

Na het besluit van NHL om vanaf het seizoen 1967 – 1968 zes nieuwe franchises aan de League toe te voegen (Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, Oakland Seals, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins en de St. Louis Blues), werd Angotti in de NHL Expansion Draft door de Philadelphia Flyers opgepikt. Bovendien werd hij de allereerste captain uit de geschiedenis van de Flyers.

In zijn enige seizoen in Philly, speelde de winger het beste jaar uit zijn carrière: In 70 wedstrijden was hij goed voor 49 punten (twaalf goals en 37 assists). De Flyers vonden in hun debuutjaar in NHL haar Waterloo in de kwartfinale van de Stanley Cup tegen eveneens debutant St. Louis Blues.

TWEE VERLOREN STANLEY CUP FINALES

Na een jaar Pittsburgh Penguins streek de Canadees via IntraLeague Draft in 1969 andermaal in Chicago neer. Van de vier seizoenen in Windy City speelde hij er drie als Center. Uiteindelijk werden dit na zijn seizoen Flyers de meest solide jaren uit zijn carrière, die in 1971 en 1973 the Hawks ook in twee Stanley Cup Finales bracht. Beide gingen tegen de Montreal Canadiens –met Hall of Famer Ken Dryden op doel– verloren.

Angotti is samen met Stan Mikita en Dustin Byfuglien nog altijd slechts één van de drie BlackHawks-spelers die in een Stanley Cup Finale vier of meer punten scoorde.

POST HOCKEY CARRIÈRE

De trainerscarrière van LouLou beperkte zich tot korte avonturen bij de St. Louis Blues (waaronder ook een korte periode als speler-coach) en bij de Pittsburgh Penguins. Bij het wat oudere publiek werd hij vooral bekend door zijn co commentaar bij wedstrijden van de Chicago Black Hawks eind jaren ’70.

In 653 wedstrijden NHL noteerde de Canadees 289 punten (103 goals en 186 assists) en was hij in postseason wedstrijden goed voor 16 punten (acht goals en acht assist). Hij werd in 1991 opgenomen in de Michigan Tech Hall of Fame.

Coverfoto: Joe Starkey / TribLive

Dennis Bakker
Dennis Bakker
Honkbal en ijshockey zijn de sporten waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Heeft na MLB 1999 en NHL 2000 op de PS1 Chicago als sportstad geadopteerd. Go White Sox, Blackhawks, Bears en Bulls! Heeft daarnaast bovengemiddelde liefde voor Colorado Rockies, Winnipeg Jets en Vancouver Canucks en schaamt zich hier niet voor!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen