Complete top-3 Central Division onderuit

SportAmerika blikt dagelijks terug op de gespeelde NHL duels. Vannacht kwamen er liefst tien wedstrijden voorbij op het programma. Hoe deze wedstrijden uitpakten vertellen Rowdy van Grieken en Ed Versteeve jou.
PicsArt_02-26-07.02.51
Dallas Stars – Winnipeg Jets
Vlak voor het begin van deze wedstrijd werd het bekend dat Jets-aanvoerder Andrew Ladd zijn laatste wedstrijd voor Winnipeg gespeeld had, want Ladd bleek naar Chicago te zijn geruild. De Jets gingen dus voor het eerst ervaren hoe het leven is zonder Ladd.
Het begin van de wedstrijd ging Winnipeg verrassend goed af, want Wheeler, Enstrom en Armia vonden elk het net namens de Jets. In de tweede periode maakte Dallas deze voorsprong deze achterstand echter alweer ongedaan. Jason Spezza (tweemaal) en Jets-beul Tyler Seguin scoorden voor de Stars. Winnipeg liet het er echter niet bij, want Scheifele, opnieuw Armia en Trouba scoorden. Dit leverde Winnipeg de eerste overwinning op Dallas op van dit seizoen, tijdens de laatste ontmoeting van de teams dit seizoen. Het werd 3-6.

Chicago Blackhawks – Nashville Predators
In Chicago kwamen de Predators op bezoek. Chicago had vannacht de kans om de koppositie in de Central over te nemen van de Stars. Hiervoor moest Nashville wel verslagen worden.
In de tweede periode kwam Chicago op voorsprong, door een goal van Brent Seabrook. Binnen vier minuten stond het echter alweer gelijk, omdat Viktor Arvidsson het net achter Corey Crawford vond. Calle Jarnkrok en Miikka Salomaki scoorden in de derde periode ook voor Nashville, waardoor de Blackhawks thuis met 1-3 onderuit gingen.

St. Louis Blues – New York Rangers
Voor New York is het momenteel een kwestie van vasthouden aan de tweede plaats in de Metropolitan, omdat Washington simpelweg een te grote voorsprong heeft op de Rangers. St. Louis lijkt in de tussentijd al verzekerd te zijn van de derde plek in de Central.
Tanner Glass opende in de eerste periode de score voor New York, ondanks dat St. Louis vijf keer meer op doel schoot dan de Rangers (twaalf tegen zeven). In de tweede periode kreeg St. Louis loon na werken, want Troy Brouwer maakte gelijk. De schotenteller stond inmiddels op 26 voor St. Louis, tegen slechts dertien voor de Rangers! In periode drie ging het gelijk op, maar scoorde Chris Kreider de beslissende treffer voor de gasten. Hierdoor won New York met 1-2.

Florida Panthers – Arizona Coyotes
Het succesverhaal van de Panthers duurt voort in het zuiden van de Sunny State. Vannacht kon de koppositie verder verstevigd worden, wanneer Arizona op bezoek kwam.
Na zeven minuten gespeeld te hebben in de eerste periode kwam Arizona op voorsprong, dankzij een goal van de aanvoerder; Shane Doan. Vincent Trocheck maakte vijf minuten later gelijk voor de Panthhers, waarna Aleksander Barkov in de tweede periode Florida op voorsprong bracht. Barkov scoorde opnieuw in de derde periode. Ekman-Larsson scoorde in de laatste zes minuten nog de aansluitingstreffer voor de Coyotes, maar dichterbij dan 3-2 kwam Arizona niet.

Philadelphia Flyers – Minnesota Wild
Minnesota staat nog steeds op de plek net onder de play-off streep, maar heeft nog wel drie wedstrijden tegoed ten opzichte van Colorado. Philadelphia heeft een play-off ticket ook nog in het vizier, al heeft het dit niet volledig in eigen hand.
Sam Gagner opende laat in de eerste periode de score, waarna Thomas Vanek vroeg in de tweede gelijkmaakte voor Minnesota. Streit verzorgde een nieuwe voorsprong voor Philadelphia, maar ook deze werd weggevaagd, ditmaal door Mikael Granlund. In de derde periode vond Pierre-Edouard Bellemare het net achter Devan Dubnyk. Dit bleek ook gelijk het laatste duel van de wedstrijd te zijn, wat Philly een 3-2 voorsprong opleverde.

Los Angeles Kings – Edmonton Oilers
Oilers-coach Todd McLellan vertelde afgelopen week dat het misschien zou helpen, wanneer een van de jonge diamanten van Edmonton zou worden weggedaan voor een versterking op een andere positie, mede om zo voor een benodigde opschudding te zorgen in de kleedkamer. Een overwinning op een van de titelfavorieten in LA zou ook van grote waarde hiervoor kunnen zijn.
In de eerste periode ging het gelijk op tussen beide ploegen en werden er geen doelpunten genoteerd. In de tweede periode kreeg LA een overwicht, maar scoorde Edmonton; Zack Kassian maakte de openingstreffer. Jeff Carter en Dwight King scoorden echter in de derde periode, waardoor LA er met de 2-1 overwinning vandoor ging.

Columbus Blue Jackets – New Jersey Devils
New Jersey staat nog steeds op de positie net onder de play-off streep en kan een overwinning dus goed gebruiken. Vannacht moest Columbus, wat de laatste wedstrijden goed bezig is, daarvoor het slachtoffer worden.
De Jackets vlogen uit de startblokken, met dank aan aanvoerder Nick Foligno. Hij scoorde in de eerste negen minuten tweemaal. Brandon Saad scoorde zelfs de 3-0. Reid Boucher maakte nog de 3-1, maar Foligno’s derde goal van de avond herstelde de marge. Dubinsky en Bourque voegden elk een doelpunt toe, waardoor de thuisploeg met 6-1 zegevierde.

Vancouver Canucks – Ottawa Senators
Deze twee ploegen werden een paar maanden terug nog gezien als Canada’s hoop voor de play-offs, maar beiden hebben het laten afweten. De play-offs zijn voor beide ploegen verder weg dan ooit en met name Vancouver lijkt al bezig te zijn met volgend seizoen.
In de eerste periode opende Emerson Etem de score voor de Canucks, door binnen vijf minuten het net te vinden. Mike Hoffman maakte binnen vijf minuten gelijk, waarna Mark Stone in de tweede periode shorthanded Ottawa op voorsprong bracht. Bartkowski veegde deze achterstand van Vancouver echter al snel weer weg, maar Bobby Ryan bracht Ottawa opnieuw op voorsprong. In de derde periode scoorde Bartkowski nogmaals, wat hem zijn eerste multi-goal wedstrijd opleverde in zijn carrière. Virtanen en Etem vonden beiden ook nog het net, wat Vancouver een 5-3 winst opleverde.

Toronto Maple Leafs – Carolina Hurricanes
Voor Toronto is het een seizoen gebleken (zoals verwacht) om snel te vergeten, terwijl Carolina nog hoop houdt op de play-offs, ondanks dat aanvoerder Eric Staal door zijn aflopende contract na de deadline geen Cane meer is. Vannacht was dat echter nog niet aan de orde.
Boyes scoorde halverwege de eerste periode de openingstreffer voor Toronto, waarna John-Michael Liles de gelijkmaker scoorde voor Carolina rond de zestiende minuut. Leivo en Parenteau vonden elk in respectievelijke de tweede en de derde periode het net, waardoor Toronto er met de 3-1 winst vandoor ging.

Calgary Flames – New York Islanders
Twee teams die elk een compleet andere richting opgingen, ontmoetten elkaar vannacht in Calgary. De Flames lijken een complete firesale (ha!) te gaan houden rond de deadline, terwijl de Isles een run hopen te maken in de play-offs dit seizoen.
De openingstreffer kwam op naam van de speler die na de deadline misschien geen Flame meer is; Jiri Hudler. Zijn aflopende contract maakt hem een veelbesproken mogelijkheid voor vele teams. In de derde periode kwam New York dan eindelijk langszij. Thomas Hickey vond halverwege de derde periode het net, wat de gelijkmaker opleverde. Josh Bailey verzorgde in overtime de beslissing; het werd 1-2 voor de Islanders.