COLUMN: De (on)zin van tanking in de NHL

62274_nhl_draft_lottery_hockey
Het reguliere seizoen in de NHL loopt alweer naar het einde toe en daarin zie je dat ploegen met verschillende belangen acteren. De topploegen hopen zoveel mogelijk punten te vergaren om een zo goed mogelijke positie in de play-offs te veroveren. In de middenmoot proberen ploegen zoveel mogelijk punten te vergaren om überhaupt mee te mogen doen aan de play-offs. Maar er is ook een groep die zich niet zo druk maakt om de punten. Een verlies meer of minder maakt niet uit, of komt zelfs wel goed uit. Alles om een zo goed mogelijke positie in de volgorde van de NHL Draft te bewerkstelligen.
Het is het gevolg van het systeem waarmee de NHL, maar ook andere sportbonden in Amerika, werken. De laagst genoteerde ploegen mogen als eerste kun keuze maken bij de aankomende draft. En dus is het vrij logisch dat ploegen graag op de laatste plaats eindigen, om een zo hoog mogelijke kans te hebben op de best beschikbare speler bij de aankomende draft.

Een zo hoog mogelijke kans? Jazeker. Het is namelijk helemaal niet zeker dat de ploeg die onderaan eindigt ook als eerste mag kiezen. Alle veertien teams die de play-offs NIET halen, maken kans op de first overall pick dankzij de NHL Lottery. De NHL heeft de Draft Lottery met ingang van dit seizoen aangepast en zo zou het kunnen gebeuren dat de nummer laatst van dit seizoen bij de NHL Draft pas als vierde overall mag draften. Een hard gelach als je daarvoor zo stinkend je best hebt gedaan om zo laag mogelijk te eindigen.
Maar hoe werkt dat nu eigenlijk precies? Alle veertien ploegen die de play-offs niet halen krijgen een percentage kans op de first overall pick. De nummer dertig krijgt het hoogste percentage (20%) toegewezen en de nummer zeventien krijgt het laagste percentage (1%). Als de first overall pick is vergeven, krijgen alle ploegen een proportioneel stijgend percentage kans op de tweede pick. Voor pick nummer drie gebeurt hetzelfde. Als voorbeeld: Philadelphia Flyers, dat momenteel de virtuele nummer 17 is, zou dus zomaar net de play-offs kunnen missen, maar wel aankomende draft Auston Matthews kunnen verkrijgen. Zie dan de play-offs het jaar erop nog maar eens te missen.
draft lottery
Hoewel die kans maar zeer minimaal is, toont dat ook maar weer aan dat tanking zeker niet hoeft te lonen. De nummer laatst in het reguliere seizoen heeft een kans van 1 op 5 op de first overall pick. De kans dat zij die niet krijgen is dus vele malen groter en Buffalo Sabres kan daarover meepraten. Zij hadden in 2014 en 2015 de beste kansen op de first overall pick, maar verloren de Draft Lottery aan respectievelijk Florida Panthers en Edmonton Oilers. Toen werd er slechts één pick verloot, dit jaar zijn het er dus liefst drie. Tanking lijkt dus steeds minder zin te hebben en geluk speelt een grotere rol in een op handen zijnde rebuild.

Of de ploegen in de onderste regionen zich daar anders van gedragen? Nee. Van de ploegen die momenteel 60 punten of minder hebben (deze zijn al relatief kansloos voor het behalen van een plek in de play-offs) heeft er slechts één (Columbus Blue Jackets) in de afgelopen tien duels meer dan 4 overwinningen geboekt. Toronto Maple Leafs (huidige nummer laatst) stelde tegen Tampa Bay Lightning zelfs vier debutanten op. De laatste keer dat dat gebeurde in een wedstrijd die niet de openingswedstrijd van het seizoen voor een club was, was in 1994. Toen stelde New York Islanders vier debutanten op. Tanking in de NHL blijft gebeuren. Je moet je eigen kansen op een succesvolle rebuild ook weer niet eigenhandig verlagen.
Sportief is het echter niet, maar er is in de NHL maar één belang voor de clubs en dat is het eigen clubbelang. Iedereen moet zelf weten of tanking voor zijn club een goed idee is, maar ik ben er geen fan van.
Foto’s: Getty Images

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Gerelateerde artikelen